Δύο ακόμη ψηφοφορίες μένουν στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών για να ολοκληρωθεί το χρονικό μιας προαναγγελθείσας άγονης διαδικασίας για την επιλογή πρύτανη. Χθες η πρώτη ψηφοφορία επιβεβαίωσε και τυπικά ότι οι δύο υποψήφιοι –Νίκος Θωμαΐδης και Γεράσιμος Σιάσος– είναι αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Παράλληλα, απομακρύνεται το ενδεχόμενο μήπως βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο πρόσωπο ενός άλλου μέλους του Συμβουλίου.
Ειδικότερα, με βάση τον νόμο 4957/2022, το ενδεκαμελές Συμβούλιο κάθε ΑΕΙ συγκροτείται από έξι πανεπιστημιακούς του ιδρύματος, οι οποίοι εκλέγουν πέντε εξωπανεπιστημιακά μέλη. Πρύτανης μπορεί να είναι μόνον ένας εκ των έξι και είναι προφανές πως εάν κάποιος υποψήφιος αποκτήσει πλειοψηφία στους έξι (δηλαδή, να έχει τρία φίλα προσκείμενα μέλη), κατόπιν μπορεί με στοχευμένη ψήφο να επιλέξει τα εξωπανεπιστημιακά μέλη (προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό ή επιχειρηματικό κόσμο, καλλιτέχνες κ.ά.) και στο τέλος να εκλεγεί πρύτανης με τουλάχιστον έξι ψήφους.
Στο Συμβούλιο του ΕΚΠΑ ήδη έχουν εκλεγεί οι έξι πανεπιστημιακοί του, και ο κ. Θωμαΐδης και ο κ. Σιάσος βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, αφού είναι οι δύο που έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν τη θέση του πρύτανη στις εκλογές που θα γίνουν όταν συγκροτηθεί το 11μελές Συμβούλιο, δηλαδή όταν οι έξι καθηγητές του ΕΚΠΑ επιλέξουν τους πέντε.
Μεταξύ των τεσσάρων άλλων εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, όμως, ο κ. Θωμαΐδης και ο κ. Σιάσος φέρεται να έχουν εξασφαλίσει την ψήφο δύο μελών ο καθένας. Βεβαίως, λέγεται ότι ένα μέλος είναι σχετικά αποστασιοποιημένο από το στρατόπεδο στο οποίο «χρεώνεται». Αρα, θα μπορούσε να λεχθεί ότι ο συσχετισμός είναι 3-2-1, με την ομάδα Θωμαΐδη να πλεονεκτεί.
Δεν εξελέγη κανένας από τους 31 υποψηφίους για εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου.
Το τρίτο σενάριο
Χθες, πρώτη ψηφοφορία για τα εξωτερικά μέλη –έχουν κατατεθεί 31 υποψηφιότητες– δεν υπήρξε κάποιος που να εκλεγεί, χωρίς ωστόσο να δοθούν στη δημοσιότητα οι ψήφοι που πήρε κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος. Ο νόμος προβλέπει τρεις ψηφοφορίες μέχρι να κηρυχθεί η διαδικασία άγονη. Σήμερα θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία και αύριο η τρίτη. Εάν δεν υπάρξει έκπληξη στο παρά ένα –κάτι που δεν διαφαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– θα κηρυχθούν νέες εκλογές. Τέλος, στην αρχή υπήρξε και ένα τρίτο σενάριο, δηλαδή να επιλεγεί ένας άλλος πλην των Θωμαΐδη – Σιάσου. Αυτός δεν αποκλείεται να είναι ο ένας που εμφανίζεται με χαλαρή σχέση με τα δύο «στρατόπεδα». Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο εν λόγω πανεπιστημιακός θα δεχθεί μόνον εάν συμφωνήσουν και οι Σιάσος – Θωμαΐδης.
Με βάση τον νόμο, εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερών από την ημέρα που θα καταστεί άγονη η διαδικασία, ο πρύτανης του ΑΕΙ πρέπει να επαναπροκηρύξει τις θέσεις των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου για την ίδια θητεία.