Μεταναστευτικό: Αντεισαγγελέας Α.Π. στον αγώνα κατά των διακινητών

Μεταναστευτικό: Αντεισαγγελέας Α.Π. στον αγώνα κατά των διακινητών

Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο να μη «λιμνάζουν» οι δικογραφίες για το μεταναστευτικό και να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας στα κυκλώματα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που μπορεί να μη βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα, καθώς υπάρχουν περίοδοι έξαρσης και ύφεσης, είναι ωστόσο ένα πρόβλημα για τη χώρα πάντα υπαρκτό. Μετά το 2020, που συνέβη η μεγάλη κρίση στον Εβρο και το Αιγαίο, το 2021 παρατηρήθηκε ύφεση του φαινομένου, η οποία όμως αποδείχθηκε πρόσκαιρη, καθώς το 2022 οι ροές αυξήθηκαν και πάλι. Φέτος έως τώρα συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο, με τις μεταναστευτικές ροές να ακολουθούν διαρκώς ανοδική πορεία και να αποτελούν ένα καθημερινό πρόβλημα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν το Λιμενικό και η Αστυνομία.

Πλην της επιχειρησιακής αντιμετώπισης, υπάρχει και ένα παράπλευρο θέμα ως απόρροια της αυξανόμενης πίεσης, το οποίο άπτεται της ταχύτητας απονομής της Δικαιοσύνης. Οι δικογραφίες που στέλνονται από το Λιμενικό πολλές φορές καθυστερούν, καθώς οι χρόνοι με τους οποίους κινείται η Δικαιοσύνη είναι πολύ αργοί, ενώ βάσει της δομής της Δικαιοσύνης οι δικογραφίες περνάνε από διαφορετικά χέρια εισαγγελέων, κάνοντας ακόμη πιο αργόσυρτη τη διαδικασία. Αποτέλεσμα είναι πολλές υποθέσεις να λιμνάζουν και οι διακινητές να μένουν ατιμώρητοι, με την κατάσταση να διαιωνίζεται.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα τον Σταύρο Παπασταύρου, αλλά και τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη, επιδιώκουν να βρουν λύση. Η πρωτοβουλία που θεωρείται πως θα αποτελέσει το αντίδοτο σε ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ο ορισμός αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αντικείμενο αποκλειστικά το μεταναστευτικό και αρμοδιότητα την παρακολούθηση με ενιαίο και συστηματικό τρόπο των υποθέσεων των διακινητών. Με αυτό τον τρόπο εικάζεται πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία και θα σταλεί το μήνυμα προς τα κυκλώματα ότι η Ελλάδα είναι απαρέγκλιτα ταγμένη στην προσπάθεια εξάρθρωσής τους, με τον τελικό στόχο της κυβέρνησης μέσω αυτής της παρέμβασης να είναι ξεκάθαρος: να οδηγούνται οι διακινητές σε προφυλάκιση.

Το μεταναστευτικό, λοιπόν, βρίσκεται σε έξαρση, με την Ιταλία να πιέζεται ιδιαίτερα. Και η Ελλάδα όμως το 2023 δέχεται διαρκώς αυξανόμενη πίεση. Το πρόβλημα μεγάλωσε, καθώς το τραγικό δυστύχημα της Πύλου, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, δυσχέρανε τη θέση της χώρας σε επικοινωνιακό επίπεδο. Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, με τις Βρυξέλλες να συζητούν μια δέσμη μέτρων στήριξης της Ελλάδας. Η επιλογή του κ. Στυλιανίδη για τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας μετά την παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη έχει και αυτή τη στόχευση: το Λιμενικό είναι το πρώτο που εμπλέκεται με το μεταναστευτικό, και στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά τον νέο υπουργό. Απόδειξη της βαρύτητας που δίνεται στο θέμα είναι πως η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Ναυτιλίας ήταν με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Καιρίδη, όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα αντιμετώπισης ενός προβλήματος που κατά το πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε το μεγαλύτερο αγκάθι της κυβέρνησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT