Φορολογικές Δηλώσεις: Παράταση της προθεσμίας υποβολής έως τις 31 Ιουλίου

Φορολογικές Δηλώσεις: Παράταση της προθεσμίας υποβολής έως τις 31 Ιουλίου

Η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εθνικές εκλογές και ο μικρός όγκος των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην παράταση των προθεσμιών, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 (αντί της 30ής Ιουνίου) η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 Φυσικών και Νομικών Προσώπων και νομικών οντοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών:

«Η κυβέρνηση, ασκώντας σταθερά μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, παρατείνει το χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να διευκολύνει όλους τους Ελληνες πολίτες για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και χθες είχε υποβληθεί μόλις το 25% των φορολογικών δηλώσεων. Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι το 70,02% των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο στην εφορία ή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 29,99% θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

• Το 53,05% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1.627.231 δηλώσεων οι 863.246 είναι μηδενικές.

• Για το 16,97% των φορολογουμένων, ή 276.141 φυσικά πρόσωπα, προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φτάνει τα 351 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία, περισσότεροι από 174.000 φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα έλαβαν ήδη την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από την εφορία. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους φορολογουμένους η φορολογική διοίκηση προχωρά σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως υψηλών ποσών επιστροφών φόρου, γίνεται επανέλεγχος από την εφορία.

• Το 29,99% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 488.169 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 407,19 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 834 ευρώ. Για όσους φορολογουμένους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του μήνα περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά θα πρέπει να καταβάλλουν περί τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που τους αναλογεί πρέπει να καταβληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή