«Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, όπως και η πικρία» – Τέσσερις ομογενείς μιλούν στην «Κ»

«Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, όπως και η πικρία» – Τέσσερις ομογενείς μιλούν στην «Κ»

Προσήλθαν στις κάλπες που στήθηκαν για πρώτη φορά σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Κάιρο και Αμστερνταμ. Με τι κριτήρια ψήφισαν και τι λένε για τη διαδικασία, τα κριτήρια και όσους έμειναν εκτός;

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ήταν ένα θετικό βήμα η δυνατότητα να ψηφίσουμε από εδώ» λέει στην «Κ» ο Δρ Κωνσταντίνος Δροσάτος, καθηγητής Φαρμακολογίας και Συστημικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και αντιπρόεδρος της ARISTEiA, ο οποίος διένυσε αρκετά αεροπορικά μίλια για να ψηφίσει. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2019, είχε πάλι ψηφίσει καθότι βρισκόταν στην Ελλάδα. «Το 2015 και το 2012, όμως, ήμουν απών» διευκρινίζει. «Αυτή τη φορά οι επιλογές μου ήταν Σικάγο, Βοστόνη, Νέα Υόρκη, όπου υπάρχει προξενείο» προσθέτει ο ίδιος, που συνδύασε την ψήφο με ένα Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη. 

«Πολλοί ένιωσαν προσβεβλημένοι»

Περίπου 500 ομογενείς ψήφισαν στο εν λόγω εκλογικό κέντρο, το οποίο στήθηκε στο ελληνικό προξενείο της πόλης. «Η συγκίνηση όλων μας ήταν μεγάλη, όπως όμως και η πικρία» σημειώνει ο ίδιος, που θεωρεί τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους άδικη. «Οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να αποδείξουν ότι σε 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο στην Ελλάδα και επίσης ότι έχουν φορολογική παρουσία στην Ελλάδα» εξηγεί. «Γνωρίζω δύο περιπτώσεις ανθρώπων, που δεν έχουν λάβει συνειδητά ξένη υπηκοότητα και ζουν εδώ 35 χρόνια, αλλά δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν». 

«Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, όπως και η πικρία» – Τέσσερις ομογενείς μιλούν στην «Κ»-1
«Ψηφίσαμε τελικώς περίπου 20.000 ομογενείς για να αναδείξουμε το 1% της Βουλής, πόσοι όμως πραγματικά είμαστε, πότε επιτέλους θα γίνει μια απογραφή;» διερωτάται o καθηγητής Κωνσταντίνος Δροσάτος.

Ο κ. Δροσάτος απέδειξε τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, αν και ζει μόνιμα στις ΗΠΑ από το 2002, με τα πτυχία του από ελληνικά ΑΕΙ. «Είναι πολλοί όσοι δεν μπόρεσαν να εγγραφούν λόγω αυτής της προϋπόθεσης και πολλοί ακόμα που ένιωσαν προσβεβλημένοι και δεν ήθελαν να μπουν στη διαδικασία να αποδείξουν την ελληνικότητά τους». Για τον ίδιο, οι παραπάνω περιορισμοί «συνιστούν μια διάκριση σε βάρος μιας μερίδας Ελλήνων πολιτών». Το ζήτημα έχει «ανάψει» πολλές συζητήσεις μεταξύ των ομογενών της Αμερικής, μιας εξαιρετικά δυναμικής πληθυσμιακής ομάδας. «Όποτε μας επισκέπτονται πολιτικοί ισχυρίζονται μετ’ επιτάσεως ότι εμείς είμαστε πιο Ελληνες από εκείνους της Ελλάδας, όμως, όταν έφτασαν οι εκλογές το αναίρεσαν μέσω της νομοθεσίας». Για τον καθηγητή Δροσάτο τίθεται εξίσου ένα ζήτημα αντιπροσωπευτικότητας. «Ψηφίσαμε τελικώς περίπου 20.000 ομογενείς για να αναδείξουμε το 1% της Βουλής, πόσοι όμως πραγματικά είμαστε, πότε επιτέλους θα γίνει μια απογραφή;» διερωτάται. 

«Εύχομαι την επόμενη φορά να μπορέσουν να εγγραφούν περισσότεροι»

Μόνο στις εκλογές του 2015 είχε πάρει απουσία ο Αποστόλης Γυφτογεωργίου, 3ης γενιάς ομογενής της Αιγύπτου, που από το 1991 έως σήμερα ταξίδευε στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του καθήκον. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κάιρο, εν συνεχεία έζησα στην Ελλάδα δέκα χρόνια και άλλα δέκα στη Σαουδική Αραβία» εξηγεί. «Προ δεκαετίας επέστρεψα στο Κάιρο, όπου χθες είχα τη χαρά να ψηφίσω στην ελληνική πρεσβεία». Στο εν λόγω εκλογικό κέντρο είχαν εγγραφεί περί τους 70 ομογενείς, «στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν Ελληνες από το Ισραήλ, την Αιθιοπία και την Τυνησία».

Όπως είναι λογικό, «οι ομογενείς αυτοί δεν είχαν λόγο να έρθουν εδώ, αν ήταν να ταξιδέψουν, πήγαιναν και στην Ελλάδα να ψηφίσουν». Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι από την Αλεξάνδρεια οι ψηφοφόροι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. «Θεωρώ ότι τα κριτήρια δεν ήταν δίκαια και εύχομαι την επόμενη φορά να μπορέσουν να εγγραφούν περισσότεροι ομογενείς, που προέρχονται από οικογένειες, που ζουν εδώ πολλές δεκαετίες» καταλήγει. 

«Δεν ψηφίζω με γνώμονα το αν θα παλιννοστήσουμε»

Μια ώρα περίμενε, αδιαμαρτύρητα, η Θεοδοσία Κουράκη για να ψηφίσει στο ένα από τα τέσσερα εκλογικά κέντρα που στήθηκαν στο Λονδίνο. «Μένουμε στο Σάουθαμπτον, 1,5 ώρα περίπου από το Λονδίνο, αλλά χάρηκα πολύ που μου δόθηκε αυτή η επιλογή» τονίζει η ίδια, που είναι εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον και κλείνει σε λίγο καιρό δέκα χρόνια στη Μ. Βρετανία.

«Η διαδικασία εγγραφής για εμένα ήταν εύκολη, απέδειξα τα χρόνια μου στην Ελλάδα με το απολυτήριο του λυκείου και μέσω ενός τηλεφωνικού ραντεβού με κατηύθυναν για τα υπόλοιπα έγγραφα» διευκρινίζει. Στους κόλπους της ελληνικής κοινότητας του Σάουθαμπτον γίνεται συχνά «πλάκα» για το πόσο στενά παρακολουθεί η κ. Κουράκη την ελληνική επικαιρότητα.

«Θεωρώ ότι έχω επαφή με την ελληνική πραγματικότητα- άλλωστε όλη η οικογένεια μου βρίσκεται ακόμα στην Ελλάδα- παρακολουθώ συστηματικά τις εξελίξεις και νοιάζομαι για όσα συμβαίνουν» απαντά η ίδια στο εύλογο ερώτημα, αν οι ομογενείς μπορούν να έχουν ευθυκρισία. «Δεν ψηφίζω με γνώμονα το αν θα παλιννοστήσουμε οικογενειακώς», καταλήγει. 

«Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, όπως και η πικρία» – Τέσσερις ομογενείς μιλούν στην «Κ»-2
Η Θεοδοσία Κουράκη, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, ζει στη Μ. Βρετανία σχεδόν 10 χρόνια. 

«Η ψήφος είναι ένας τρόπος να συμβάλλω στο να αλλάξει η πατρίδα μου»

Και ο Δημήτρης Αθανασάκης, ένας πολίτης του κόσμου, έχει πάρει πολλές φορές το αεροπλάνο για να δώσει το «παρών» στις εθνικές εκλογές. «Χθες προσήλθα με πολλή συγκίνηση στο εκλογικό τμήμα του Αμστερνταμ, όπου ζω τα τελευταία πέντε χρόνια» εξηγεί ο κ. Αθανασάκης, που είναι νομικός στο επάγγελμα. «Για μένα η ψήφος είναι ένας τρόπος να συμβάλει κάποιος στο να αλλάξει η πατρίδα μου». Στην Ολλανδία στήθηκαν πέντε εκλογικά κέντρα στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις. Πολλοί άνθρωποι από τον άμεσο φιλικό και επαγγελματικό του κύκλο δεν εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους. «Πολλοί δεν πρόλαβαν να το κάνουν, άλλοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις» διευκρινίζει. «Θεωρώ όμως ότι το κριτήριο της φορολόγησης αδικεί πολλούς ομογενείς, που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα». Η δική του στάση ζωής έχει επηρεαστεί από δύο παράγοντες. «Αφενός από την ελληνική παιδεία, δεδομένου ότι η δημοκρατία και η έννοια του ενεργού πολίτη γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αφετέρου από την καθημερινότητα σε βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπου η ψήφος θεωρείται ύψιστο ατομικό δικαίωμα» εξηγεί.  

Μία ιστορική μέρα 

«H 20η Μαΐου είναι μια ιστορική μέρα, καθώς Ελληνίδες και Ελληνες του εξωτερικού άσκησαν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός ελληνικής επικρατείας» δήλωσε στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης. Υπενθυμίζεται ότι εγγεγραμμένοι ήταν 22.855 εκλογείς και εκλογές διενεργήθηκαν σε 99 εκλογικά τμήματα σε όλο τον κόσμο. «Αποτελεί ένα πρώτο βήμα και ένα κεκτημένο που αναμένεται να παγιωθεί σταδιακά στη συνείδηση των Ελλήνων εκλογέων στο εξωτερικό διανοίγοντας προοπτικές για μια μαζικότερη συμμετοχή στο μέλλον» τονίζει. «Μπορεί να είναι ένα μικρό πρώτο βήμα, καθώς οι περιορισμοί είναι πολλοί, όμως μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή