Ο κύκλος της οπαδικής βίας

Τα μέτρα που εξαγγέλλονται, αλλά δεν εφαρμόζονται – Σκέψεις για αγώνες χωρίς οπαδούς μέχρι να συμμορφωθούν οι ομάδες

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεφάρμοστα παραμένουν τα περισσότερα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Αλλά και εκείνα που τέθηκαν σε ισχύ αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Η αναστολή λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, στον απόηχο της δολοφονίας του φιλάθλου του Αρη, Αλκη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκη, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις –τυπικά τουλάχιστον– να εφαρμόστηκε, στην πράξη ωστόσο οι κεντρικοί σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών των μεγάλων ομάδων παραμένουν σε λειτουργία. Συχνά, δε, στεγάζονται σε χώρους που ελέγχονται από τις διοικήσεις των ομάδων.

Την ίδια περίοδο είχε ανακοινωθεί από τον τότε υπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και η απαγόρευση διάθεσης μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, κάτι που επίσης δεν εφαρμόζεται από τις διοικήσεις των ομάδων. Αλλά και η ανάληψη της ευθύνης για τον έλεγχο των οργανωμένων οπαδών από την ΕΛ.ΑΣ., μέτρο που αποφασίστηκε στον απόηχο των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια με απολογισμό τον θανάσιμο τραυματισμό του 38χρονου Μιχάλη Κατσουρή, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Και σίγουρα η πρωτοβουλία βοήθησε να εντοπιστούν τα πολεμοφόδια που είχαν στην κατοχή τους οπαδοί του Ολυμπιακού που πρωταγωνίστησαν στις δολοφονικές επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ την Πέμπτη στου Ρέντη.

Αστυνομικός με εμπειρία ετών στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους λέει στην «Κ» ότι τα μέτρα που κατά καιρούς ανακοινώνονται πρέπει να τηρούνται και στην πράξη. «Εφαρμόζονται οι περιοριστικοί όροι κατά την προδικασία; Ελέγχεται ότι κάποιος που έχει συλληφθεί για παραβίαση της αθλητικής νομοθεσίας δεν θα εισέρχεται σε γήπεδο και την ημέρα που αγωνίζεται η ομάδα του θα εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα;» αναρωτιέται.

Κάμερες και τυφλά σημεία

Συνάδελφός του έχει επισημάνει στην «Κ» ότι και σε γήπεδα μεγάλων ομάδων υπάρχουν αρκετά τυφλά σημεία ή κάμερες με ελλιπή συντήρηση, με αποτέλεσμα να μην έχουν πάντοτε διαθέσιμο ή αξιοποιήσιμο υλικό.

Στον απόηχο των επεισοδίων στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού την Πέμπτη, όπου και συνέβη ο σοβαρός τραυματισμός του άνδρα των ΜΑΤ, η κυβέρνηση και οι κ. Γιάννης Οικονόμου και Κώστας Κατσαφάδος, οι οποίοι βρίσκονται στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσουν σε σκληρά μέτρα που προβλέπουν ακόμη και λουκέτο διαρκείας στις κερκίδες των γηπέδων. «Στόχος μας είναι να υποχρεώσουμε τις διοικήσεις των ομάδων να λάβουν μέτρα και να κόψουν τον ομφάλιο λώρο που τους συνδέει με τους χούλιγκαν. Μέχρι να το κάνουν είναι πιθανό τα πρωταθλήματα να διεξάγονται χωρίς φιλάθλους», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη.

Η αναμέτρηση στου Ρέντη, όπου σημειώθηκε ο σοβαρός τραυματισμός του άνδρα των ΜΑΤ, είχε χαρακτηριστεί υψηλού ρίσκου.

Στο μεταξύ, σε έναν πυρήνα 150 σκληροπυρηνικών οπαδών του Ολυμπιακού, που ήταν παρόντες την Πέμπτη στο κλειστό γήπεδο του βόλεϊ και θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών, και συγκεκριμένα του 31χρονου αστυφύλακα, έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες της αστυνομίας.

Πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς, μέλη συνδέσμων από τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά, που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας να μετέχουν σε επεισόδια στα γήπεδα. Ορισμένοι έχουν διωχθεί για παρόμοια αδικήματα. Για τον έναν από αυτούς μάλιστα εξετάζονται πληροφορίες που αναφέρουν ότι και στο παρελθόν έχει καταγραφεί να κάνει χρήση ναυτικών φωτοβολίδων.

Τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής έχουν πάρει αποτυπώματα και δείγματα DNA από το σύνολο των προσαχθέντων προκειμένου να τα αντιπαραβάλουν με ευρήματα σε πειστήρια που βρέθηκαν στον τόπο της συμπλοκής, όπως φωτοβολίδες, ρόπαλα και άλλα πολεμοφόδια. Εχουν, επιπλέον, πάρει δείγματα από τα χέρια των συνολικά 424 προσαχθέντων προκειμένου να γίνει ειδική έρευνα για την ανίχνευση πυρίτιδας, καθώς η χρήση εκτοξευτήρα ναυτικών φωτοβολίδων αφήνει ίχνη στον δράστη.

Εχει αποφασιστεί να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο των δειγμάτων των 150 σκληροπυρηνικών οπαδών από το σύνολο των προσαχθέντων προκειμένου να προκύψουν αποτελέσματα πιο άμεσα. Εντός του γηπέδου δεν λειτουργούσαν κάμερες ασφαλείας, ενώ ένα βίντεο από κάμερα εξωτερικά της εγκατάστασης δεν βοηθά τους αστυνομικούς να καταλήξουν στην ταυτότητα του δράστη.

Η αναμέτρηση πάντως είχε χαρακτηριστεί υψηλού ρίσκου εξαιτίας των επεισοδίων που είχαν προηγηθεί στο γήπεδο του Βόλου, όταν οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία. Είχαν ακολουθήσει εμπρηστικές δηλώσεις, με τα στελέχη της Ασφάλειας να προειδοποιούν για τον κίνδυνο «αντιποίνων». Η διμοιρία των ΜΑΤ μάλιστα στην οποία μετείχε ο 31χρονος είχε πάρει οδηγία να βρίσκεται 800 μέτρα μακριά από το γήπεδο για να μη δίνει στόχο. Τελικά, οι χούλιγκαν βγήκαν από το κλειστό γήπεδο, αναζήτησαν τους αστυνομικούς και όταν τους εντόπισαν ξεκίνησαν τις επιθέσεις εναντίον τους, με τα γνωστά, δραματικά αποτελέσματα.

«Σαν τάφρος»

Οι αγώνες βόλεϊ στου Ρέντη έχουν υπάρξει και στο παρελθόν πεδίο σύγκρουσης μεταξύ αντίπαλων χούλιγκαν, αλλά και εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Αξιωματικός της αστυνομίας που έχει χειριστεί υποθέσεις αθλητικής βίας στο παρελθόν αναφέρει στην «Κ» ότι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες είναι η χωροταξία του συγκεκριμένου γηπέδου. «Είναι σαν τάφρος και δύσκολα αστυνομεύεται. Για αυτό και όποτε κρίνεται αναγκαίο υπάρχει ισχυρή παρουσία δυνάμεων εκεί», λέει.

Προτού φτάσουμε στα επεισόδια του Ρέντη υπήρξαν πρόσφατα και άλλα κρούσματα βίας. Στις 29 Οκτωβρίου, συνεπλάκησαν δεκάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Αρη στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα δύο άτομα να νοσηλευτούν με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 87 άτομα στη Νέα Ιωνία, εκ των οποίων οι 62 ήταν ανήλικοι. Φέρεται να είχαν δώσει διαδικτυακό ραντεβού για συμπλοκή στο περιθώριο ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού αγώνα. Πάνω τους βρέθηκαν σιδερένιες ράβδοι, καδρόνια και φωτοβολίδες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT