ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στο σημείο που το ανάχωμα του ποταμού Γάβρα έσπασε την περασμένη Τετάρτη, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καρδίτσα, στα Χίλια Δέντρα, το νερό συνέχιζε μέχρι χθες το πρωί να ξεστρατίζει και να φεύγει προς τα καμποχώρια, ακολουθώντας την αυτοσχέδια διαδρομή που χάραξε την ημέρα της πλημμύρας. Σε ένα ύψωμα λίγο πιο πέρα, καμιά δεκαριά λασπωμένα άλογα στέκονται στον ήλιο για να στεγνώσουν. Μηχανήματα χωματουργικών έργων έπιασαν δουλειά για να επαναφέρουν το ανάχωμα στην προτέρα κατάσταση. Σε όλη την περιοχή επικρατεί μια αφύσικη κινητικότητα: μηχανήματα δουλεύουν συνεχώς, περιπολικά, ασθενοφόρα, οχήματα διαφόρων υπηρεσιών περνούν βιαστικά με σειρήνες και φώτα αναμμένα. Πού και πού εμφανίζεται κάποιο φορτηγάκι που κουβαλάει βάρκα. Από την Κυριακή σταμάτησαν τα συνεχή πηγαινέλα των ελικοπτέρων, που έδιναν ένα σχεδόν πολεμικό κλίμα στην ατμόσφαιρα.
Στην είσοδο της πόλης της Καρδίτσας έχει στηθεί αυτοσχέδιο αντλιοστάσιο. Αντλεί νερό που μένει για ημέρες στάσιμο δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή και έχει εγκλωβίσει τέσσερις οικογένειες στα σπίτια τους δίπλα στο αθλητικό πάρκο. Το νερό, που την Τετάρτη με κάθε τρόπο κρατήθηκε έξω από την πόλη, τώρα διοχετεύεται ελεγχόμενα σε αυτήν για να φύγει μέσω του αποχετευτικού δικτύου.
Την προηγούμενη ημέρα, καθώς κατευθυνόμασταν προς Παλαμά, το τηλέφωνο του Χρήστου Βαϊόπουλου δεν σταμάτησε να χτυπάει. «Τι θα γίνει με τα άχρηστα πράγματα που βγάζουμε από τα σπίτια; Πότε θα μαζευτούν; Δεν γίνεται να μείνουν εδώ, είναι εστίες μόλυνσης». «Θα μας φέρουν κι άλλο νερό; Πρέπει να δούμε πού θα το αποθηκεύουμε». Μέχρι πού έχει ανοίξει ο δρόμος για Μαραθέα; Η διαδρομή γίνεται μετ’ εμποδίων. Σε κάποια σημεία ο δρόμος έχει χαλάσει από τα ορμητικά νερά. Αλλού το οδόστρωμα καλύπτεται από κυψέλες που παρέσυρε η πλημμύρα. Πιο κάτω το νερό έβγαλε στην άσφαλτο λάστιχα που χρησιμοποιούνται για άρδευση με σταγόνες.
Οσο η ώρα περνάει και ανεβαίνει η θερμοκρασία, μια βαριά δυσωδία απλώνεται στον αέρα. Το στάσιμο νερό βρωμίζει. Δεξιά και αριστερά, μέσα σε ακόμη μισοκαλυμμένα με νερό μαντριά, διακρίνονται νεκρά ζώα. Μέσα στον Παλαμά τα αδέλφια Δημήτρης και Βασίλης Πατσιαλής προσπαθούν να δουν τι σώζεται από τη λάσπη. Μαζί τους οι Βασίλης Τζέλας και Σταματίνα Σακιώτη, συγκάτοικοι της πλημμύρας, καθώς το δικό τους σπίτι σκεπάστηκε από τα νερά. «Ημασταν νοικοκυραίοι και καταντήσαμε ζητιάνοι», λέει ο Δημήτρης. «Δεν μπορούμε ούτε ένα πιάτο φαγητό να ετοιμάσουμε», προσθέτει. Επαγγελματίες καλλιεργητές είδαν το νερό να σκεπάζει τέσσερα τρακτέρ, μία συλλεκτική και μία αλωνιστική μηχανή, δύο φορτηγά, έξι αυτοκίνητα. Το παλιό, πλίνθινο σπίτι, που χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκη για εργαλεία, γκρεμίστηκε. Οι Παύλος και Φαίδων Τσερέπης είδαν το βουλκανιζατέρ τους να εξαφανίζεται κάτω από τα νερά. Ο θυμός είναι κυρίαρχος. «Το νερό ήρθε στις 3.30 τα ξημερώματα. Οι υπεύθυνοι κοιμόντουσαν. Το 112 ήρθε στις 7 το πρωί». Θυμός για εκείνους που θα έπρεπε να έχουν φροντίσει τουλάχιστον να ειδοποιήσουν για να μην κινδυνέψει ο κόσμος να πνιγεί στον ύπνο του. Για την ανύπαρκτη, όπως λένε, πρόληψη. Για τα χρήματα που δόθηκαν μετά τον «Ιανό» για αντιπλημμυρικά και «με 4 εκατ. φτιάχτηκε μόνο ένα ανάχωμα 1,5 χιλιομέτρου». Για την απουσία συνολικού, ενιαίου σχεδιασμού: «Αντί να φτιαχτούν πρώτα η λεκάνη απορροής και φράγματα για να συγκρατούν την ορμή του νερού, φρόντισαν να σωθεί η Καρδίτσα και πνίγηκε ο κάμπος».
Στην άλλη πλευρά του κάμπου της Καρδίτσας, στο Ριζοβούνι, ο κεντρικός δρόμος είναι αποκλεισμένος και η διαδρομή προς Μουζάκι περνάει μέσα από το χωριό. Στη διαδρομή προς το Αγναντερό από το αντίθετο ρεύμα γερανοί κουβαλάνε αυτοκίνητα μέσα στη λάσπη. «Ο “Ιανός” δεν έγινε μάθημα. Δεν έγινε κανένας έλεγχος για τα αντιπλημμυρικά. Δεν ρώτησαν ανθρώπους που ξέρουν την περιοχή για να δώσουν προτεραιότητα σε κάποια έργα και ήρθε τώρα η πλήρης καταστροφή», λέει ο Γιάννης Παπακώστας, που έχει διατελέσει και δήμαρχος στην περιοχή.
«Αδιαφορία, φιέστες, χοροί»
Το ανάχωμα του Πάμισου δεν άντεξε την πίεση του νερού και υποχώρησε, πλημμυρίζοντας τα χωριά του Δήμου Μουζακίου. Υπάρχουν αναχώματα στην περιοχή, αναφέρουν συνομιλητές μας, που έχουν κατασκευαστεί την περίοδο 1952-1954 και δεν έγινε έκτοτε ενίσχυσή τους. Ο Γιώργος Παππάς έχει σκαπτικό μηχάνημα. Μετά τον «Ιανό» δούλεψε σε εργολάβο που ανέλαβε τους καθαρισμούς σε αρδευτικά κανάλια και ρέματα. «Ισα ίσα τα χορτάρια καθαρίσαμε, ούτε χώματα, ούτε φερτά υλικά. Ομως αυτά πληρώθηκαν ως αντιπλημμυρικά», καταγγέλλει. «Κανένα έργο. Αδιαφορία, φιέστες, χοροί, αναπλάσεις», λέει ο Αθανάσιος Καραντάνας, τοπικός σύμβουλος επί 13 έτη. Ο Χρυσόστομος Παππάς μιλάει για την κρισιμότητα να δοθούν γρήγορα χρήματα για να ξεκινήσει ξανά η ζωή στην περιοχή, Ιδιαίτερα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η συζήτηση γυρίζει στον «Ιανό». «Δόθηκαν πολλά, δεν δόθηκαν σωστά. Με τα λεφτά του “Ιανού” θα μπορούσαν να φτιαχτούν δύο φράγματα που θα έλυναν το πρόβλημα», λέει ο κ. Παπακώστας.
Στα ορεινά του νομού η κακοκαιρία προκάλεσε κατολισθήσεις. Στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα τουλάχιστον 10 σπίτια χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» στο Μορφοβούνι και αρκετά ακόμη έχουν υποστεί ζημιές, γέφυρες και οδικό δίκτυο έχουν προβλήματα. Γίνονται εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων. «Ο,τι προλάβουμε τώρα. Πλησιάζει ο χειμώνας», λέει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Θωμάς Στεργιόπουλος. Κι αυτός μιλάει για τα φράγματα που τόσο συζητούνται ως αναγκαίο έργο. «Να μιλήσουμε όμως κάποτε και για τον Πηνειό, που το 1946 είχε κοίτη με άνοιγμα 130 μέτρα και τώρα είναι στα 35 μέτρα», προσθέτει.