«Αν κάποιος νεαρός ή νεαρή από τις πληγείσες περιοχές έρθει ως φοιτητής ή φοιτήτρια στην πόλη της Λαμίας, διαθέτω γκαρσονιέρα για ένα διδακτικό έτος. Δυστυχώς, δεν έχω τη δυνατότητα να το επιπλώσω, ωστόσο έχω βρει ένα κρεβάτι και ο χώρος είναι αξιοπρεπής για να μείνει άνθρωπος. Αν είχα χρήματα θα πλήρωνα και το ρεύμα του, αλλά δυστυχώς δεν περισσεύουν».
Η Μαρία είναι μόνο μία από τους δεκάδες πολίτες που αποφάσισαν να ανοίξουν το σπίτι τους και με το παραπάνω προκειμένου να φιλοξενήσουν πλημμυροπαθείς από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Ατομα από τη Λαμία, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Βέροια, τον Τύρναβο, την Πιερία, την Κεφαλονιά, τη Χαλκίδα, το Κιλκίς, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Ημαθία, τη Νάουσα, τον Βόλο, το Καρπενήσι και τα Ιωάννινα έχουν προθυμοποιηθεί να προσφέρουν στέγη στους πληγέντες.
Στο Facebook έχει δημιουργηθεί η σελίδα «Φιλοξενία πλημμυροπαθών 2023 / Accommodation for flood victims» και ήδη μέσα σε δύο ημέρες μετρά πάνω από 1.000 μέλη και τουλάχιστον 50 σχετικές αναρτήσεις. Ατομα από τη Λαμία, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Βέροια, τον Τύρναβο, την Πιερία, την Κεφαλονιά, τη Χαλκίδα, το Κιλκίς, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Ημαθία, τη Νάουσα, τον Βόλο, το Καρπενήσι και τα Ιωάννινα έχουν προθυμοποιηθεί να προσφέρουν στέγη, διαθέτοντας είτε κάποιο χώρο μέσα στο δικό τους σπίτι είτε κάποιο άλλο κατάλυμα σε αυτούς τους ανθρώπους που μέσα σε μία ημέρα είδαν τους κόπους χρόνων να εξαφανίζονται και τη ζωή τους να απειλείται.
Από την πλευρά τους, οι διαχειριστές της σελίδας, εκτός από τη δημοσίευση στη σελίδα όλων των διαθέσιμων χώρων φιλοξενίας από τους Δήμους Καρδίτσας και Λάρισας, βρίσκονται σε επικοινωνία και με τους υπεύθυνους των τοπικών κοινοτήτων προκειμένου να τους ενημερώνουν πού διατίθενται οικίες και να μποούν να βοηθήσουν σε περίπτωση που κάποια οικογένεια έχει άμεση ανάγκη.
«Βλέπαμε πως υπήρχαν πολλές “διασκορπισμένες” αναρτήσεις και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτή τη σελίδα ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα αιτήματα εδώ. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, όπως και οι δυσκολίες των πλημμυροπαθών», αναφέρει στην «Κ» μία εκ των διαχειριστών της σελίδας.
Να μη μείνουμε στα λόγια
Στις αναρτήσεις των περισσότερων χρηστών διαφαίνεται μια βαθιά ανθρώπινη στάση και ειλικρινής βούληση όχι απλώς να προσφέρουν στέγη στους πλημμυροπαθείς, αλλά να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να μη λείψει τίποτα σε αυτούς τους ανθρώπους.
Η Ευανθία είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει κάποιο παιδί από οικογένεια πλημμυροπαθών το οποίο να έχει εισαχθεί για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και διαμένει. Η ίδια διαθέτει ένα δωμάτιο με γραφείο, υπολογιστή, δωρεάν ίντερνετ και δικό του μπάνιο για όποιον βρίσκεται σε ανάγκη.
Ολοι γινόμαστε μία γροθιά. Σήμερα είναι αυτοί, αύριο ίσως είμαστε εμείς.
Ο Θωμάς επισημαίνει πως, εκτός από την παροχή στέγης, είναι διατεθειμένος να βοηθήσει καλύπτοντας τα πρώτα έξοδα σίτισης και θέρμασης, ενώ υπογραμμίζει πως και τα κατοικίδια φυσικά είναι ευπρόσδεκτα. «Οταν η πολιτεία μοιάζει ανεπαρκής, όλοι γινόμαστε μία γροθιά. Σήμερα είναι αυτοί, αύριο ίσως είμαστε εμείς. Τίποτα περισσότερο», υπογραμμίζει ο ίδιος στην «Κ».
Το ίδιο προτίθεται να κάνει και η Ελένη, που μπορεί να φιλοξενήσει έως έξι άτομα στο σπίτι της στα Δελέρια Τυρνάβου, το οποίο διαθέτει κεντρική θέρμανση και είναι πλήρως εξοπλισμένο. «Μπορώ ακόμη να διαθέσω και κτήματα στους πληρρυμοπαθείς σε περίπτωση που θέλουν να καλλιεργήσουν» προσθέτει.
Μικρό σπίτι, μεγάλη αγάπη για τον συνάνθρωπο
«Εχω ένα μικρό φτωχικό στη Θεσσαλονίκη για οποιονδήποτε το έχει ανάγκη με ορθάνοιχτη πόρτα για φιλοξενία», αναφέρει από πλευράς του ο Γιάννης, ο οποίος είχε στείλει τρόφιμα και φάρμακα και για τους πληγέντες από την καταστροφική φωτιά στη Διαδιά. «Το διαμέρισμα που διαθέτω δεν είναι κάτι σπουδαίο, ένα ισόγειο 50 τ.μ. όλο κι όλο. Πιστεύω όμως πως αυτή τη στιγμή δεν έχει μεγάλη σημασία γι′ αυτούς τους ανθρώπους. Οσο για εμένα, απλώς κάνω ό,τι θα ήθελα να κάνουν οι άλλοι για τη μητέρα μου ή το παιδί μου», σημειώνει.
Από την πλευρά της, η κ. Μαντώ προχωρά σε μία συγκινητική ανάρτηση, δείχνοντας το μεγαλείο της ψυχής της. «Για όποιον χρειάζεται φαγητό και διαμονή μπορούμε να τους παραχωρήσουμε το σαλόνι μας. Μικρό σπίτι, αλλά μεγάλη αγάπη για τον συνάνθρωπο», γράφει.
Κάνω ό,τι θα ήθελα να κάνουν οι άλλοι για τη μητέρα μου ή το παιδί μου.
Για τη Ζάνα η φιλοξενία πλημμυροπαθών δεν είναι καν υποχρέωση, είναι –όπως λέει– ευλογία. «Οσοι το έχουν ανάγκη μπορούν να μείνουν στο σπίτι μου για όσο διάστημα θέλουν χωρίς υποχρέωση ενοικίου. Εξυπακούεται, αν έχουν ζωάκια, και αυτά μαζί. Μπορούν να μείνουν μέχρι 5 άτομα. Θα “φωτίσει“ το σπίτι μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος, η Βασιλική είναι έτοιμη να ανοίξει διάπλατα στο σπίτι της στις Καλύβες Χαλκιδικής και να φιλοξενήσει δύο οικογένειες. Προθυμοποιείται μάλιστα να πάει να τους παραλάβει με το αυτοκίνητό της, ώστε να γλιτώσουν τα έξοδα μετακίνησης.
«Φιλοξενώ με την καρδιά μου 2 οικογένειες με βασική διαβίωση, όμως με πολλή αγάπη. Μπορώ να έρθω η ίδια να τους πάρω. Οφείλουμε να στηρίξουμε την τιμή και την αξιοπρέπεια των διπλανών μας. Σήμερα αυτοί… αύριο εμείς», αναφέρει στην ανάρτησή της.