Μύκονος: Τρέχουν να κατεδαφίσουν για να μην τους σφραγίσουν

Μύκονος: Τρέχουν να κατεδαφίσουν για να μην τους σφραγίσουν

Η σφράγιση του Principote και μέρους του Nammos φαίνεται ότι λειτούργησε… διά του παραδείγματος

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σφράγιση του Principote και μέρους του Nammos φαίνεται ότι λειτούργησε… διά του παραδείγματος. Οι πέντε από τις έξι επιχειρήσεις στις οποίες βεβαιώθηκαν προ εβδομάδος πολεοδομικές παρανομίες έσπευσαν να αποδεχθούν τα πορίσματα (δεν κατέθεσαν ενστάσεις ή προσφυγές) και δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν άμεσα. Αυτό βέβαια έχει… και τα μειονεκτήματά του, καθώς επιχειρήσεις όπως το Lohan, στις οποίες είχε επιβληθεί πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ, θα πληρώσουν αντ’ αυτού 500 ευρώ, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Eπίσης, την επόμενη εβδομάδα κατεδαφίζεται τμήμα του Tiki Bar στην παραλία της Ελιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όλα, πλην ενός, τα beach bar στα οποία καταγράφηκαν μικρές ή μεγάλες πολεοδομικές παρανομίες αποδέχθηκαν το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και κατέθεσαν αίτηση συμμόρφωσης. Δύο από αυτές, το Lohan και το Alemagou Restaurant, συμμορφώθηκαν ήδη, απομακρύνοντας το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών τους. Ακολουθούν τα Solymar, SantAnna και JackieO’ (τα δύο τελευταία είχαν πολύ μικρές αυθαιρεσίες).

Η μόνη επιχείρηση που κατέθεσε ένσταση κατά του πορίσματος, η οποία θα εξεταστεί από το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), είναι το Pasaji στην περιοχή Ορνός. Οι επιθεωρητές είχαν καταγράψει στην επιχείρηση δύο παράνομους κλειστούς χώρους στην πίσω πλευρά του καταστήματος, 93 τετραγωνικών και 13,6 τετραγωνικών, παράνομο κλείσιμο με μαντρότοιχους και πετάσματα, καθώς και στην κατασκευή στεγάστρου αντί πέργκολας. Το συνολικό πρόστιμο ανέγερσης και διαχείρισης είχε υπολογιστεί στις 540.000 ευρώ. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η επιχείρηση κατέθεσε και αίτημα συμμόρφωσης, ένδειξη ότι προφανώς δεν αμφισβητεί το σύνολο του πορίσματος, αλλά θα προχωρήσει οικειοθελώς και σε κατεδαφίσεις.

Οι αεροφωτογραφίες

Πέντε beach bar στη Μύκονο κατέθεσαν αίτηση συμμόρφωσης και δύο από αυτά απομάκρυναν ήδη τις αυθαίρετες κατασκευές τους.

Το Nammos πάντως έδωσε χθες το παράδειγμα, ξεκινώντας να κατεδαφίζει το σύνολο των διαπιστωμένων αυθαίρετων κατασκευών στο δυτικό τμήμα του (το πόρισμα για το ανατολικό εκκρεμεί). Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι χθες είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από τo Nammos να κατεδαφίσει όχι μόνο τις κατασκευές που είχαν καταγραφεί στο αρχικό πρωτόκολλο κατεδάφισης (ένα κτίριο 32 τ.μ., δύο κοντέινερ και τέσσερις δεξαμενές), αλλά και τους χώρους που διαπιστώθηκε βάσει αεροφωτογραφιών του 2011 ότι είχαν προστεθεί στο ένα από τα δύο «τακτοποιημένα» κτίρια: 194,65 τετραγωνικά που είχαν προστεθεί στο ισόγειο και 14 τετραγωνικά στον όροφο του κυρίως κτιρίου.

Μύκονος: Τρέχουν να κατεδαφίσουν για να μην τους σφραγίσουν-1
Το Nammos άρχισε χθες να κατεδαφίζει το σύνολο των διαπιστωμένων αυθαίρετων κατασκευών στο δυτικό τμήμα του.

Αυτά τα στοιχεία είχαν κατατεθεί στο δικαστήριο (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών) κατά την εκδίκαση της αίτησης του Nammos για «πάγωμα» της διαδικασίας κατεδάφισης. Οπως προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου (αρ. 64/2023), οι επιθεωρητές κατέθεσαν ότι το κυρίως κτίριο στο οποίο είχαν εντοπιστεί σε εξέλιξη οικοδομικές εργασίες παρουσίαζε σημαντικές αποκλίσεις από εκείνο που «νομιμοποιήθηκε». Πιο συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει στο ισόγειο υπαίθριος χώρος, αλλά όλος ο εσωτερικός χώρος βρέθηκε στεγασμένος με σταθερή κατασκευή», η οποία βρισκόταν εντός του αιγιαλού.

Οι παρανομίες στο κτίριο, το οποίο διαπιστώθηκε ότι είναι παλαιό (προ του 1983), είχαν αυξήσει το εμβαδόν του συνολικά… κατά 338 τετραγωνικά, δηλαδή το υπερδιπλασίασαν. Ετσι, όπως αποδεικνύεται, η επιχείρηση δεν έφερε αντίρρηση να κατεδαφίσει και τους επιπλέον χώρους που ζήτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, παρότι αυτοί δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό πρωτόκολλο κατεδάφισης, επειδή «βεβαιώθηκαν» και μέσω της δικαστικής απόφασης. Οταν αυτή ολοκληρωθεί, ο χώρος θα πρέπει να ελεγχθεί από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος ή ελεγκτή δόμησης που θα ορίσει η Πολεοδομία Σύρου. Σε ερώτημα της «Κ» προς το υπουργείο γιατί δεν έχει ανακληθεί η δήλωση τακτοποίησης του κτιρίου εφόσον διαπιστώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις, το υπουργείο απαντάει ότι θα ελεγχθεί πρώτα διεξοδικά από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση, αφού η κατεδάφιση ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί η συμμόρφωση του Nammos, ανοίγει ο δρόμος για την άρση της σφράγισης του εστιατορίου-μπαρ Concept. Μέσα στο επόμενο διάστημα, πάντως, αναμένεται η αυτοψία για το ανατολικό τμήμα του Nammos, που συντάσσεται αυτές τις ημέρες. Επίσης αναμένονται πορίσματα για τα JackieO’ – Super Paradise, Aeonic, Kuzina και Scorpios, που επίσης ελέγχθηκαν στις αρχές Απριλίου. Να σημειωθεί ότι σε κατεδαφίσεις προχωρεί αυτές τις ημέρες και το Principote στον Πάνορμο. Το έργο του είναι σαφώς δυσκολότερο από το Nammos, καθώς για να συμμορφωθεί η επιχείρηση θα πρέπει να κατεδαφίσει το σύνολο των 40.000 τ.μ. παρανομιών της.

Την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί δύο κατεδαφίσεις στη Μύκονο, στην παραλία της Ελιάς. Πρόκειται για περιπτώσεις οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει παλαιότερα (το 2015 και 2021), αλλά τα πρωτόκολλα κατεδάφισης δεν είχαν εκτελεστεί. Το ένα πρωτόκολλο αφορά μια μικρή κατασκευή (σκάλα/γλίστρα) σε εγκατάσταση θαλάσσιων σπορ και το άλλο αφορά εγκαταστάσεις του Tiki Bar, καφέ-μπαρ που έχει χτιστεί εν μέρει στον αιγιαλό. Η κατεδάφιση έλαβε χθες την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς θα πραγματοποιηθεί με χορηγό (τον ίδιο που κάλυψε τα έξοδα κατεδάφισης στην παραλία της Μερσίνας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή