Πανελλαδικές 2023: Οι αλλαγές που θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων

Πανελλαδικές 2023: Οι αλλαγές που θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων

Δυσκολεύει το άριστα στα Αρχαία, νέοι όροι στη βαθμολόγηση Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στο υπουργείο μας έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε τις συνθήκες της ηρεμίας και της ασφάλειας, οι οποίες απαιτούνται προκειμένου στις εξετάσεις, που ξεκινούν αύριο, να αποδώσετε τα μέγιστα. Είμαστε πάντα στο πλευρό σας, αλλά και στο πλευρό των γονιών σας, των δασκάλων και των καθηγητών σας, και όλων όσοι σας στήριξαν στον δύσκολο αγώνα της προετοιμασίας σας».

Με αυτή τη διαβεβαίωση καταλήγει το μήνυμα του υπηρεσιακού υπουργού Παιδείας Χρήστου Κίττα προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που ξεκινούν σήμερα. Βεβαίως, η αναφορά του κ. Κίττα αποκτά ιδιαίτερο χρώμα καθώς γίνεται στον απόηχο της κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων λόγω κυβερνοεπίθεσης στις ενδοσχολικές εξετάσεις του λυκείου. Χθες πάντως οι εξετάσεις έγιναν χωρίς προβλήματα, ενώ έπεσαν και οι τόνοι στην πολιτική αντιπαράθεση επί του θέματος.

Η αρχή των Πανελλαδικών Εξετάσεων γίνεται σήμερα με τους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ αύριο ξεκινάει η μεγάλη κατηγορία υποψηφίων, των Γενικών Λυκείων. Και οι δύο κατηγορίες αρχίζουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Υπολογίζεται ότι συνολικά 95.000 υποψήφιοι λυκείων θα διεκδικήσουν μία θέση στα ΑΕΙ. Συνολικά 68.574 είναι οι θέσεις που ορίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια, χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις στις στρατιωτικές, στις σχολές της Αστυνομίας και του τουρισμού, που καθορίζονται από τα υπουργεία που εποπτεύουν τις σχολές. Συνολικά, φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο θα υπάρχουν 452 τμήματα, δύο περισσότερα από πέρυσι (και τα δύο στο Πανεπιστήμιο Πατρών).

Ως προς τις αλλαγές που θα ισχύσουν για πρώτη φορά φέτος, δυσκολεύει το άριστα στα Αρχαία Ελληνικά για τους υποψηφίους των σχολών ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, ενώ νέοι όροι θα ισχύσουν και στη βαθμολόγηση των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, που θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ. Ειδικότερα, στους εξεταζόμενους στα Αρχαία δίνονται ερωτήσεις από ένα διδαγμένο στο σχολείο κείμενο και από ένα αδίδακτο κείμενο. Μέχρι τις Πανελλαδικές του 2022, εάν ένας υποψήφιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20 (60 στις 100) και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20 (40 στις 100). Με τη νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας, από τις φετινές Πανελλαδικές κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο, για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα «δοθούν» στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20. Παράλληλα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που θα ισχύει από φέτος είναι ότι άριστα για το πρώτο θέμα (η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι) θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι. Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα (έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με τα μη λογοτεχνικά κείμενα που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος), για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η αλλαγή –μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων– εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.

Ερευνα για τις επιθέσεις

Από την έως τώρα έρευνα που διεξάγει η ΕΥΠ έχει διαπιστωθεί ότι στις επιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων συμμετείχαν συνολικά 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις, από τις οποίες μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 7.500. Από αυτές έχει διαπιστωθεί ότι 30 είναι καταχωρισμένες τόσο από την ΕΥΠ όσο και από συνεργαζόμενες υπηρεσίες ως σχετιζόμενες με μια ομάδα ρωσόφιλων χάκερ που έχει τον διακριτικό τίτλο Killnet. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το δείγμα είναι αρκετά μικρό, οπότε είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μπορέσουν να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα σε σχέση με το τι έχει συμβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή