Φωτογραφίες από τη δράση του κυκλώματος εκβιαστών στην Αθήνα

Φωτογραφίες από τη δράση του κυκλώματος εκβιαστών στην Αθήνα

Οι επαφές και οι συναλλαγές των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που αποκόμιζε κέρδη άνω των 700.000 ευρώ ετησίως

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν φωτογραφίες από συναντήσεις μελών του κυκλώματος που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Στην οργάνωση συμμετείχαν αστυνομικοί και υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων.

Οι εικόνες προέρχονται από την παρακολούθηση των Αρχών. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί συνολικά 14 άτομα για την υπόθεση, ενώ το οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν ξεπερνά τις 700.000 ευρώ ανά έτος.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί διακρίνεται φερόμενο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης με τον αδελφό της υπαλλήλου –που είχε διευθυντικό ρόλο στην οργάνωση–, και στον οποίο φέρεται να αποδίδεται ο ρόλος του εισπράκτορα.

Φωτογραφίες από τη δράση του κυκλώματος εκβιαστών στην Αθήνα-1

Εικόνες στις οποίες απεικονίζονται η «αρχηγός» της οργάνωσης με τον αδελφό της.

Φωτογραφίες από τη δράση του κυκλώματος εκβιαστών στην Αθήνα-2

Ο φακός των Αρχών συνέλαβε το μέλος της οργάνωσης που φέρεται να είχε ρόλο εισπράκτορα να κρατά στα χέρια του χρηματικό ποσό.

Φωτογραφίες από τη δράση του κυκλώματος εκβιαστών στην Αθήνα-3
Φωτογραφίες από τη δράση του κυκλώματος εκβιαστών στην Αθήνα-4

Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται φερόμενο διευθυντικό μέλος της οργάνωσης με δημοτικό αστυνομικό, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία, είχε ρόλο-κλειδί. Στη δεύτερη φωτογραφία, δίπλα τους, διακρίνεται μια χάρτινη τσάντα που εικάζεται ότι έχει χρήματα.

Φωτογραφίες από τη δράση του κυκλώματος εκβιαστών στην Αθήνα-5
Φωτογραφίες από τη δράση του κυκλώματος εκβιαστών στην Αθήνα-6

H 43χρονη «αρχηγός» του κυκλώματος

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι μια 43χρονη η οποία φέρεται να αποτελούσε διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, διατάσσοντας, καθοδηγώντας και εποπτεύοντας τα υπόλοιπα μέλη της.

Η «αρχηγός» αναλάμβανε τη διαδικασία αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία έχουν την υποχρέωση να πληρούν όλους τους όρους της πολεοδομικής και υγειονομικής νομοθεσίας. Επίσης, διαχειριζόταν τα μετέπειτα θέματα που θα προέκυπταν με αυτά, όπως είναι οι βεβαιώσεις παραβάσεων από δημόσιες υπηρεσίες, η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή ΑΦΜ λόγω πολλαπλών παραβάσεων και άλλα θέματα που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων, ξενοδοχείων και υπό κατασκευή κτισμάτων.

Ετσι, γνώριζε πολύ καλά τις απαραίτητες διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει στις δημόσιες υπηρεσίες και είχε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο γνωριμιών που αποτελούνταν από καταστηματάρχες και από δημοσίους υπαλλήλους όλων των φορέων που εμπλέκονταν στην αδειοδότηση και στον έλεγχο των επιχειρήσεων.

Η ίδια προσέγγιζε τους καταστηματάρχες και τους προσέφερε «προστασία» από τους ελέγχους των δημοσίων υπηρεσιών έναντι χρηματικών ανταλλαγμάτων, επισημαίνοντάς τους ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα τους βεβαιώνονταν παραβάσεις και οι επιχειρήσεις τους θα λειτουργούν κανονικά.

Οι συνομιλίες

Χαρακτηριστική είναι μία από τις συνομιλίες που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, όπου έχει καταγραφεί η 43χρονη να συνομιλεί με έναν καταστηματάρχη και να τον ενημερώνει ότι θα πάει στο μαγαζί του με το Υγειονομικό για έλεγχο.

