Κακοκαιρία Daniel: Στα 3 μέτρα το νερό στα προάστια της Λάρισας

Κακοκαιρία Daniel: Στα 3 μέτρα το νερό στα προάστια της Λάρισας

Ανησυχία για τα χωριά στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Λάρισα, καθώς η στάθμη του Πηνειού ποταμού τη νύχτα ανέβηκε στα 10 μέτρα και δόθηκε ολονύχτια μάχη προκειμένου το νερό να μην φτάσει μέσα στην πόλη. Σε προάστια παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, που μίλησε στον ΣΚΑΙ, η στάθμη των υδάτων σε Γιάννουλη, Άγιο Θωμά, Εργατικές Κατοικίες και Ιπποκράτη έχει ανεβεί στα δυόμιση με τρία μετρά, ενώ το κέντρο της Λάρισα δεν έχει πληγεί.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μέτωπο της Λάρισας, όπου υπάρχουν παρεκκλίσεις στις στροφές του Πηνειού, καθώς επίσης σήμερα θα δοθεί έμφαση στην Πεδιάδα, καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τις περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων, όπου υπάρχουν πλημμυρισμένα χωριά με δεκάδες κάτοικους να παραμένουν εγκλωβισμένοι για 4η ημέρα.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως σορός ηλικιωμένης ανασύρθηκε από οικία, στην περιοχή Μαραθέα Καρδίτσας.

Έως τώρα, οι νεκροί ανέρχονται σε δέκα, ενώ οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον τέσσερις.


Τα βλέμματα όλων παραμένουν στραμμένα στον Πηνειό, καθώς η στάθμη των νερών είχε ανέβει επικίνδυνα και συνοικίες της Λάρισας έχουν ήδη πλημμυρίσει.

Σε διαρκή κατάσταση συναγερμού παρέμεναν οι Αρχές και οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από το ποτάμι, ενώ αλλεπάλληλα μηνύματα στέλνονταν από το 112.

«Είμαι ψυχολογικά ράκος», δήλωνε στην «Κ» ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, αγρότης από το Ομορφοχώρι Λάρισας. «Οταν διαπιστώσαμε υπερχείλιση κάναμε μια σειρά από ενέργειες για να κάνουμε διάσπαση του καναλιού», συμπλήρωνε ο ίδιος αργά το απόγευμα της Παρασκευής. «Βοηθήσαμε πολλούς κτηνοτρόφους να μεταφέρουν τα ζώα σε ψηλά σημεία· έχουν καταστραφεί πολλές καλλιέργειες και έχουν πεθάνει πολλά ζώα, την επόμενη ημέρα καραδοκούν ακρίβεια και σοβαρά υγειονομικά προβλήματα».

Στον Παλαμά Καρδίτσας μετρούσαν τις πληγές τους, ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονταν.

«Ηταν μια τρομακτική νύχτα: επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι, τα νερά ήταν γαλήνια, αλλά ακούγονταν κρότοι από παντού – ήταν τα παλιά κτίρια του Παλαμά που κατέρρεαν». Ο κ. Δημήτρης Μπαλαδήμας, κάτοικος στην κωμόπολη, που επλήγη ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας από τον «Daniel», ένιωθε αναλογικά «τυχερός». Το σπίτι του άντεξε και φιλοξενεί στον δεύτερο όροφο 30 ηλικιωμένους.

«Αλλοι φιλοξενούν 50», διευκρίνιζε, ενώ έπειτα από σχεδόν τρία 24ωρα είχε κατορθώσει να πάει στην Καρδίτσα για να πάρει τα αναγκαία εφόδια. «Η ΕΜΥ μας είχε εγκαίρως προειδοποιήσει, όμως ούτε η Πολιτική Προστασία ούτε η Περιφέρεια μερίμνησαν, έστω να μας εφοδιάσουν με ορισμένα πλωτά μέσα», τόνιζε. «Το ύψος της βροχής μπορέσαμε να το παλέψουμε, την υπερχείλιση του ποταμού όχι», ομολογούσε με πικρία. «Εκατοντάδες άνθρωποι εδώ έχασαν τα πάντα».

Σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έγινε ανακατεύθυνση των υδάτων, λέγοντας ότι «καμία απολύτως παρέμβαση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού δεν έγινε σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή», αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξε παρέμβαση της τοπικής διοίκησης.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρέμεναν το Πήλιο και ο Βόλος. «Πλένουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας με ξίδι και μωρομάντιλα», περιγράφει η κ. Νίκη Καράλη, που παραθέριζε στο χωριό Κατηγιώργης του νοτίου Πηλίου.

«Δεν έχουμε νερό, ούτε Ιντερνετ», σημείωνε, «επικρατεί απόλυτη παραπληροφόρηση για το πώς μπορούμε να γυρίσουμε στην Αθήνα». Το οδικό δίκτυο έχει καταρρεύσει, εκφράζονται φόβοι για κατολισθήσεις και καθιζήσεις σε πολλά σημεία. «Πώς βάζεις τα παιδιά σου στο αμάξι;», αναρωτιόταν.

«Ο “Ιανός” ήταν χειρότερος για την πόλη της Καρδίτσας, ο “Daniel” για τα χωριά» έχει καταλήξει κ. Στέλιος Αναστασόπουλος από την Καρδίτσα.

«Καθώς είχε προηγηθεί το πλήγμα στον Βόλο και είχαμε νωπές τις μνήμες από τον “Ιανό”, πολλοί Καρδιτσιώτες πάρκαραν τα οχήματα πάνω σε πλατείες και παρτέρια, ώστε να μην τα παρασύρουν τα ορμητικά νερά». Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, αλλά η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη. «Κόβεται συχνά το ρεύμα, γιατί πολλοί υποσταθμοί της ΔΕΗ ήταν σε υπόγεια, τα οποία πλημμύρισαν».

Στα γειτονικά Τρίκαλα η κ. Εφη Χατζημάνου, κάτοικος στον συνοικισμό Τρίκκη, χρειάστηκε πάνω από δύο ημέρες για να ολοκληρώσει –με ίδια μέσα– την άντληση νερών από το σπίτι της. «Αρχικά επρόκειτο για ένα – δύο εκατοστά, οπότε ήταν διαχειρίσιμα, όμως σταδιακά επιδεινώθηκε, ξύπνησα τα ξημερώματα της Πέμπτης έχοντας την αίσθηση ότι υπάρχει ένας καταρράκτης μέσα στο σπίτι». Εις μάτην καλούσε τους αρμοδίους αρχικά για τα φρεάτια και εν συνεχεία για να της φέρουν σακιά με άμμο. «Εμφανίστηκαν έπειτα από δύο ημέρες και μου είπαν “μας ζητούσαν 1.000 άτομα, τι να κάναμε;”».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT