Πώς η ΕΛ.ΑΣ. «χάλασε» τη σύναξη της ρωσόφωνης μαφίας στην Αθήνα – Το χρονικό της επιχείρησης

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. «χάλασε» τη σύναξη της ρωσόφωνης μαφίας στην Αθήνα – Το χρονικό της επιχείρησης

Ραντεβού στην Αθήνα είχαν ηγετικά μέλη της ρωσόφωνης μαφίας, που φέρουν τον τίτλο τιμής Vor V Zakone ή «Κλέφτες του νόμου». Ηταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Τρίτης σε γνωστό, πολυτελές εστιατόριο στον πεζόδρομο της οδού Βουκουρεστίου και παρέστησαν περί τα 15 άτομα.

Την ετήσια σύναξη αποφάσισε να χαλάσει η Ασφάλεια Αττικής, με αστυνομικούς της Διεύθυνσης να πραγματοποιούν έφοδο στο σημείο, προσάγoντας στη ΓΑΔΑ και τους 15 υπόπτους.

Πρόκειται για υπηκόους Ουκρανίας, Γεωργίας, Μολδαβίας και Λευκορωσίας, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στην ελίτ της ρωσόφωνης μαφίας διεθνώς. Απ’ αυτούς συνελήφθησαν τελικά τρεις.

Οι συλληφθέντες

Εις βάρος ενός απ’ αυτούς, 51 ετών, εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των αρχών της Ρωσίας, καθώς εκκρεμεί εις βάρος του ποινή φυλάκισης 7 ετών για κλοπές κ.ά. Κυκλοφορούσε με πλαστό διαβατήριο Ουκρανίας. Συνελήφθη ακόμη ένας 33χρονος Ουκρανός, καθώς παραδέχθηκε ότι ανήκε σ’ αυτόν ένα πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών που βρέθηκε στο πάτωμα του εστιατορίου τη στιγμή της εφόδου της ΕΛ.ΑΣ.

Ο τρίτος από την ομάδα των Vor κρατήθηκε, καθώς είχε λήξει η τρίμηνη ταξιδιωτική βίζα και εις βάρος του κινήθηκε διαδικασία διοικητικής απέλασης. Αρνήθηκε να δακτυλοσκοπηθεί και εις βάρος του ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για απείθεια. Οι υπόλοιποι 12 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το ετήσιο ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Τρίτης και παρέστησαν σε αυτό περί τα 15 άτομα.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος πληροφορήθηκαν ότι ο 51χρονος διωκόμενος με Ερυθρά Αγγελία Ουκρανός επρόκειτο να επισκεφθεί τη χώρα προκειμένου να παραστεί στην ετήσια συνάντηση των Vor.

Η ίδια πληροφορία ήθελε τους συνεργούς του να τον παραλαμβάνουν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πολυτελές όχημα Porsche Panamera.

Η ενέδρα στο αεροδρόμιο δεν απέδωσε καρπούς, με τους αστυνομικούς πάντως να ελέγχουν για τυχόν ύπαρξη του συγκεκριμένου τύπου Ι.Χ. γύρω από ξενοδοχεία του κέντρου των Αθηνών. Το εντόπισαν πράγματι σε ξενοδοχείο επί της λεωφόρου Συγγρού και το έθεσαν υπό επιτήρηση. Το απόγευμα, πολυπληθής ομάδα ανδρών επιβιβάστηκε σ’ αυτό και σε ένα τζιπ Porsche Cayenne και μετέβη στο εστιατόριο της οδού Βουκουρεστίου.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας απέκλεισαν το σημείο με τη βοήθεια δύο ΟΠΚΕ και πραγματοποίησαν έφοδο προσάγοντας τα 15 άτομα στα γραφεία της Ασφάλειας. Υστερα από έλεγχο των προσαχθέντων οι 3 συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο 51χρονος διωκόμενος με Ερυθρά Αγγελία φέρεται να είναι στην κορυφή της ιεραρχίας των Vor. Εχει και στο παρελθόν συλληφθεί στην Ελλάδα για πλαστογραφίες και άλλα αδικήματα, ενώ το 2011 είχε εκδοθεί στη Ρωσία καθώς και τότε εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης.

Εις βάρος του αναμένεται και τώρα να κινηθούν διαδικασίες έκδοσης. Το τελευταίο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει υπό πίεση τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, καθώς άτομα συνδεόμενα μ’ αυτήν προέκυψε ότι έχουν ανάμειξη στην εκτέλεση συμβολαίων θανάτου στην Ελλάδα κατά μελών της επονομαζόμενης Greek Mafia.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT