Χωρίς νερό παρέμενε χθες για τρίτη ημέρα ο Βόλος, όπου η καθημερινότητα έχει μετατραπεί σε διαρκή πάλη για τα αυτονόητα. Το πόσιμο νερό αλλά και τα τρόφιμα έχουν γίνει δυσεύρετα, με συνέπεια να παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας, όπως για παράδειγμα η πώληση της εξάδας νερών σε τιμή που κυμαίνεται από 6 έως 12 ευρώ. Η βροχή σταμάτησε χθες και σταδιακά έρχονται στην επιφάνεια όλες οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία· εκτός από την ανύπαρκτη υδροδότηση, σε πολλά μέρη της πόλης δεν έχει επιστρέψει η ηλεκτροδότηση, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι τηλεπικοινωνίες. «Ο κόσμος είναι πολύ καταπονημένος, κάποιοι μπορεί να μην έχουν ζημιές μέσα στο σπίτι τους, όμως έχουν εγκλωβιστεί, καθώς το νερό γύρω από τις οικίες φθάνει σε μισό ή ένα μέτρο ύψος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν για να εφοδιαστούν τα απαραίτητα», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δρ Κώστας Μανωλίδης. «Το σύστημα ύδρευσης κατέρρευσε εξαρχής», αναφέρει η Νανά Δαρειώτη, που βρισκόταν στον Βόλο ως επισκέπτρια. Ο βιολογικός, ωστόσο, καθαρισμός, παρά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες, εξακολουθεί να λειτουργεί με γεννήτριες, όπως επιβεβαίωσαν από τον Δήμο Βόλου στην «Κ».
Βομβαρδισμένο τοπίο πολλές γειτονιές – Οικογένειες με μικρά παιδιά καταφεύγουν στη Λάρισα για να μπορέσουν να πλυθούν – Επιτήδειοι πωλούν την εξάδα νερών ακόμη και 12 ευρώ.
«Πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο είχαμε μια έντονη βροχόπτωση που είχε δημιουργήσει προβλήματα, τα οποία τότε μας φαίνονταν σοβαρά», σημειώνει στην «Κ» ο Δημήτρης Μεντεκίδης, γέννημα-θρέμμα Βολιώτης, «ωστόσο δεν συγκρίνονται με την τωρινή κατάσταση, όπως δείχνουν και οι αριθμοί: πέρυσι είχαν πέσει 113 χιλιοστά βροχής, φέτος 700». Ο δρ Μανωλίδης θυμάται μια παλαιότερη φυσική καταστροφή. «Πριν από περίπου 15 χρόνια είχαν υπερχειλίσει οι δύο χείμαρροι, ο Κραυσίδωνας και ο Ξηριάς, προκαλώντας ζημιές», αναφέρει, «ωστόσο έκτοτε, και παρά την επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη πρωτίστως στο Πήλιο. «Επεσαν δρόμοι και γεφύρια, των οποίων η αποκατάσταση είναι εξαιρετικά σύνθετη, γιατί απαιτούνται έργα πάνω σε πλαγιές».
Εν μέσω γενικευμένης απογοήτευσης και έντασης, οι πράξεις αλληλεγγύης τονώνουν το ηθικό των κατοίκων. Ο κ. Μεντεκίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφιαλωμένου νερού ΔΙΟΣ, προχώρησε στη δωρεάν διανομή 30 τόνων εμφιαλωμένου νερού. «Η πόλη μου με έχει στηρίξει και θέλησα να το ανταποδώσω», σχολιάζει στην «Κ». «Την Τετάρτη στην πλατεία Αγίου Νικολάου άνοιξαν δύο – τρία καφέ, τα οποία προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εξυπηρετήσουν τον κόσμο», περιγράφει η κ. Δαρειώτη. Η ίδια συνέχισε το ταξίδι της στη Λάρισα. «Μέσα η πόλη της Λάρισας δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα από την κακοκαιρία». Τα ξενοδοχεία της Λάρισας έχουν 100% πληρότητα. «Εχουν έρθει όλοι όσοι μπορούσαν από τον Βόλο, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, για να μπορέσουν να πλυθούν, να φάνε και να ξεκουραστούν», επισημαίνει η ίδια, που επιθυμούσε χθες να επιστρέψει στην Αθήνα, αλλά δεν ήταν εφικτό από κανένα οδικό δίκτυο.