Χωρίς γιατρούς τα νησιά, μια ανάσα πριν από το καλοκαίρι

Χωρίς γιατρούς τα νησιά, μια ανάσα πριν από το καλοκαίρι

Μεγάλα κενά σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και απουσία κινήτρων για κάλυψη των θέσεων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο ένα δύσκολο καλοκαίρι για την υγειονομική κάλυψη κατοίκων και επισκεπτών νησιωτικών περιοχών της χώρας ξεκινάει. Λίγες ημέρες πριν «μπει» ο Ιούνιος, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλουν μεγάλα κενά σε βασικές ιατρικές ειδικότητες σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας και ζητούν από την επόμενη κυβέρνηση να κάνει άμεση προτεραιότητά της τη στελέχωσή τους.

«Το πρόβλημα της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει: «Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ τον μήνα; Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού με 800 ευρώ μισθό τον μήνα, όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή; Μόνο το νοίκι και η διατροφή ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς. Χωρίς μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα δεν πρόκειται να καλυφθούν τα τραγικά κενά. Προκηρύξεις γίνονται, αλλά καθίστανται άγονες».

Ο κ. Γιαννάκος παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα παρατεινόμενης υποστελέχωσης υγειονομικών μονάδων νησιών: «Η Κως παραμένει χωρίς παθολόγο. Γίνονται προκηρύξεις, βγαίνουν άγονες. Καλύπτονται τα κενά με μετακινήσεις». Ο ένας αναισθησιολόγος του νοσοκομείου Λήμνου παραμένει σε δικαιολογημένη άδεια. «Εγινε τροχαίο ατύχημα και ένας 26χρονος διασωληνώθηκε από ιδιώτη παθολόγο που υπηρετεί με μπλοκάκι. Οπως επίσης και ένας ασθενής με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο ένας χειρουργός, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία, ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός, ένας ογκολόγος και ένας ωτορινολαρυγγολόγος. Στο νοσοκομείο Σύρου –νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες– οι δύο καρδιολόγοι της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, η οποία έκλεισε, μετακινήθηκαν στην καρδιολογική κλινική για να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, έμεινε με δύο γιατρούς. Υπηρετεί ένας παθολογοανατόμος, ο οποίος συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα. Η χειρουργική κλινική είναι χωρίς διευθυντή, ενώ στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε νευρολόγος ούτε ψυχίατρος.

Το νοσοκομείο / Κέντρο Υγείας Νάξου δεν έχει γυναικολόγο. Διαθέτει μόνο έναν χειρουργό και έναν αναισθησιολόγο, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία. Υπηρετεί μόνο ένας ακτινολόγος για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφίες και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Το Κέντρο Υγείας Τήνου παραμένει χωρίς παθολόγο, ενώ προσφάτως απέκτησε έναν γενικό γιατρό. Στη συγκεκριμένη μονάδα υπηρετούν ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος και ένας μικροβιολόγος. Και το γενικό νοσοκομείο Θήρας (την ευθύνη της λειτουργίας του έχει η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) δεν έχει παθολόγο, πνευμονολόγο και μικροβιολόγο.

Νοσηλευτικό προσωπικό

Κενά στις μονάδες υγείας των νησιών υπάρχουν και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Οπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, «νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί. Παράδειγμα είναι το νοσοκομείο Ρόδου. Υπάρχουν τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου. Στις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν μόνο δύο), από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή