«Στο μπάσκετ ή στις εκλογές;»

«Στο μπάσκετ ή στις εκλογές;»

Στο άκουσμα της ερώτησης αν βλέπουν «ντέρμπι» σήμερα, οι περισσότεροι αναρωτήθηκαν αν μιλάμε για το φάιναλ φορ ή τη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων. Ήταν από αδιαφορία για τις πολιτικές εξελίξεις ή επειδή το αποτέλεσμα ήταν για τους περισσότερους αναμενόμενο; 

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βλέπω ντέρμπι» λέει ο περιπτερούχος της πλατείας Συντάγματος και για μια στιγμή μπερδεύτηκα κι εγώ. Έλεγε για τις εκλογές, τη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, ή μιλούσε για το φάιναλ φορ της Λιθουανίας, το ματς του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ; Ήταν λογικό. Είχα περάσει αρκετές ώρες ρωτώντας περαστικούς πέριξ του Συντάγματος «τι βλέπουν σήμερα», με τους περισσότερους να θέτουν στα σοβαρά το ερώτημα «στο μπάσκετ ή στις εκλογές»; Ήταν από αδιαφορία για τις πολιτικές εξελίξεις ή επειδή το αποτέλεσμα ήταν για τους περισσότερους αναμενόμενο; Για άλλους το ένα, για άλλους το άλλο. Και για κάποιους η πεποίθηση ότι κανένα αποτέλεσμα δεν πρόκειται να αλλάξει ραγδαία την ποιότητα της ζωής τους. 

Ο περιπτερούχος πάντως έβλεπε ντέρμπι στην πολιτική. «Ή έστω αυτό θα ήθελα» ομολόγησε, χωρίς να θέλει να επεκταθεί. Με παρέπεμψε στην παρέα του, έναν κύριο που καθόταν παραδίπλα στη σκιά ενός δέντρου. «Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για τον εργαζόμενο» είπε εκείνος. «Και ο εργαζόμενος το μόνο που ζητά είναι φοροελαφρύνσεις. Το κόστος ζωής είναι δυσβάσταχτο. Πώς νέοι άνθρωποι σαν κι εσάς θα κάνουν οικογένεια;» Τον αποχαιρέτησα καταπνίγοντας την παρόρμηση να τον αγκαλιάσω για την αναπάντεχη φιλοφρόνηση. 

Στην απέναντι όχθη του δρόμου, ένας άλλος περιπτερούχος σχεδόν απολογείται. «Συγγνώμη δε γνωρίζω καθόλου από πολιτική, δεν ασχολούμαι» είπε. «Είμαι μισός Ολλανδός» δικαιολογήθηκε. «Αν θέλετε να σας πω για τον Ολυμπιακό!» πρόσθεσε. Πιο δίπλα, άλλος συνάδελφός του ήθελε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Από το 2006 στην πλατεία Συντάγματος, έχει δει πολλά λέει. Ή έστω αρκετά για να μην «τσιμπάει» σε προεκλογικές υποσχέσεις. Ως Παναθηναϊκός, επίσης, δεν είχε καμία διάθεση να τοποθετηθεί για το μπασκετικό ντέρμπι. 

Στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας πάντως, η κίνηση έως το απόγευμα ήταν περιορισμένη. Λίγοι οι «θαμώνες», λίγοι οι περαστικοί που κοντοστέκονταν, απείρως περισσότεροι οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία που από νωρίς είχαν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος. «Εγώ είμαι γιαγιά» μου είπε μια κυρία που μπήκε στο περίπτερο κοιτώντας τα ψηφοδέλτια. «Να ξέρετε ότι εγώ και όλες οι γιαγιάδες δεν ψηφίζουμε για εμάς, ψηφίζουμε για τα εγγόνια μας. Ας ελπίσουμε ότι θα δικαιωθούμε. Είμαι αισιόδοξη». «Οποιος κι αν βγει» είπε μια άλλη κυρία που βρέθηκε εκεί για να δει τα exit poll, «εύχομαι να δούμε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό θα πάει την Ελλάδα πράγματι μπροστά». Τολμηρά μπροστά, πάντως, κατά το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας, προχωρούσαν μόνο οι τουρίστες που κατά δεκάδες διέσχιζαν το Σύνταγμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή