Ενώ όλα τα φώτα είναι στραμμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, τρεις Ελληνες επέστρεψαν αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα με μετάλλια από το Ριάντ, όπου πραγματοποιήθηκε φέτος η 56η Διεθνής Ολυμπιάδα Χημείας από τις 21 μέχρι τις 30 Ιουλίου. Η ελληνική αποστολή, η οποία αποτελούνταν από τέσσερις μαθητές –τρεις πρόσφατους αποφοίτους της Γ΄ Λυκείου και έναν μαθητή που τον Ιούνιο ολοκλήρωσε τη Β΄ Λυκείου–, προέκυψε από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ενωσης Ελλήνων Χημικών. Απαξ και δημιουργήθηκε η ομάδα, και οι 3 εκ των 4 τελείωσαν με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις 19 Ιουνίου ξεκίνησε η καθημερινή, ημερήσια –μη εξαιρουμένων των Σαββατοκύριακων– προετοιμασία τους στο ΕΚΠΑ. Για ένα μήνα, τρεις καθηγητές του τμήματος Χημείας, οι κ. Νικόλαος Ψαρουδάκης, Κωνσταντίνος Μεθενίτης και Ανδρέας Μορές, περνούσαν 10-11 ώρες την ημέρα εκπαιδεύοντας αφιλοκερδώς τους τέσσερις μαθητές στην απαιτητική ύλη του διεθνούς διαγωνισμού.
«Η ύλη είναι πανεπιστημιακού επιπέδου – αναγκάζονται και βγάζουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από την ύλη του πανεπιστημίου σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα», λέει στην «Κ» ο κ. Ψαρουδάκης, ο οποίος ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον διαγωνισμό το 2002. Οπως σημειώνει ο ίδιος, μπορεί η εντατική προετοιμασία των συμμετεχόντων να γίνεται στο ΕΚΠΑ –σε πολλά σχολεία, τονίζει, δεν υπάρχει η δυνατότητα εργαστηριακής εκπαίδευσης– αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει μελλοντικούς ενδιαφερόμενους. «Η Ενωση Ελλήνων Χημικών καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής, φαγητού και μετακινήσεων των μαθητών. Είμαι τρομερά περήφανος και για τους τέσσερις μαθητές».
Μιλώντας στην «Κ», ο Στέφανος Ραφαήλ Μυλωνόπουλος, μαθητής από τις Σέρρες, και σύντομα φοιτητής στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, λέει ότι η εμπειρία της Ολυμπιάδας, στην οποία είχε λάβει μέρος και πέρυσι, είναι μοναδική. «Ηταν πολύ δύσκολο να προετοιμάζεσαι για τόσες ώρες καθημερινά μετά τις Πανελλαδικές, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ που είχα την ευκαιρία να το ξαναζήσω», αναφέρει. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι Βασίλης Βάμβαλης και Μιχάλης Πουλάκης πήραν χάλκινα μετάλλια.
«Ηταν η πρώτη φορά που πήγαινα και ήταν υπέροχα – γνώρισα τόσους ανθρώπους, ήρθαμε σε επαφή με παιδιά από όλα τα μέρη του κόσμου», αναφέρει ο Μιχάλης, ο οποίος θα σπουδάζει από τον Σεπτέμβριο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. «Αγαπώ πολύ τη Χημεία, αλλά από αυτά που μας είπαν στην προετοιμασία, κατάλαβα ότι δεν είχαμε εμβαθύνει σε τίποτα πριν – μας έδειξαν έναν νέο κόσμο, και είδαμε πώς είναι η πραγματική Χημεία», λέει. Τον Βασίλη τον δυσκόλεψε περισσότερο η θεωρητική εξέταση του διαγωνισμού, από ό,τι το εργαστηριακό κομμάτι. «Περισσότερο μου άρεσε η μελέτη των πειραμάτων με βάση τα χρώματα των ουσιών», σημειώνει στην «Κ» ο ίδιος, σύντομα φοιτητής Ιατρικής στο ΑΠΘ. «Είναι ανεπανάληπτη εμπειρία – κάθε μέρα μάθαινες έναν τόμο καινούργια πράγματα», λέει στην «Κ» ο Αντώνης Μιχαήλ Σκιάς, ο οποίος έλαβε εύφημο μνεία. «Είναι εξουθενωτικό μεν, αλλά και μια ευκαιρία που πρέπει οπωσδήποτε να αδράξεις».