43χρονη: Θέλω στις 1.30 να μου ανοίξει κάποιος γιατί θα ’ρθω με το Υγειονομικό για έλεγχο.

Καταστηματάρχης: Ναι εντάξει.

Στην ίδια συνομιλία, ο καταστηματάρχης ρωτάει την «αρχηγό»: Τι να του πω: να καθαρίσει τίποτα; Να κάνει τίποτα;

Με την αρχηγό να απαντάει: Αφού τους πληρώνουμε, τι να καθαρίσει;

Καταστηματάρχης: Αα εντάξει τότε.

43χρονη: Αν δεν τους πληρώναμε θα σου ’λεγα τίποτα.

Σε δεύτερη συνομιλία που έχει καταγραφεί η 43χρονη συνομιλεί με άλλον καταστηματάρχη. Φαίνεται να του ζητάει το χρηματικό ποσό που έχουν συμφωνήσει.

43χρονη: Μου τα ’χεις αφήσει;

Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Για θύμισέ μου.

43χρονη: Ε χίλια εε στην (αναφέρεται οδός). 22 του μηνός έχουμε.

Καταστηματάρχης: Είκοσι δύο ή είκοσι πέντε είπαμε;

43χρονη: Είκοσι δύο.

Καταστηματάρχης: Είκοσι πέντε είπαμε για τη δημοτική ε;

43χρονη: Είκοσι δύο είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω τις ημερομηνίες, γιατί τα έχω συμπληρώσει, δεν κάνω λάθος.

43χρονη: Τα ’γραφα την ώρα που μου τα ’λεγες. Λοιπόν είκοσι δύο, είκοσι δύο που είναι σήμερα και είκοσι εννιά τα υπόλοιπα. 22 χίλια, 29 χίλια διακόσια πενήντα. Και μετά το Πάσχα.

Καταστηματάρχης: Τα χίλια. Τα χίλια για το Υγειονομικό είναι αυτά; Α όχι, όχι, τα σπάσαμε σε δύο.

Στην ίδια συνομιλία, λίγο αργότερα, φαίνεται ο καταστηματάρχης να απαντάει: «Εντάξει εντάξει. Ωραία θα σ’ τα αφήσω».

Με τη 43χρονη να του λέει: «Γι’ αυτό λέω μου τα ’χεις αφήσει; Γιατί πρέπει να περάσω».

Ο ρόλος του αστυνομικού της Δημοτικής Αστυνομίας

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ένας 51χρονος υπάλληλος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος φέρεται να αποτελούσε βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο 51χρονος ήταν τμηματάρχης του Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο έχει ως αρμοδιότητα μεταξύ άλλων τη διενέργεια ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης των σχετικών διατάξεων που αφορούν τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Ο κατηγορούμενος δρούσε αποκλειστικά κατόπιν εντολών που λάμβανε από έναν 64χρονο, εξίσου διευθυντικό στέλεχος της οργάνωσης, τον οποίο ενημέρωνε σχετικά με τους επικείμενους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο 51χρονος στη συνέχεια ενημέρωνε τη 43χρονη για τους ελέγχους και εκείνη ειδοποιούσε τους ιδιοκτήτες των υπό την προστασία της οργάνωσης καταστημάτων, ώστε να προετοιμαστούν καταλλήλως.

Επίσης, λόγω της θέσης του, φέρεται να είχε υπό τις εντολές του τους υπόλοιπους από το προσωπικό του Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος, τους οποίους κατεύθυνε να προβούν σε ενέργειες ή παραλείψεις.

Συγκεκριμένα, όταν υφιστάμενοί του δημοτικοί αστυνομικοί διενεργούσαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που ήταν υπό την προστασία της οργάνωσης, τους έδινε εντολές να διακόψουν τον έλεγχο και να μην προβούν στη βεβαίωση των παραβάσεων που είχαν εξακριβώσει.

Αυτό συνέβαινε σε περιπτώσεις που οι υφιστάμενοί του διενεργούσαν ελέγχους χωρίς ο 51χρονος να έχει ενημερωθεί για αυτούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT