Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: 1961, ξεκινάει η πορεία της Ελλάδος προς την ΕΟΚ

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: 1961, ξεκινάει η πορεία της Ελλάδος προς την ΕΟΚ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 9 Ιουλίου, στην αίθουσα των Τροπαίων της Βουλής, υπογράφεται η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Η συµφωνία αυτή ερχόταν έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο ετών και έκανε την Ελλάδα την πρώτη «τρίτη χώρα» που υπέβαλε σχετική αίτηση σύνδεσης με τις έξι χώρες της Κοινότητας (Δυτική Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο).

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε από καιρό αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, προσδοκώντας ότι αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για τη συνολική μεταρρύθμιση των αναχρονιστικών θεσμών και νοοτροπιών, που εμπόδιζαν την εσωτερική ανάπτυξη της χώρας.

Το προνοµιακό εµπορικό καθεστώς, που θα ίσχυε ως αποτέλεσμα της σύνδεσης, θα έδινε την ευκαιρία για τη βελτίωση των υποδομών, καθώς και την προώθηση των θεσμικών και οικονομικών προσαρμογών που θα καθιστούσαν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική.

Οπως σχολίαζε η «Καθημερινή» στο φύλλο της 11ης Ιουλίου, «η συμφωνία συνδέσεως σκοπόν έχει να ενισχύση τους πολιτικούς και πνευματικούς δεσμούς, οι οποίοι εκ παραδόσεως ήνωναν την Ελλάδα μετά των εξ χωρών-μελών της Κοινότητος διά της δημιουργίας νέων οικονομικών δεσμών, οι οποίοι θα συμπληρώσουν την ένωσιν ταύτην.

Η συµφωνία αποτελεί επίσης αναγνώρισιν της πολιτικής και γεωγραφικής σημασίας της Ελλάδος εις τον ελεύθερον κόσμον […]».

Στο γεύµα που ακολούθησε την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σημείωνε: «Η Συνθήκη της Ρώμης χθες, και σήμερον η συνθήκη των Αθηνών δεν αποτελούν παρά σταθμούς. Θα υπάρξουν και άλλοι σταθμοί διά την ολοκλήρωσιν του έργου της ευρωπαϊκής ενώσεως. Πιστεύομεν ότι θα έλθη η στιγμή καθ’ ην η Ευρώπη θα περιλάβη εις τους κόλπους της όλους ανεξαιρέτως τους ελευθέρους ευρωπαϊκούς λαούς».

Εντέλει, παρότι η Συμφωνία προέβλεπε την πλήρη ένταξη της χώρας το 1974, η εγκαθίδρυση της δικτατορίας το 1967 ανάγκασε την ΕΟΚ να διακόψει τις διαδικασίες ένταξης.

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: 1961, ξεκινάει η πορεία της Ελλάδος προς την ΕΟΚ-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή