Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παύεται από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαος Βραχνής

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παύεται από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαος Βραχνής, στον απόηχο της υπόθεσης εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών στα Χανιά.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος Κρατικός Φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς, και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της Κρήτης, στην οποία ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νίκος Βραχνής, έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μόλις το υπουργείο πληροφορήθηκε ότι υπάρχει εν εξελίξει έρευνα, έπαυσε από τον καθήκοντά του τον κ. Βραχνή.

To πρωί της Κυριακής θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή Χανίων, προκειμένου να απολογηθούν οι εννέα συλληφθέντες που -σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ.- είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση προχωρώντας σε παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών.

Εξαπάτησαν περί τα 400 ζευγάρια

Οι συλληφθέντες του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών και εμπορίου βρεφών επί μία δεκαετία φέρεται να εξαπάτησαν περί τα 400 ζευγάρια και να εκμεταλλεύτηκαν 200 παρένθετες γυναίκες και δότριες ωαρίων. 

Ανάμεσα στους εννέα συλληφθέντες είναι μια έγκυος και μια γυναίκα με ένα βρέφος εννέα ημερών, το οποίο προοριζόταν για παράνομη υιοθεσία στη Βόρεια Ελλάδα. Oπως κατήγγειλε νεαρή γυναίκα από την Καλαμάτα στο neakriti.gr, η εγκληματική οργάνωση την είχε προσεγγίσει για τις ανάγκες της δωρεάς ωαρίων. 

Σύμφωνα με όσα ανάφερε υπάλληλος του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά, την προσέγγισε μέσω συγγενικού της προσώπου και μέσα από σελίδα στο Facebook της είπε ότι ψάχνουν για δότριες, οι οποίες θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών, να έχουν γεννήσει τουλάχιστον μία φορά και να μην είναι παντρεμένες είτε να έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. 

Η νεαρή γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, δέχτηκε τη συνεργασία, χωρίς να έχει αντιληφθεί το παράνομο του πράγματος. Υποβλήθηκε στις πρώτες ορμονολογικές εξετάσεις, το κόστος των οποίων (50 ευρώ) η υπάλληλος του κέντρου της κατέθεσε στον προσωπικό της λογαριασμό, ενώ στη συνέχεια συνεννοήθηκαν για όσα θα ακολουθούσαν και την αμοιβή των διαδικασιών (750 ευρώ τον μήνα και επιπλέον 1.500 ευρώ για τη «δωρεά» ωαρίων, αλλά και πληρωμένα εισιτήρια και διαμονή). 

Μεταξύ των κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν είναι η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Από τον Δεκέμβριο 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών. Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT