ΕΚΠΑ: Με εκπλήξεις η κούρσα για την Πρυτανεία

ΕΚΠΑ: Με εκπλήξεις η κούρσα για την Πρυτανεία

Δύο πανεπιστημιακοί ερίζουν για τον πρυτανικό θώκο του Πανεπιστημίου Aθηνών, ένας εμφανίζεται ως η χρυσή «εφεδρεία», ενώ δεν αποκλείεται η επανάληψη των εκλογών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο πανεπιστημιακοί ερίζουν για τον πρυτανικό θώκο του Πανεπιστημίου Aθηνών, ένας εμφανίζεται ως η χρυσή «εφεδρεία», ενώ δεν αποκλείεται η επανάληψη των εκλογών. Τέσσερα είναι τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τον πρυτανικό θώκο του εμβληματικού ιδρύματος, καθώς οι έξι πανεπιστημιακοί που εξελέγησαν στο συμβούλιό του έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα των τριών και δεν συμφωνούν για το πρόσωπο που θα αναδειχθεί πρύτανης.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν χθες από την εφορευτική επιτροπή τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων για τους 14 καθηγητές που έθεσαν υποψηφιότητα για τις έξι θέσεις των εσωτερικών μελών του συμβουλίου του Παν. Αθηνών. Με βάση το σύστημα της ταξινομικής ψήφου που εφαρμόζεται, ο κ. Γεράσιμος Σιάσος (Ιατρική Σχολή) εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με 579 ψήφους, ενώ ο κ. Νίκος Θωμαΐδης (Σχολή Θετικών Επιστημών) εκλέγεται από τον τρίτο γύρο με 589,85 σταθμισμένες ψήφους. Ακολουθούν ο κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης της Φιλοσοφικής Σχολής με 317,63 σταθμισμένες ψήφους από τον πέμπτο γύρο, ο κ. Δημήτρης Καινούργιος (Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) με 229,46 σταθμισμένες ψήφους από τον έβδομο γύρο, η κ. Αθανασία Σμυρνιώτου (Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) με 228,19 σταθμισμένες ψήφους από τον όγδοο γύρο και ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος της Νομικής Σχολής με 118,64 σταθμισμένες ψήφους στον τελευταίο γύρο.

Για να γίνει κατανοητό το σύστημα πρέπει να επισημανθούν τα εξής: Εθεσαν υποψηφιότητα 14 πανεπιστημιακοί. Με βάση το ταξινομικό σύστημα, κάθε εκλέκτορας έχει έξι ψήφους και ορίζει σε ποιον υποψήφιο δίνει καθεμία. Ετσι, οι δεύτερες και οι υπόλοιπες ψήφοι που πήραν όσοι αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο κατανέμονται στους έξι προκριθέντες και προκύπτει η τελική κατάταξή τους.

Ο κ. Σιάσος και ο κ. Θωμαΐδης βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, αφού είναι οι δύο που έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν τη θέση του πρύτανη στις εκλογές που θα γίνουν όταν συγκροτηθεί το 11μελές συμβούλιο, δηλαδή όταν οι έξι καθηγητές του ΕΚΠΑ επιλέξουν πέντε εξωπανεπιστημιακά μέλη (προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό ή τον επιχειρηματικό κόσμο, καλλιτέχνες κ.ά.). Είναι προφανές ότι εάν κάποιος υποψήφιος πρύτανης καταφέρει να αποκτήσει την πλειοψηφία μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών, κατόπιν μπορεί με στοχευμένη ψήφο να επιλέξει τα εξωτερικά μέλη και στο τέλος να εκλεγεί πρύτανης με τουλάχιστον έξι ψήφους.

Ομως, μεταξύ των τεσσάρων άλλων εσωτερικών μελών του συμβουλίου ο κ. Θωμαΐδης και ο κ. Σιάσος φέρεται να έχουν εξασφαλίσει την ψήφο δύο μελών ο καθένας. Βεβαίως λέγεται ότι ένα μέλος είναι σχετικά αποστασιοποιημένο από το στρατόπεδο στο οποίο «χρεώνεται». Αρα θα μπορούσε να λεχθεί ότι ο συσχετισμός είναι 3-2-1, με την ομάδα Θωμαΐδη να πλεονεκτεί. Αυτές τις ημέρες γίνονται συζητήσεις ώστε κάποιος εκ των δύο υποψηφίων να υπαναχωρήσει, αφού λάβει θέσεις εντός του ιδρύματος. Είναι τα δύο πρώτα πιθανά σενάρια.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε προβάλλει το τρίτο σενάριο να επιλεγεί ένας άλλος πλην των Θωμαΐδη – Σιάσου. Αυτός δεν αποκλείεται να είναι ο ένας που εμφανίζεται με χαλαρή σχέση με τα δύο «στρατόπεδα». Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο εν λόγω πανεπιστημιακός θα δεχθεί μόνο εάν συμφωνήσουν και οι Σιάσος – Θωμαΐδης. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η κυβέρνηση είναι μάλλον θετική με αυτό το σενάριο. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε κάποια από τα τρία σενάρια, το τελευταίο είναι να επαναληφθούν οι εκλογές για τα έξι μέλη του συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή