ΕΛ.ΑΣ.: Το χρονικό της νέας καταγγελίας ενδοοικογενειακής βίας

ΕΛ.ΑΣ.: Το χρονικό της νέας καταγγελίας ενδοοικογενειακής βίας

Ανακοίνωση σχετικά με υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας και καταγγελία θύματος η οποία προβλήθηκε από τηλεοπτικό σταθμό, εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοίνωση σχετικά με υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας και καταγγελία θύματος η οποία προβλήθηκε από τηλεοπτικό σταθμό, εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παραθέτοντας το χρονικό των γεγονότων, η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει πως για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ στο θύμα, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν επιθυμούσε μεταφορά σε ασφαλή δομή (safe house), χορηγήθηκε η εφαρμογή Panic Button.

Αναφορικά με το αίτημα της καταγγέλλουσας για απομάκρυνση του συντρόφου της από την κοινή τους οικία, η ΕΛ.ΑΣ. τονίζει πως «σε τηλεφωνική επικοινωνία με αρμόδιο εισαγγελέα για τη συνδρομή δικαστικού λειτουργού, δεν δόθηκε σχετική άδεια για επέμβαση της αστυνομίας εντός της οικίας».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Σχετικά με ρεπορτάζ που προβλήθηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων χθες Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 με καταγγελία θύματος ενδοοικογενειακής βίας, απ’ το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Την 10-06-2024, γυναίκα μετέβη σε Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής και κατήγγειλε ενδοοικογενειακή απειλή και εξύβριση. Απ’ τους αστυνομικούς σχηματίστηκε δικογραφία, χορηγήθηκε η εφαρμογή του Panic Button και ο δράστης αναζητήθηκε εντός των ορίων του αυτοφώρου. Ωστόσο, το θύμα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά του σε ασφαλή δομή (safe house) με συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 11-06-2024, η καταγγέλλουσα μετέβη εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα και ζήτησε την απομάκρυνση του συντρόφου της από την κοινή τους οικία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση. Επιπλέον, σε τηλεφωνική επικοινωνία με αρμόδιο εισαγγελέα για τη συνδρομή δικαστικού λειτουργού, δεν δόθηκε σχετική άδεια για επέμβαση της αστυνομίας εντός της οικίας. Σημειώνεται ότι το θύμα δήλωσε εκ νέου ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά του σε ασφαλή δομή με όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 12-06-2024, η καταγγέλλουσα μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να υποβάλει μήνυση σε βάρος του συντρόφου της για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης λόγω της παρουσίας του εντός της κοινής τους οικίας. Ωστόσο, κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο εισαγγελέα, το θύμα ενημερώθηκε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν στοιχειοθετείται το εν λόγω αδίκημα. Παράλληλα, το θύμα δήλωσε εκ νέου ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά του σε ασφαλή δομή.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2024 ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 45 νέα επιχειρησιακά Γραφεία, τουλάχιστον ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Το προσωπικό που τα στελεχώνει έχει παρακολουθήσει στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με έμφαση στην ενίσχυση επικοινωνιακών δεξιοτήτων και ενσυναίσθησης.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εργάζονται συστηματικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να βρίσκονται κοντά σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα καταβάλλουν καθημερινή προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή προστασία τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT