Ζώα ενός κατώτερου Θεού

Πώς βρέθηκαν δυο νεκρά άλογα σε γκρεμό της Πάρνηθας - Tα πιθανά σενάρια

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος Ψυχάρης και Κική Γιαππάπα είναι εθελοντές: σιτίζουν σχεδόν καθημερινά δεκάδες αδέσποτα ζώα, σκύλους και γάτες, στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Πάρνηθας. Χθες, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Φυλής, σε δυσπρόσιτη βραχώδη περιοχή, εντόπισαν δύο νεκρά άλογα. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Πέρυσι, είχαν βρει ένα ακόμα – ό,τι είχε απομείνει από αυτό, δηλαδή, αφού το μεγαλύτερο μέρος του είχε φαγωθεί από άγρια ζώα. Είχαν ειδοποιήσει τότε την αστυνομία και το δασαρχείο αλλά ουδείς ανταποκρίθηκε, όπως λένε «γι’ αυτή τη χωματερή ψυχών», υπονοώντας ότι είναι συνήθης τακτική για όσους θέλουν να ξεφορτωθούν για οποιονδήποτε λόγο τα άλογά τους να τα πετούν εκεί.

«Τα ζώα δεν δείχνουν ηλικιωμένα ούτε άρρωστα», λέει στην «Κ» η Ρόζα Ρούσσου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις». «Από την εμπειρία μου πιθανολογώ ότι κυνηγήθηκαν και οδηγήθηκαν σκοπίμως στον γκρεμό – και στον θάνατο. Κάποιος τα είχε στην κατοχή του δεν τα ήθελε πια; Κάποιος ενοχλούνταν επειδή κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην περιοχή; Μήπως πυροβολήθηκαν; Δηλητηριάστηκαν; Γι’ αυτό ζητάμε να γίνει νεκροψία και ιχνηλάτισή τους, εφόσον βέβαια φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, για να δοθούν απαντήσεις. Επίσης πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν από το σημείο, γιατί αν είναι δηλητηριασμένα, για παράδειγμα, και γίνουν τροφή για άλλα σαρκοφάγα ζώα ή πτωματοφάγα πτηνά οι απώλειες θα είναι πολλαπλάσιες.»

Ζώα ενός κατώτερου Θεού-1

Η «Ιππόθεσις» από πολύ νωρίς έθεσε ως στόχο την εφαρμογή και από το ελληνικό κράτος του ευρωπαϊκού κανονισμού για την ταυτοποίηση και την καταγραφή των ιπποειδών. «Το 2008 ξεκινήσαμε τις προσπάθειές μας. Τότε όλοι μας κορόιδευαν. Δεν βρέθηκε ούτε ένας να μας βοηθήσει με τα νομικά έξοδα ή να συμπορευτεί μαζί μας. Εν έτει 2023 η κατάσταση παραμένει τραγική. Τα ιπποειδή στη χώρα μας είναι ζώα ενός κατώτερου Θεού», λέει η κυρία Ρούσσου. «Τελικά, οι παλαιότερες γενιές φέρονταν καλύτερα στα άλογα, στα μουλάρια και στα γαϊδούρια τους. Οσο τα χρειάζονταν τα σέβονταν ως έναν βαθμό. Ηταν “εργαλεία” αλλά, τουλάχιστον, όσο διαρκούσε η χρησιμότητά τους ζούσαν αξιοπρεπώς.»

Να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τη θανάτωση των αλόγων της Πάρνηθας και να τιμωρηθούν παραδειγματικά ζητά με επιστολή της και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

«Από τα πέταλα των συγκεκριμένων αλόγων, όπως φαίνονται στις φωτογραφίες, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι ήταν πολύ φροντισμένα. Ενδεχομένως να πέθαναν από φυσικά αίτια σε κάποιον ιππικό όμιλο και ο ιδιοκτήτης τους, επειδή το κόστος της καύσης είναι δυσβάσταχτο, να ζήτησε από μερικούς που κάνουν ακριβώς αυτό να τα θάψουν. Η σχετική “ταρίφα” ανέρχεται σε 500-600 ευρώ», δίνει μια άλλη πιθανή εκδοχή ο Θανάσης Χελιώτης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών. «Αντί της ταφής και της δυσκολίας που συνεπάγεται προτιμήθηκε η εύκολη και ανέξοδη λύση του γκρεμού. Πρόκειται για βεβήλωση, έτσι το βλέπω. Το ενδεχόμενο να τα πέταξαν ζωντανά δεν αντέχω ούτε να το σκέφτομαι. Δεν θα με εξέπληττε, όμως. Στα νησιά μας συμβαίνει ακόμα κατά κόρον.»

Πράγματι, τα περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών είναι πολύ συχνά. Πριν από λίγες μέρες ένα παστουρωμένο άλογο (δηλαδή με τα πόδια του δεμένα μεταξύ τους) κρεμόταν σε πλαγιά στην Τζια λόγω εξάντλησης. Με τον ίδιο τρόπο βρήκε βασανιστικό θάνατο μια γαϊδουρίτσα στο Κορωπί. Παρά την αλλαγή στη νομοθεσία τα ζώα παραμένουν ανυπεράσπιστα και οι κακοποιητές, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, ατιμώρητοι.  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή