Εβρος: «Χάρη, πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο» – Οι συνομιλίες συνοριοφυλάκων στο Διδυμότειχο

Εβρος: «Χάρη, πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο» – Οι συνομιλίες συνοριοφυλάκων στο Διδυμότειχο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινό μυστικό φέρεται ότι αποτελούσε μεταξύ των υπηρετούντων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου η δράση των πέντε επίορκων συναδέλφων τους που συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κατηγορούμενοι για διακίνηση μεταναστών.

Δεν αποκλείεται μάλιστα τη δράση τους να κατήγγειλαν συνάδελφοί τους διαπιστώνοντας τον αδικαιολόγητο πλουτισμό τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας μάλιστα οι αστυνομικοί κατέγραψαν συνομιλίες συνοριακών φρουρών από το περιεχόμενο των οποίων προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ενοχλούνταν από το γεγονός ότι οι φερόμενοι ως δράστες έβγαζαν χρήματα παρανομώντας.

– Συνοριοφύλακας Α: «Κατά βάθος εγώ πιστεύω ότι στους περισσότερους τους τη δίνει που θα φύγουν αυτοί με 200 και 300 χιλιάρικα από την υπηρεσία».

– Συνοριοφύλακας Β: «Μπορεί, όχι μπορεί το πιστεύω κατά κάποιο τρόπο κι εγώ».

– Συνοριοφύλακας Α: «Τι μπορεί ρε, μαθηματική ακρίβεια». 

Αλλά και οι ίδιοι οι διωκόμενοι για την υπόθεση από τις μεταξύ τους συνομιλίες προκύπτει ότι έψαχναν τρόπους να κρύψουν τα χρήματα που κέρδιζαν από την παράνομη δράση τους.

Ο ένας απ’ αυτούς ακούγεται να λέει σε συνομιλητή του: «Χάρη, εγώ πρέπει να το δικαιολογήσω άμα μου πουν πού τα βρήκες αυτά τα λεφτά; Πρέπει να φαίνεται στο Πόθεν Εσχες. Πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά· θα πουν πού τα βρήκες αυτά τα λεφτά και το πήρες;».

Μάλιστα, οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων βρήκαν στα σπίτια δύο εκ των πέντε συλληφθέντων μια χρεωστική κάρτα από τράπεζα της Λιθουανίας που επιτρέπει συναλλαγές σε διαφορετικό νόμισμα χωρίς προμήθεια συναλλάγματος.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για «πρόσφορο μέσο για την καταβολή ωφελημάτων». Οι πέντε αστυνομικοί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου συνελήφθησαν τη Δευτέρα έπειτα από έρευνα πέντε μηνών. Η δράση τους εκτιμάται ότι είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 και στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις βοήθησαν αντί αμοιβής φυσικά παράτυπους μετανάστες να μπουν στην Ελλάδα. Στα σπίτια τους βρέθηκαν πάνω από 26.000 ευρώ σε μετρητά (τα περισσότερα στο σπίτι ενός από αυτούς) όπως επίσης δολάρια ΗΠΑ, λίρες Τουρκίας και χαρτονομίσματα ασιατικών χωρών.

Οι διωκόμενοι συγκροτούσαν «ειδική ομάδα ελέγχου» και εκτελούσαν περιπολίες κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου πάντα υπό την ίδια σύνθεση. O αρχηγός Ο φερόμενος ως αρχηγός τους, αρχιφύλακας 54 ετών, ερχόταν σε επικοινωνία με διακινητές επί τουρκικού εδάφους.

Οι τελευταίοι τον ενημέρωναν για το πότε και από ποιο σημείο των συνόρων επρόκειτο να διέλθουν οι παράτυποι μετανάστες. Εκείνος με τη σειρά του ενημέρωνε τους αστυνομικούς – συνεργούς του και ταυτόχρονα φρόντιζε ώστε κοντά στο πέρασμα να μην υπάρχουν στελέχη του Frontex ή του Στρατού. Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι διωκόμενοι αστυνομικοί απουσίαζαν από την υπηρεσία τους, για παράδειγμα λόγω αναρρωτικής άδειας, φρόντιζαν να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες από τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων.

Επιπλέον, παραπλανούσαν τους συναδέλφους τους που υπηρετούν στο Τμήμα Ελέγχου Καμερών και κατοπτεύουν τα σύνορα με τη χρήση θερμικών καμερών μεγάλης εμβέλειας. Τους έλεγαν συγκεκριμένα ότι στο πλαίσιο κάποιας ειδικής επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ., ο σχεδιασμός προέβλεπε να επιτραπεί η είσοδος των παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Εξάλλου, οι δύο από τους πέντε διωκόμενους είχαν το άλλοθι ότι την περίοδο 2018-2019 υπηρετούσαν ως αποσπασμένοι στο κλιμάκιο της ΕΥΠ στον Εβρο.

«Μη χάσουμε τη βαλίτσα, τη βαλίτσα. Του είπα να βγει στον δρόμο. Ας την αφήσει εκεί και θα περάσω να την πάρω εγώ τώρα. Να βγει λίγο στον δρόμο εκεί πέρα· ας τ’ αφήσει και ας φύγει. Ας το αφήσει στην άκρη λίγο και ας φύγει μέσα να κρυφτεί», είναι μία από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες των υπόπτων, στην οποία οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων αποδίδουν ερευνητικό ενδιαφέρον. «Τώρα πέρασαν και την άφησαν. Κάτσε να σταματήσω πιο πίσω εγώ για να την πάρω», ακούγονται να λένε σε άλλη μεταξύ τους συνομιλία.

Χθες, οι πέντε διωκόμενοι αστυνομικοί οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή