Δίκη Πισπιρίγκου: «Ψυχρή, αποστασιοποιημένη, όχι σαν μια μαμά που έχανε και τρίτο παιδί», λένε οι νοσηλεύτριες

Δίκη Πισπιρίγκου: «Ψυχρή, αποστασιοποιημένη, όχι σαν μια μαμά που έχανε και τρίτο παιδί», λένε οι νοσηλεύτριες

Κάτι ανάλογο κατέθεσε χθες και ο εντατικολόγος που παρέλαβε, τον Απρίλιο του 2021, την Τζωρτζίνα στη ΜΕΘ του Ρίου, υποστηρίζοντας πως «η μητέρα έδειχνε να μην κατανοεί την τραγωδία που υφίστατο η οικογένειά της».

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμησή τους για τις αντιδράσεις της κατηγορουμένης κατά τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κατέθεσαν στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, δύο νοσηλεύτριες.

Οι μάρτυρες, Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου και Ελένη Ψηλογεωργακοπούλου, μίλησαν για τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις της μητέρας του παιδιού που μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ρίου τον Απρίλιο του 2021, ύστερα από την ανακοπή που υπέστη στο «Καραμανδάνειο».

Σύμφωνα με τις δύο νοσηλεύτριες, η όλη εικόνα της 34χρονης κατηγορούμενης, η οποία ήδη είχε χάσει τα δύο μικρότερα παιδιά της, ήταν τόσο διαφορετική από τη συνήθη που βλέπουν με τους γονείς παιδιών που κινδυνεύουν, που τους είχε προξενήσει ενδιαφέρον. Οι νοσηλεύτριες είπαν πως αυτές οι τόσο διαφορετικές αντιδράσεις της Πισπιρίγκου ήταν αυτές που τελικά έκαναν «αξιοπρόσεκτη τη συμπεριφορά της».

Ππως είπε η κ. Αθανασοπούλου, «ήταν τυπική. Ερχόταν σε όλα τα επισκεπτήρια. Στην αρχή με τον σύζυγο, μετά μόνη της. Είχε ψύχραιμη στάση, ψυχρή απέναντι στο παιδί. Από περιστατικά που έχουμε δει με άλλους γονείς, αντιδρούν διαφορετικά και η εικόνα αυτή ήταν αξιοπρόσεκτη. Συνήθως υπάρχει οδυρμός, θλίψη, αυτήν την εικόνα δεν μπορούσα να τη δω στο πρόσωπο της μητέρας».

Σε ερώτηση της προέδρου αν η 34χρονη εκδήλωνε το ενδιαφέρον της κάνοντας ερωτήσεις στο προσωπικό, η νοσηλεύτρια απάντησε: «Οχι, δεν μας έκανε ερωτήσεις. Από το γεγονός ότι είχαν χαθεί δύο παιδιά στην οικογένεια, αυτό ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Ηταν αξιοπρόσεκτο αυτό που έβλεπα».

Επίσης ανέφερε ότι η κατηγορουμένη εκπαιδεύτηκε από τις νοσηλεύτριες για να δίνει στη Τζωρτζίνα φαγητό και φάρμακα μέσω της γαστροστομίας και πως είχε εξοικειωθεί με αυτήν τη διαδικασία.

Πρόεδρος: Πώς περνούσε η ώρα της κατηγορουμένης στο επισκεπτήριο; Πόσο ήταν; Μία ώρα;

Μάρτυρας: Ερχόταν στο επισκεπτήριο. Δεν καθόταν και πολύ μερικές φορές. Ισως λόγω Covid. Από πληροφορίες που είχα από νοσηλευτές, έβαζε στην Τζωρτζίνα παιδικά, το έπαιρνε με το καροτσάκι. Ηταν διεκπεραιωτική, αυτά που έπρεπε να κάνει τα έκανε.

Συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας: Λέτε στην ανακρίτρια ότι ήταν άνετη; Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Δεν προβληματιζόταν. Είχε μια άνεση απέναντι στην κατάσταση. Η μητέρα το αντιμετώπιζε πολύ ψύχραιμα, ήταν αποστασιοποιημένη. Οι γονείς στην Ελλάδα, στα τόσα χρόνια που εργάζομαι, το αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικά.

Αναφερόμενη στην κατάσταση της Τζωρτζίνας αφού αποσωληνώθηκε, η μάρτυρας κατέθεσε πως το κοριτσάκι, που πλέον είχε τετραπληγία, αντιλαμβανόταν κάποια ερεθίσματα και έδειχνε να έχει κάποια αντίληψη.

Για τα επεισόδια που εμφάνιζε η Τζωρτζίνα λίγο πριν πεθάνει, τελικά, τον Ιανουάριο του 2022, όταν βρέθηκε ξανά στο Ρίο, η κ. Αθανασοπούλου είπε πως όλα εκδηλώνονταν στην Παιδιατρική Κλινική. «Εγιναν συζητήσεις πως, ενώ αναφερόταν σε επεισόδια στην Παιδιατρική Κλινική, ερχόταν στη ΜΕΘ και δεν είχε τίποτα. Λέγαμε δεν γίνεται να παρουσιάζει επεισόδια στην Παιδιατρική και στη ΜΕΘ να μην παρουσιάζει τίποτα. Λέγαμε τι γίνεται; Είχαμε προβληματιστεί όλοι. Δεν γινόταν, με τόσα μηχανήματα, να μην μπορεί να εντοπιστεί κάτι», σημείωσε.

Στην κατάθεσή της, η δεύτερη νοσηλεύτρια, Κ. Ψηλογεωργακοπούλου, τόνισε πως η μητέρα «δεν έμοιαζε ως μια μαμά που στεναχωριόταν. Δεν πλησίαζε εύκολα το παιδί. Ηταν ψυχρή, αποστασιοποιημένη, δεν έμοιαζε σαν μια μαμά που είχε χάσει δύο παιδάκια και κινδύνευε και τρίτο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως δεν υπήρχε θρήνος».

Η μάρτυρας ανέφερε πως η μητέρα δεν συμμετείχε όταν έκαναν μπάνιο και άλλαζαν το παιδί και πως και αυτό δεν είναι σύνηθες, καθώς οι γονείς, ακόμη και αν φοβούνται, θέλουν να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες για να είναι κοντά με τα παιδιά τους.

Εισαγγελέας: Λέτε αλλάζατε θέση στο παιδί και του κάνατε και μπάνιο, η μητέρα συμμετείχε;

Μάρτυρας: Οχι.

Εισαγγελέας: Παρατηρούσε η μητέρα εάν το παιδί είναι πλυμένο και καθαρό;

Μάρτυρας: Δεν μας είχε κάνει κάποια υπόδειξη.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Μαΐου. 

Πηγή: ΑΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή