Μάχη με τον χρόνο για να αποτρέψουν την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές του θεσσαλικού Κάμπου δίνουν εξειδικευμένα συνεργεία του κρατικού μηχανισμού. Στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης βρίσκεται και ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ.
Στρατιώτες με τις χαρακτηριστικές ολόσωμες πλαστικές στολές που σφραγίζουν αεροστεγώς εμποδίζοντας τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς και τις μολυσματικές ασθένειες να εισχωρήσουν στον οργανισμό, απολυμαίνουν νυχθημερόν τα μέσα και το προσωπικό που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά και τους πλημμυροπαθείς του Κάμπου. «Χρησιμοποιούμε κατάλληλα χημικά αλλά και ειδικά μηχανήματα για τα οχήματα και τον εξοπλισμό. Θα φύγουμε τελευταίοι, όταν θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» αναφέρει στην «Κ» Αξιωματικός του Ειδικού Λόχου.
«Η διαδικασία απολύμανσης γίνεται σε δύο φάσεις. Στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου απολυμαίνουμε τα οχήματα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπως οι ελαστικές λέμβοι και σε ειδικές σκηνές γίνεται η απολύμανση του προσωπικού και των πολιτών» αναφέρει στην «Κ» ο Ταγματάρχης Γιώργος Κοντός, Διοικητής του Διακλαδικού Λόχου.
Στα πέντε σημεία απολύμανσης που έχουν στηθεί σε ισάριθμα στρατόπεδα της Λάρισας, των Τρικάλων και του Βόλου, συρρέουν οχήματα αλλά και στρατιώτες βουτηγμένοι στη λάσπη μέχρι τον λαιμό. «Μπαίνουν σε πλημμυρισμένα σπίτια, ψάχνουν σε δωμάτια που το νερό ξεπερνά τα δύο μέτρα και θέτουν τον εαυτό τους σε άμεσο κίνδυνο» αναφέρει στην «Κ» στέλεχος του Διακλαδικού Λόχου και τονίζει ότι «τα νερά είναι γεμάτα από επικίνδυνα βακτήρια και λύματα από τις πλημμυρισμένες κτηνοτροφικές μονάδες και τα νεκρά ζώα, όμως, εμείς είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξέσπασμα μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσης».
Σταθμοί απολύμανσης έχουν στηθεί στο Στρατόπεδο «Μπουγά» στη Λάρισα, στην 1η Στρατιά, στο 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα και στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο, όπου βρέθηκαν την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Φλώρος
Σε δύσκολες αποστολές
Είναι το στρατιωτικό τμήμα που μπαίνει πρώτο στη «διακεκαυμένη» ζώνη όταν απειλείται η δημόσια υγεία. Σε περιπτώσεις ατυχημάτων με εμπλοκή επικίνδυνων βιοχημικών παραγόντων ή ακόμη και στο ακραίο σενάριο της επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής, ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ διαθέτει την εκπαίδευση αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να συνδράμει τον κρατικό μηχανισμό στην αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών.
Τα στελέχη του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας ήταν τα πρώτα που μπήκαν στα συντρίμμια του Antonov-12 που κατέπεσε έξω από την Καβάλα τον Ιούλιο του 2022. Η ομάδα του ΕΔΛΟ/ΠΒΧ μετέβη το ίδιο βράδυ στο σημείο της συντριβής για να διαπιστωθεί αν εγκυμονούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από το “επικίνδυνο” φορτίο του αεροσκάφους.
Την παρουσία τους στο σημείο επέβαλαν, εκτός των άλλων, και οι πληροφορίες ότι στο ουκρανικό μεταγωγικό υπήρχε και ποσότητα αδήλωτου φορτίου, πιθανόν όπλα ή άλλες επικίνδυνες ουσίες όπως ο φώσφορος που περιέχουν οι φωτιστικοί όλμοι. Το ειδικό τμήμα του ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε αναλύσεις στο έδαφος και τον αέρα και μόνο όταν έδωσε το πράσινο «φως» οι πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων μπήκαν στο πεδίο για να ανοίξουν ασφαλείς διαδρόμους ώστε να προχωρήσουν οι διασώστες και τα μέλη της ΕΜΑΚ.
Ο ΕΔΛΟ ΠΒΧ αποτελεί Μονάδα υψηλής ετοιμότητας και υπάγεται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Τα στελέχη του εκπαιδεύονται διαρκώς σε δύσκολες συνθήκες και διαθέτουν ειδικά όργανα και εξοπλισμό για την προστασία Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτών. Η κύρια αποστολή του είναι η αντιμετώπιση όπλων μαζικής καταστροφής, βιολογικών και χημικών απειλών αλλά και πυρηνικών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο σε περίοδο πολέμου, όσο και σε καιρό ειρήνης, όπως στην περίπτωση του θεσσαλικού Κάμπου.
Νατοϊκά πρότυπα
Αξιωματικοί με μεγάλη εμπειρία σε ανάλογες επιχειρήσεις του εξωτερικού, αναφέρουν στην «Κ» ότι ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος λειτουργεί βάσει των νατοϊκών πρωτοκόλλων και είναι πιστοποιημένος για την παροχή υγειονομικής υποστήριξης σε θύματα πυρηνικής, βιολογικής ή χημικής επίθεσης.
«Η αποστολή τους ξεκινά με τη συλλογή στοιχείων από τα ειδικά όργανα που διαθέτουν. Η πρώτη ομάδα, με ειδικές στολές προστασίας, λαμβάνει μετρήσεις στον αέρα και ακολουθεί η δεύτερη για το έδαφος, καθώς ο χρόνος που μπορούν να παραμείνουν στη μολυσμένη περιοχή είναι περιορισμένος». Στη συνέχεια, οι μετρήσεις εισάγονται σε ειδικό λογισμικό προκειμένου να γίνει η εκτίμηση της απειλής και να υπολογιστεί η διασπορά της στην περιοχή και εφόσον απαιτηθεί, ακολουθεί απολύμανση του προσωπικού και της περιοχής με τα κατάλληλα χημικά μείγματα.
Οι δυνατότητες του Λόχου Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον και των συμμάχων της Ελλάδας, με Αξιωματικούς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να παρακολουθούν πρόσφατα επίδειξη ικανοτήτων του Λόχου. Εξάλλου, Αθήνα και Αμπού Ντάμπι συνεργάζονται για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών πρωτοκόλλων των Μονάδων αντιμετώπισης όπλων μαζικής καταστροφής στο πλαίσιο διμερούς στρατιωτικού προγράμματος.