Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Αναλυτική πρόβλεψη ανά σχολή, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 8,34 εκτιμάται φέτος το χαμηλότερο κατώφλι εισαγωγής στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τις βαθμολογικές επιδόσεις των 90.416 υποψηφίων στις Πανελλαδικές 2024 κατέδειξε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από το 8 μετά το 2021, πρώτη χρονιά εφαρμογής της.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η «Κ», φέτος λόγω ΕΒΕ θα μείνουν κενές ουκ ολίγες εκ των συνολικά 68.851 θέσεων στα πανεπιστήμια, στις οποίες θα προστεθούν εκείνες των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών και των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαφοροποιείται ανά επιστημονικό πεδίο, όπως και οι τάσεις των βάσεων εισαγωγής. Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων από τον μαθηματικό – αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, ανά επιστημονικό πεδίο προβλέπονται τα εξής:

• 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών): Γενικά οι επιδόσεις είναι λίγο χειρότερες από το 2023, κυρίως στην Ιστορία και λιγότερο στα Λατινικά. Αντίθετα, είναι στα ίδια επίπεδα σε Γλώσσα και Αρχαία. Ωστόσο, παρατηρείται μεγάλη μείωση –λίγο πάνω από 50%– των άριστων γραπτών στα Αρχαία. Ετσι, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτωτική τάση και στις περιζήτητες σχολές (νομικές, φιλολογικές) που θα κινηθεί περί τα 100 μόρια, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής στις σχολές και τα τμήματα του πεδίου θα κινηθεί από 9,1 η χαμηλότερη έως 13,64 η υψηλότερη (η τιμή της ΕΒΕ εξαρτάται και από τον συντελεστή που έχει αποφασίσει κάθε τμήμα για τη διαμόρφωσή της).

• 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Στη βαθμολογική κλίμακα πάνω από 18 υπάρχει μεγάλη μείωση των επιδόσεων στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα (δηλαδή, πλην της Χημείας). Αυτό προκαλεί συσσώρευση των επιδόσεων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, ενώ γενικά οι μέσοι όροι στα δύο κομβικά μαθήματα του πεδίου (Φυσική και Μαθηματικά) είναι χαμηλότεροι από πέρυσι. Ετσι, αναμένεται πτώση των βάσεων που θα ξεκινήσει από τα 300 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και θα αυξάνεται. Στις σχολές με βάση εισαγωγής από 12 και κάτω εκτιμάται ότι στην πτώση θα συμβάλει η μείωση του αριθμού των υποψηφίων του πεδίου. Η ΕΒΕ στις σχολές και τα τμήματα του πεδίου θα κινηθεί από 9,69 η χαμηλότερη έως 14,53 η υψηλότερη.

• 3ο πεδίο (σπουδών υγείας και ζωής): Η Φυσική αποτελεί για δεύτερη χρονιά τη δυσάρεστη έκπληξη του πεδίου. Ο μέσος όρος στο μάθημα από το 9,97 του 2023 (για πρώτη φορά κάτω από 10), φέτος έφθασε στο 8,66. Αντίθετα, καλύτερα από πέρυσι πήγαν οι υποψήφιοι σε Χημεία και Βιολογία. Ετσι, αναμένεται σταθερότητα στις περιζήτητες Ιατρικές και μικρές αυξομειώσεις στις υπόλοιπες σχολές. Η ΕΒΕ του πεδίου θα κινηθεί από 9,57 η χαμηλότερη έως 14,35 η υψηλότερη.

• 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): Η γενική εικόνα των επιδόσεων είναι σταθερή σε σύγκριση με εκείνες του 2023. Βεβαίως υπάρχουν αυξομειώσεις ανά βαθμολογική κλίμακα και μάθημα. Ωστόσο, φέτος υπάρχουν σημαντικά περισσότεροι αριστούχοι στο κρίσιμο μάθημα της Οικονομίας, στο οποίο ο μέσος όρος βελτιώθηκε. Ετσι, η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει μικρή αύξηση των βάσεων εισαγωγής σε όλο το εύρος των βαθμολογικών επιπέδων. Η ΕΒΕ του πεδίου θα κινηθεί από 8,34 –η χαμηλότερη όλων των επιστημονικών πεδίων– έως 12,54.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις του κ. Στρατηγάκη για την ΕΒΕ όλων των σχολών:

Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο-1
Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο-2
Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο-3
Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο-4
Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο-5
Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο-6
Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο-7
Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο-8
Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο-9
Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο-10
Πανελλαδικές 2024 – Ελάχιστη Βάση: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο-11
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT