Ραφήνα: Προσωρινό «στοπ» από το ΣτΕ στα έργα στο Μεγάλο Ρέμα

Ραφήνα: Προσωρινό «στοπ» από το ΣτΕ στα έργα στο Μεγάλο Ρέμα

Το έργο διευθέτησης του ρέματος, προϋπολογισμού 101 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται από το υπουργείο Υποδομών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγώνουν» τα έργα οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διαταγή μέχρι την έκδοση απόφασης από την Επιτροπή Αναστολών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το αίτημα υπέβαλλαν φορείς και κάτοικοι της περιοχής, ενώ υποστηρίζεται από πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς, που εκτιμούν ότι η καταστροφή που θα προκληθεί στο ρέμα και στη φυσική του κοίτη θα είναι μη αναστρέψιμη.

Τα έργα στο Μεγάλo Ρέμα και στο ρέμα Βαλανάρη στη Ραφήνα ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες. Με την είσοδο βαρέων μηχανημάτων (εκσκαφείς και ερπυστριοφόρα) στην κοίτη του ρέματος, φορείς και πολίτες προσέφυγαν εκ νέου στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ζητώντας να σταματήσουν, ενώ η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας διοργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Με τους αντιδρούντες συντάχθηκε πλήθος οργανώσεων, όπως η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Σύλλογος «Ροή», το iSea και άλλο.

«Το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής απειλείται να μετατραπεί με τσιμεντοποίηση στον «Κηφισό» της Ανατολικής Αττικής, έναν οχετό ομβρίων. Σήμερα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την ταλαιπωρημένη περιβαλλοντικά περιφέρεια Αττικής», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους. «Με πλούσιους υγροτόπους και πλημμυρικά πεδία, με πάνω από 150 είδη πουλιών (πολλά από αυτά απειλούμενα) να ζουν ή να το επισκέπτονται, με ψάρια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση,  με βλάστηση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πάνω από 2.500 δέντρα, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει δίκαια χαρακτηριστεί από το κράτος υδατόρεμα Α΄ προτεραιότητας, ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» με Προεδρικό Διάταγμα και ορθώς έχει ενταχθεί στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά, ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών». Παρόλες τις καταπατήσεις, τα κατά τόπους μπαζώματα και τα απαρχαιωμένα έργα διέλευσης (γέφυρες), το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει σώσει μέχρι σήμερα τη Ραφήνα από καταστροφικές πλημμύρες τύπου «Μάνδρας» γιατί έχει παραμείνει φυσικό (με εξαίρεση κάποιες τοπικές παρεμβάσεις πχ .στην εκβολή του) και οι πλημμυρικές του ζώνες στην πεδιάδα των Σπάτων που απορροφούν τα πλεονάζοντα νερά είναι ακόμη άχτιστες. Το έργο διευθέτησης θα αποκόψει το ρέμα από αυτές τις υγροτοπικές εκτάσεις και θα επιτρέψει την εκμετάλλευση όλων αυτών των άχτιστων εκτάσεων».

Το έργο διευθέτησης του ρέματος, προϋπολογισμού 101 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται από το υπουργείο Υποδομών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Bασίζεται σε διάταγμα οριοθέτησης του ρέματος, το οποίο φορείς της περιοχής έχουν προσβάλλει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η δικάσιμος έχει οριστεί για τον φετινό Οκτώβριο.

«Το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ, σήμερα με την έκδοση της προσωρινής διαταγής για διακοπή των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, εκτιμώντας ότι η συνέχιση των εργασιών θα επιφέρει μη αντιστρέψιμη βλάβη στο ποτάμιο οικοσύστημα», αναφέρει ο δικηγόρος των αιτούντων Γιώργος Μπάλιας. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή