Φοιτητικές εκλογές: Περασμένα μεγαλεία στα αμφιθέατρα

Φοιτητικές εκλογές: Περασμένα μεγαλεία στα αμφιθέατρα

Τα ευτράπελα της διαδικασίας, οι καθιερωμένες διαφωνίες για το αποτέλεσμα και η διελκυστίνδα μεταξύ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και Πανσπουδαστικής

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλούς τόνους και με μικρής έντασης περιστατικά εξελίχθηκε χθες η ημέρα των φετινών φοιτητικών εκλογών στα πανεπιστήμια της χώρας. Το κλίμα ήταν ήρεμο, αποτυπώνοντας και το μικρό ενδιαφέρον των φοιτητών για μiα διαδικασία που έχει χάσει την παλαιότερη λάμψη της. Μάλιστα, όπως ανέφερε στην «Κ» καθηγητής στο ΑΠΘ, προεκλογική περίοδος ουσιαστικά δεν υπήρξε, ενώ λίγη ήταν η δραστηριότητα –ακόμη και τα τραπεζάκια– των παρατάξεων. «Οι μέρες της δόξας έχουν παρέλθει», δήλωσε στην «Κ» έμπειρος φοιτητής. Ιδιαίτερο στοιχείο είναι ο πόλεμος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της Πανσπουδαστικής (ΠΚΣ της ΚΝΕ) για τη νομιμοποίηση των φοιτητικών συλλόγων. Από την άλλη, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει (όπως κάθε χρόνο) συμφωνία των παρατάξεων επί των αποτελεσμάτων, τα πολιτικά συμπεράσματα που προβάλλονται από τις φοιτητικές εκλογές, αξιολογούνται με βάση την οπτική κάθε παράταξης.

Ειδικότερα, η συμμετοχή εκτιμάται πως κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 50.000 φοιτητές προσήλθαν στις κάλπες. Παρατράγουδα δεν υπήρξαν, πλην της εμφάνισης ατόμων του αναρχικού χώρου σε χώρους του ΕΜΠ και του ΑΠΘ. Βεβαίως, ευτράπελα στην ψηφοφορία, που έχουν αιτία τις κόντρες μεταξύ των παρατάξεων, δεν έλειψαν. Ενδεικτικά, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατήγγειλε ότι στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Παν. Αθηνών φοιτητής προσπάθησε να ψηφίσει επιδεικνύοντας την ταυτότητά του στο Gov.gr Wallet. Ωστόσο, όπως λέει η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ., «οι εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής και των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αρνήθηκαν να τον ταυτοποιήσουν, ισχυριζόμενοι ότι δεν αποτελεί νόμιμο έγγραφο. Ο νόμος είναι σαφής: τα έγγραφα του Gov.gr Wallet έχουν την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά για κάθε διαδικασία εντός Ελλάδος. Μάλιστα, στις επικείμενες εθνικές εκλογές επιτρέπεται ρητά η ταυτοποίηση του ψηφοφόρου μέσω των ψηφιακών πιστοποιητικών. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους τεχνοφοβικούς αντιδημοκράτες της οπισθοδρομικής Αριστεράς».

Βέβαια, η διελκυστίνδα μεταξύ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΚΣ έχει ξεκινήσει από πέρυσι –η ΠΚΣ είχε ανακοινώσει ότι κατέλαβε την πρωτιά πανελλαδικά μετά 34 χρόνια μονοκρατορίας της ΔΠΑ-ΝΔΦΚ– και αφορά τη νομιμοποίηση φοιτητικών συλλόγων. Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναφέρει ότι στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα, που αποτελούν μετεξέλιξη ΤΕΙ με βάση νόμο του 2018, η ΠΚΣ έφτιαξε ξεχωριστούς συλλόγους. «Υπάρχουν περίπου 25 φοιτητικοί σύλλογοι – φαντάσματα, εκλογικά παραμάγαζα της ΠΚΣ, στους οποίους στήνει μόνη της κάλπες και εκδίδει αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με τις παρατάξεις του μπάχαλου νοθεύουν ανοιχτά το αποτέλεσμα σε πάνω από 60 φοιτητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, βγάζοντας αποτελέσματα-μαϊμού», ανέφερε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καταγγέλλοντας ότι «έχουν γεμίσει τα πανεπιστήμια με “παράλληλους” συλλόγους για να νοθεύσουν τη βούληση των φοιτητών». Μάλιστα, λόγω της πρακτικής της ΠΚΣ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει αποφασίσει να δεχθεί τα αποτελέσματα συλλόγων μόνον εάν σε αυτά καταγράφεται η δύναμη κάποιας τρίτης παράταξης, όπως π.χ. η ΠΑΣΠ.

Η ΠΚΣ αντεπιτέθηκε με 12 σημεία κατά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τις τελευταίες ημέρες έχουν βουίξει τα αμφιθέατρα για διάφορες ύποπτες περιπτώσεις εξαγοράς της ψήφου φοιτητών για λίγα ευρώ. Η αηδία σε όλο της το μεγαλείο. Οι καταγγελίες είναι πολλές και σε διάφορες πόλεις. Δεν μας κάνει εντύπωση. Την ίδια ώρα, στο Τμήμα Η/Υ και Πληροφορικής των Ιωαννίνων κυκλοφορεί στέλεχος της ΔΑΠ που διαδίδει ψέματα και υποσχέσεις ότι “όποιος ψηφίσει ΔΑΠ, θα περάσει το μάθημα”, ενώ ο καθηγητής συγκεκριμένου μαθήματος το διαψεύδει. Τόση “αριστεία” και απελπισία για μια ψήφο».

Πληρέστερη εικόνα για τα αποτελέσματα που δίνει κάθε παράταξη θα υπάρξει σήμερα. Το ερώτημα είναι γιατί, ενώ οι εκλογές των φοιτητών για την εκπροσώπησή τους στα όργανα των ΑΕΙ διεξάγονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι φοιτητικές εκλογές γίνονται με κάλπες και η ημέρα είναι αργία στα ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή