Ελεύθεροι χωρίς όρους οι μετανάστες που είχαν κρατηθεί στον Εβρο

Ελεύθεροι χωρίς όρους οι μετανάστες που είχαν κρατηθεί στον Εβρο

Πλέον βαρύνονται μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι εννιά παράτυποι μετανάστες που κατηγορούνταν για απόπειρα εμπρησμού στον Εβρο.

Μετά τους τέσσερις Πακιστανούς που αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή 25 Αυγούστου, τη Δευτέρα αφέθηκαν και οι υπόλοιποι εννιά (οκτώ Σύροι και ένας Πακιστανός), με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το evros-news.gr, αφού κατέπεσαν οι κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή αλλά και κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, οι συλληφθέντες βαρύνονται μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Οπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, οι μετανάστες οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Η δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης

«Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία απολογιών που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης, ανακρίτρια και εισαγγελέας συμφώνησαν στην αποφυλάκιση χωρίς όρους των 8 προσφύγων Συριακής υπηκοότητας και του 1 πακιστανικής υπηκοότητας, που κατηγορούνταν για απόπειρα εμπρησμού, με μοναδικό στοιχείο την κατάθεση του δράστη της σε βάρος τους αρπαγής και εγκλεισμού σε τρέιλερ στις 22 Αυγούστου.

Μετά και την αποφυλάκιση χωρίς όρους των 4 κατηγορουμένων Πακιστανικής καταγωγής την Παρασκευή 25 Αυγούστου, και με δεδομένο ότι οι 13 Σύριοι και Πακιστανοί πολίτες δεν διαθέτουν γνωστή κατοικία στη χώρα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κατηγορία σε βάρος τους κρίθηκε έωλη. Οι δράστες της σε βάρος τους αρπαγής βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, και την τελική απόφαση για την προφυλάκισή τους θα λάβει το Συμβούλιο.

Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Οι 13 πρόσφυγες συνεχίζουν να κρατούνται διοικητικά λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα.

Με δεδομένο ότι αποτελούν ήδη θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών που διώχθηκαν με το άρθρο 82α του Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση άδειας παραμονής και στους 13 για ανθρωπιστικούς/εξαιρετικούς λόγους. Πέραν των δικών μας ενεργειών, οι αστυνομικές αρχές και το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ πρέπει να μεριμνήσουν για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες πολίτες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εντολείς μας και τους εκατοντάδες που βοήθησαν στην κάλυψη των εξόδων για τη νομική τους υπεράσπιση. Η δυνατότητα εκπροσώπησης των εντολέων μας σήμανε την έμπρακτη άσκηση του δικαιώματός τους στην υπεράσπιση και την από πλευράς μας ανάδειξη του οργανωμένου ρατσιστικού χαρακτήρα των αυτόκλητων “πολιτοφυλακών” που δρούν στην περιοχή του Έβρου.

Από νέο βιντεοληπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε σήμερα, προκύπτει ότι το επίδικο περιστατικό ήταν κάθε άλλο παρά μεμονωμένο.

Αλεξανδρούπολη, 28/8/2023,
Αικατερίνη Γεωργιάδου, Γιάννης Πατζανακίδης,
συνήγοροι υπεράσπισης των 8 Σύριων προσφύγων στην υπόθεση της αρπαγής του Έβρου».

Σημειώνεται πως σε κατ’ οίκον περιορισμό παραμένουν οι δύο Ελληνες και ο Αλβανός που κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων βιαιοπραγίας ή διχόνοιας με ρατσιστικό κίνητρο, καθώς και αρπαγή με ρατσιστικό κίνητρο και έκθεση σε κίνδυνο.

Τέλος, τη Δευτέρα εμφανίστηκε στην Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης άνδρας, ο οποίος πρωταγωνιστούσε σε άλλο περιστατικό, που διακινήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει καταναγκαστική ακινητοποίηση μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή