Πώς θα ενδυναμώσουμε τα κορίτσια που βρίσκονται στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας; Με ποιον τρόπο θα γίνουν περισσότερο διεκδικητικές ώστε να κατακτήσουν όλα όσα επιθυμούν στη ζωή;
Την απάντηση έρχεται να δώσει το Lean In Girls, ένα νέο πρόγραμμα της διεθνούς οργάνωσης εμψύχωσης γυναικών Lean In, που ενθαρρύνει τα νεαρά μέλη του να ηγηθούν, καταρρίπτοντας τα κοινωνικά στερεότυπα, αλλά πρωτίστως δίνει στα κορίτσια τα εφόδια ώστε να νιώθουν ικανά, ανθεκτικά και να τολμούν.
«Το πρόγραμμά μας είναι σχεδιασμένο για τις ηλικίες 11-15 χρονών. Πιστεύουμε ότι, αν ξεκινήσουμε από νεότερες ηλικίες, μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε μια μελλοντική γενιά», λέει στην «Κ» η Βρετανίδα Νίκι Πόζι, υπεύθυνη για την ανάπτυξη δικτύων Lean In σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα το αντίστοιχο δίκτυο ιδρύθηκε από την ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone, Αρετή Γεωργιλή, και σιγά-σιγά, μέσα από το mentoring και το coaching, άρχισε να έχει απήχηση. Στη συνέχεια, και με συνεπικεφαλής τη Νίκη Αλεξάνδρου, τη Βίβιαν Φατούρου και την Αντιγόνη Παφίλη, το ελληνικό Lean In γιγαντώθηκε.
Η Πόζι βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 3ης συνάντησης του ετήσιου Circles Meet Up με θέμα «Από κορίτσια δυνατές», για να παρουσιάσει το νέο αυτό πρόγραμμα. «Πιστεύουμε ότι σε αυτές τις ηλικίες τα κορίτσια ανησυχούν για την εμφάνισή τους, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως πιθανές ηγέτιδες», εξηγεί η Πόζι. «Τι θα γινόταν λοιπόν αν, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσαν να ηγηθούν με ενσυναίσθηση και καλοσύνη, χτίζαμε την αυτοπεποίθησή τους;».
Μέσα από δραστηριότητες και συζητήσεις σημαντικών θεμάτων, όπως η προκατάληψη και οι αξίες, οι συμμετέχουσες κατανοούν καλύτερα τι είναι εκείνο που τις «πηγαίνει πίσω» και το καταπολεμούν.
Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Στην «καρδιά» του Lean In Girls υπάρχει ένα δωρεάν πρόγραμμα σπουδών, το οποίο οι δημιουργοί ανέπτυξαν έπειτα από έρευνα, με τη βοήθεια μιας εταιρείας και ακαδημαϊκών.
«Το δοκιμάσαμε με 350 κορίτσια. Το περιεχόμενο εξελίσσει τα δυνατά σημεία και αμφισβητεί τα στερεότυπα που θέλουν τα κορίτσια να μην είναι ικανά να αναλάβουν θέσεις ισχύος», λέει η Πόζι.
Μέσα από δραστηριότητες και συζητήσεις σημαντικών θεμάτων, όπως η προκατάληψη και οι αξίες, οι συμμετέχουσες κατανοούν καλύτερα τι είναι εκείνο που τις «πηγαίνει πίσω» και το καταπολεμούν. «Για παράδειγμα, όσον αφορά τις αξίες ρωτάμε πώς θα τις αξιοποιήσουν στην πράξη. Το κορίτσι διαλέγει εκείνες που του αρέσουν και στη συνέχεια τις εφαρμόζει στην καθημερινότητά του μέχρι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε. Είναι σαν παιχνίδι».
Η παγκόσμια κοινότητα
Μετά την επιτυχία που γνώρισε στο Πάλο Αλτο της Αμερικής, από όπου ξεκίνησε το 2013 με επικεφαλής τη γενική διευθύντρια επιχειρήσεων του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ, η οργάνωση επεκτάθηκε γρήγορα και σε άλλες χώρες. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια παγκόσμια κοινότητα όπου, μέσα από τη στήριξη, οι γυναίκες θα μπορούσαν να κυνηγήσουν τους επαγγελματικούς στόχους τους με θάρρος.
Το Lean In λειτουργεί με τη διαμόρφωση μικρών ή μεγαλύτερων ομάδων -κύκλων, όπως ονομάζονται- όπου τα μέλη συζητούν για όσα τους απασχολούν και επιθυμούν να αλλάξουν στο εργασιακό περιβάλλον. Από το 2013, ο ρυθμός με τον οποίο έχει αναπτυχθεί το δίκτυο είναι εντυπωσιακός. Υπάρχουν 80.000 κύκλοι γυναικών σε 183 χώρες.
Τι σημαίνει όμως αυτό για την υπεύθυνη ανάπτυξης δικτύων παγκοσμίως; «Είναι ένας ασφαλής χώρος όπου κάποιος αισθάνεται ότι έχει υποστήριξη και τολμά να μιλήσει δυνατά για τους στόχους και τα όνειρά του. Λατρεύω το γεγονός ότι γυναίκες ενθαρρύνουν άλλες ώστε να “αποδράσουν” από τη ζώνη άνεσης».
Η Πόζι η οποία είναι υπεύθυνη για 94 δίκτυα σε 40 χώρες, καθώς και για μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, τονίζει ότι αυτό ήταν που την ενδιέφερε πάντα στη ζωή της: «φιλόδοξες γυναίκες που υποστηρίζουν η μία την άλλη, ασκούν κριτική και μας κάνουν καλύτερες».
Οσο για το Lean In Girls, επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον κόσμο από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι πολύ σημαντικό βήμα να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας και να ζήσουμε αναλαμβάνοντας υπευθυνότητα και προχωρώντας σε αυτή την κατεύθυνση».