Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι πρώτοι έξι του συμβουλίου

Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι πρώτοι έξι του συμβουλίου

Τα έξι εσωτερικά μέλη του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέλεξαν χθες οι διδάσκοντες στο ίδρυμα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έξι εσωτερικά μέλη του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέλεξαν χθες οι διδάσκοντες στο ίδρυμα. Πλέον αρχίζει η διαδικασία για την εκλογή, από τους έξι εκλεγέντες, των πέντε εξωτερικών –προσωπικότητες εκτός ΕΚΠΑ εγνωσμένου κύρους και έργου– μελών του 11μελούς συμβουλίου. Οι 11 θα εκλέξουν πρύτανη έναν από τους έξι πανεπιστημιακούς που εξελέγησαν χθες. Ετσι, μεταξύ των έξι γίνονται ζυμώσεις σχετικά με τη διαμόρφωση συμμαχιών για την εκλογή πρύτανη.

Συγκεκριμένα έθεσαν υποψηφιότητα 14 καθηγητές, οι: Μαρία Γαβουνέλη, Σπύρος Βλαχόπουλος (Νομική), Δημήτρης Καινούργιος, Στέλιος Κώτσιος (Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών), Δημήτρης Δρόσος, Αχιλλέας Χαλδαιάκης (Φιλοσοφική), Ασημίνα Αντωναράκου, Νίκος Θωμαΐδης (Θετικών Επιστημών), Γεράσιμος Σιάσος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Σχολή Επιστημών Υγείας), Θωμάς Μπάμπαλης (Επιστημών της Αγωγής), Γρηγόρης Μπογδάνης, Αθανασία Σμυρνιώτου (Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) και Νίκος Ορφανουδάκης (Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας).

Καθώς κάθε σχολή μπορεί να έχει στο συμβούλιο μόνο ένα μέλος, η μεγάλη μάχη έγινε στην Ιατρική Σχολή, που έχει τους περισσότερους πανεπιστημιακούς. Εκεί έγινε μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στους δύο υποψηφίους και καθηγητές της σχολής. Ενδεικτικά, ο κ. Σιάσος πήρε 579 πρώτες ψήφους (κατά τον πρώτο γύρο) και η κ. Ψαλτοπούλου 569 πρώτες ψήφους. Ακολούθησαν οι Νίκος Θωμαΐδης (175 πρώτες ψήφοι), Αχ. Χαλδαιάκης (82 ψ.), Σπύρος Βλαχόπουλος (50 ψ.), Θωμάς Μπάμπαλης (22 ψ.), Δημήτρης Καινούργιος (20 ψ.), Γρηγόρης Μπογδάνης (19 ψ.), Μαρία Γαβουνέλη (13 ψ.), Δημήτρης Δρόσος (13 ψ.), Στέλιος Κώτσιος (12 ψ.), Ασημίνα Αντωναράκου (11 ψ.), Νίκος Ορφανουδάκης (1 ψ.) και Αθανασία Σμυρνιώτου (0 ψ.). Επίσης βρέθηκαν 14 λευκά.

Εξελέγησαν, με αυτή τη σειρά, οι: Γ. Σιάσος, Ν. Θωμαΐδης, Αχ. Χαλδαιάκης, Δ. Καινούργιος, Αθ. Σμυρνιώτου και Σπ. Βλαχόπουλος.

Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι μόνος ένας υποψήφιος εκλέγεται από κάθε σχολή σε συνδυασμό με την ταξινομική ψήφο (οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να ιεραρχήσουν τους υποψηφίους, από την πρώτη έως την έκτη. Κάθε υποψήφιος λαμβάνει μόνον όσες ψήφους είναι απαραίτητες για την εκλογή του με βάση το εκλογικό μέτρο και οι περισσευούμενες μεταβιβάζονται στις επόμενες επιλογές των ψηφοφόρων του, πολλαπλασιασμένες με έναν συντελεστή) παρατηρείται, πρώτον, η τελική σειρά εκλογής να μην είναι αυτή με βάση τις πρώτες ψήφους και, δεύτερον, να εκλέγονται υποψήφιοι με πολύ λίγες πρώτες ψήφους σε σχέση με άλλους που δεν εκλέγονται.

Ετσι, στο συμβούλιο εξελέγησαν, με αυτή τη σειρά, οι Γεράσιμος Σιάσος (658 ψήφοι), Νίκος Θωμαΐδης (298), Αχιλλέας Χαλδαιάκης (266), Δημήτρης Καινούργιος (139), Αθανασία Σμυρνιώτου (49) και Σπύρος Βλαχόπουλος (81).

Τα έξι μέλη του συμβουλίου που εξελέγησαν χθες θα επιλέξουν τα πέντε εξωτερικά, που είναι προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους για το έργο τους. Στο τρίτο βήμα το ενδεκαμελές συμβούλιο θα εκλέξει πρύτανη από τα εσωτερικά μέλη του.

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον πρυτανικό θώκο έχει εκφράσει προεκλογικά και ο κ. Θωμαΐδης από τη Σχολή Θετικών Επιστημών. «Είναι πολύ μεγάλη τιμή και τεράστια ευθύνη η εκλογή μου στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΚΠΑ», δήλωσε στην «Κ». «Το ΕΚΠΑ είναι το εμβληματικότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο και έντονη παρέμβαση στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, και η επόμενη ημέρα, με ενότητα και πολλή δουλειά, θα πρέπει να σηματοδοτεί τις ακαδημαϊκές αξίες, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση για όλους. Για το πανεπιστήμιο όλων μας». Στο ίδιο στοχεύει και ο κ. Σιάσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή