Υπόθεση ναρκωτικών: Τα 104 κιλά κοκαΐνης και οι πέντε τόνοι που δεν ήρθαν ποτέ

Υπόθεση ναρκωτικών: Τα 104 κιλά κοκαΐνης και οι πέντε τόνοι που δεν ήρθαν ποτέ

Πέντε τόνους κοκαΐνης είχαν αποπειραθεί να εισαγάγουν από το Περού στην Ελλάδα οι συλληφθέντες για την πρόσφατη υπόθεση εισαγωγής 104 κιλών κοκαΐνης από το Εκουαδόρ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συλληφθέντες για την υπόθεση εισαγωγής 104 κιλών κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στη Θεσσαλονίκη είχαν αποπειραθεί στο παρελθόν να εισαγάγουν στην Ελλάδα 5 τόνους κοκαΐνης. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στη δικογραφία της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, που χειρίστηκε την υπόθεση. Σε κατάθεσή του με την ιδιότητα του μάρτυρα, ο επικεφαλής της έρευνας αστυνομικός Σπ. Κ. έκανε γνωστό ότι οι Αρχές του Περού κατάσχεσαν 5 τόνους κοκαΐνης με προορισμό την Ελλάδα. Παραλήπτρια του φορτίου ήταν εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο αξιωματικός – μάρτυρας συνδέεται με τους συλληφθέντες για συμμετοχή στο κύκλωμα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αλλοδαπών αρχών στον λιμένα Περού Callao κατασχέθηκαν τα με αριθμό TGH27…. και MED31…. εμπορευματοκιβώτια, τα οποία περιείχαν μείγμα από μολύβι και κοκαΐνη, συνολικού βάρους 30 τόνων. Από την επεξεργασία του εν λόγω μείγματος εξήχθησαν 5 τόνοι κοκαΐνης. Η εταιρεία εξαγωγής ήταν η Construccion de Edificios… και παραλήπτρια η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία με επωνυμία Τ….» αναφέρεται στην κατάθεση του αστυνομικού. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η πληροφορία περί κατάσχεσης του φορτίου των 5 τόνων διαβιβάστηκε στις ελληνικές αρχές από τις αντίστοιχες της Γερμανίας. Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της εισαγωγής με την τρέχουσα υπόθεση των 104 κιλών ο αξιωματικός – επικεφαλής της έρευνας ανέφερε ότι στην έδρα της επιχείρησης που επρόκειτο να παραλάβει το φορτίο των ναρκωτικών στον Εύοσμο λειτουργούσε εταιρεία που εμφανίζεται σήμερα ως εμπλεκόμενη στην πρόσφατη εισαγωγή των 104 κιλών κοκαΐνης.

Βαρύ ποινικό παρελθόν

Για την υπόθεση συνελήφθησαν στις 9 Μαΐου δέκα άτομα ανάμεσα στα οποία και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας, 69 ετών. Πρόκειται για άτομο με βαρύ ποινικό παρελθόν καθώς είχε μαζί με τον αδελφό του κατηγορηθεί για ανάμειξη σε μια σειρά από σοβαρές υποθέσεις διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και καυσίμων στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα εις βάρος τους είχαν επιβληθεί ποινές πολυετούς κάθειρξης.

Ποινικό ενδιαφέρον έχει και ένας ακόμα από τους συλληφθέντες καθώς στο παρελθόν είχε βρεθεί να συμμετέχει το 2020 σε ύποπτους πλόες με στρατιωτικού τύπου φουσκωτά μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, ενώ παλαιότερα εταιρεία καθαρισμού συμφερόντων του είχε ερευνηθεί στο πλαίσιο προανάκρισης για την επίθεση με οξύ στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι συλληφθέντες συμμετείχαν στην εισαγωγή των ναρκωτικών από το Εκουαδόρ στη Θεσσαλονίκη μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες. Φέρονται ακόμα να έκρυψαν τα ναρκωτικά σε μισθωμένη αποθήκη στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου στη Θεσσαλονίκη όπου και συνελήφθησαν. Οι συλληφθέντες απολογήθηκαν τη Δευτέρα στον ανακριτή και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι 9 από τους δέκα κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Ενώπιον του ανακριτή πάντως αρνήθηκαν τις κατηγορίες, με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της εισαγωγής να προβάλλει μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια τον ισχυρισμό ότι η εταιρεία συμφερόντων του που κατά την ΕΛ.ΑΣ. ενέχεται στην εισαγωγή, «είναι καθόλα νόμιμη». «Δεν έχω μεταβεί ποτέ στην ανωτέρω αποθήκη (σ.σ. όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά), πράγμα που πιστοποιείται από τις ίδιες τις διωκτικές αρχές. Παράλληλα, η εταιρεία Δ… (σ.σ. εταιρεία συμφερόντων του) δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη αποθήκη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο 69χρονος συλληφθείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή