Αττική: Αύξηση 33% στις καταγγελίες για αποπλάνηση ανηλίκου το 2023

Αττική: Αύξηση 33% στις καταγγελίες για αποπλάνηση ανηλίκου το 2023

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι υποχρέωση όλων μας αλλά και ευθύνη και χρέος, να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», τόνισε ο Ε’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση».

Οπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, «πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει περισσότερο στην ανατροπή του αυξανόμενου κύματος σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου».

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, το 2021 υποβλήθηκαν καταγγελίες για 85 εκατομμύρια εικόνες και βίντεο, με περιεχόμενο σχετικό με σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

«Τα θύματα σπανίως αποκαλύπτουν το περιστατικό και η κακοποίηση συχνά διαπράττεται από πρόσωπο στον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού και πολλές φορές από το ίδιο το σπίτι του», πρόσθεσε.

Ενα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής βίας

Με βάση τα ίδια στοιχεία, το ισχύον σύστημα προαιρετικής καταγγελίας δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό. Προς το παρόν, το 95% του συνόλου των καταγγελιών προέρχεται μόνο από έναν πάροχο υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Eνα στα τρία δεν μιλά ποτέ σε κανέναν για την κακοποίηση. Το 70% ως το 85% εξ αυτών, γνωρίζει αυτούς που τους κακοποιούν.

Αττική: Αυξήθηκαν 33% οι καταγγελίες

Στην Ελλάδα, είναι σχεδόν καθημερινές οι καταγγελίες και σχηματίζεται μία δικογραφία σχεδόν κάθε δύο μέρες, ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, τονίζοντας πως, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., μόνο στην Αττική οι καταγγελίες για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου το 2023 έχουν αυξηθεί κατά 33%.

«Η αύξηση συνιστά σοβαρότατο κοινωνικό φαινόμενο και προκύπτουν τεράστια ερωτήματα για τον ρόλο της Πολιτείας. Ως Πολιτεία πρέπει να καταστήσουμε υποχρεωτικό όλες οι εταιρείες τεχνολογίας να εντοπίζουν και να καταγγέλλουν στις Αρχές τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και κατέληξε:

«Είμαστε όλοι και όλες υπεύθυνοι να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή από τους σεξουαλικούς θηρευτές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή