Στη δεύτερη εβδομάδα συμβίωσης με τις δραματικές επιπτώσεις από την καταστροφική πλημμύρα της κακοκαιρίας «Daniel» μπήκαν χθες οι περιοχές της Καρδίτσας, που ξημέρωσαν την περασμένη Πέμπτη καλυμμένες με νερό. Με τα νερά να εξακολουθούν να λιμνάζουν σε μεγάλη έκταση, η υγειονομική απειλή ημέρα με την ημέρα μεγαλώνει.
Η δυσοσμία, που ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο άρχισε να καλύπτει τις περιοχές που πλημμύρισαν, πλέον εξαπλώνεται σε όλο τον Κάμπο και φθάνει στην πόλη της Καρδίτσας, προκαλώντας διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για την υγειονομική απειλή.
Στη «μάχη» μπαίνει και ο στρατός, καθώς στην ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων περνάει μεγάλο μέρος της επιχείρησης περισυλλογής των νεκρών ζώων στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, έπειτα από τη διαπίστωση ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς ο κίνδυνος να ξεσπάσει υγειονομική κρίση είναι υπαρκτός.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο στρατός θα μαζεύει τα νεκρά ζώα και θα τα οδηγεί στους κλιβάνους και στις εγκαταστάσεις που έχουν επιλεγεί για την καύση τους. Μετά τη διαδικασία οι συμμετέχοντες στην περισυλλογή των κουφαριών θα περνούν από επιτήρηση από ειδική υγειονομική ομάδα που συγκροτήθηκε από το ΓΕΕΘΑ γι’ αυτόν τον σκοπό.
Οι υγειονομικές ομάδες θα βρίσκονται σε όλους τους χώρους περισυλλογής και σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία δεν έχουν μολυνθεί και ακολουθούν τους κανόνες.
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι ενδεδυμένο με τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό προστασίας έναντι μολυσματικών βιολογικών παραγόντων. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπενθυμίζεται ότι ήδη στη Θεσσαλία έχουν αναπτυχθεί και κλιμάκια του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Αμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Οσο υποχωρούν τα νερά αποκαλύπτονται νεκρά τρωκτικά, αλεπούδες, ακόμη και αγριογούρουνα.
Ημέρα με την ημέρα η υποχώρηση των υδάτων αποκαλύπτει όλο και μεγαλύτερη καταστροφή και η αποσύνθεση των νεκρών ζώων προχωρεί, προκαλώντας απελπισία στους κατοίκους των χωριών, που παλεύουν να επαναφέρουν σε στοιχειώδη λειτουργική κατάσταση τα σπίτια τους μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες και με όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους.
Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών ζώων και η δυσκολία πρόσβασης σε αρκετές μονάδες εκτροφής κάνουν το πρόβλημα ακόμη πιο σύνθετο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν συγκεντρώσει και απομακρύνει τα πνιγμένα ζώα από στάβλους και μαντριά, αλλά τα κουφάρια παραμένουν στοιβαγμένα, καθώς η περισυλλογή από τα συνεργεία που έχουν αναλάβει το έργο καθυστερεί.
Την ίδια στιγμή οι καλλιεργητές, που αποκτούν πρόσβαση στα χωράφια τους μετά την υποχώρηση των νερών, περιγράφουν μια άλλη διάσταση της υγειονομικής απειλής. Ο Γιώργος Δρόσος, αγρότης από τα Φάρσαλα, αναφέρει ότι τα χωράφια είναι διάσπαρτα από νεκρά ποντίκια, τυφλοπόντικες, κουνάβια, αλεπούδες, αδέσποτα σκυλιά, ακόμη και αγριογούρουνα, που έχασαν τη ζωή τους στην πλημμύρα.
Και ενώ για τα ζώα των κτηνοτροφικών μονάδων υπάρχει ένα σχέδιο περισυλλογής και απομάκρυνσης, ακόμη κι αν αυτό γίνεται με αργούς ρυθμούς, για τα διάσπαρτα νεκρά ζώα στα χωράφια δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για τις αποπνικτικές συνθήκες διάχυτης δυσοσμίας που εξαπλώνεται πλέον σε ολόκληρη την περιοχή.
Στέλεχος του ΕΟΔΥ ανέφερε στην «Κ» ότι «τα νεκρά ζώα στην πλημμυρισμένη περιοχή αυξάνουν τον κίνδυνο για τη διασπορά λοιμωδών παραγόντων στο περιβάλλον. Με τη σήψη απελευθερώνονται μικρόβια τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς το ζώο είναι νεκρό και έχει εκλείψει η ανοσία. Αυτά τα μικρόβια μολύνουν το νερό τόσο επιφανειακά όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα».
Ο κίνδυνος διασποράς λοιμωδών νοσημάτων τόσο από τα νεκρά ζώα όσο και από τα μολυσμένα από λύματα, χημικά και άλλα φερτά υλικά νερά παραμένει, τουλάχιστον έως ότου αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.