Εκτός φυλακής βρίσκεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ο Ελληνας επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός, που συνελήφθη τον Μάιο του 2023 στο Παρίσι δυνάμει εντάλματος των ΗΠΑ. Κατόπιν μυστικών διαπραγματεύσεων συμφώνησε να δηλώσει ένοχος για την κατηγορία της λαθρεμπορίας, με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες περί συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, συνωμοσίας και ξεπλύματος που του είχαν απαγγελθεί. Από πολύμηνη μυστική έρευνα του FBI είχε προκύψει ότι ο Ελληνας επιχειρηματίας εξήγαγε στη Ρωσία προϊόντα τεχνολογίας με διττή, πολιτική και στρατιωτική, χρήση παραβιάζοντας διεθνείς περιορισμούς. Μετά τη σύλληψή του παρέμεινε κρατούμενος για 11 μήνες σε φυλακή της Γαλλίας, και τον Απρίλιο, έπειτα από δικαστική μάχη, εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Οδηγήθηκε στη μητροπολιτική φυλακή του Μπρούκλιν απ’ όπου αποφυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται συνεδρίαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, που –εκτός απροόπτου– θα επικυρώσει την τελική συμφωνία. «Κατάφερε να πείσει ότι η δραστηριότητά του αφορούσε μόνο παραβάσεις της εμπορικής νομοθεσίας των ΗΠΑ», δήλωσε στην «Κ» ο συνήγορός του Νίκος Ζήνδρος, με γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων.
«Ενώ λειτουργούσε ως συνεργάτης του ΝΑΤΟ, ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του βοηθούσαν τη Ρωσία να αναπτύξει νέας γενιάς οπλισμό», είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Μπρέον Πις. «Οι κατηγορίες αποδεικνύουν τη σταθερή προσπάθειά μας, ώστε ευαίσθητα προϊόντα τεχνολογίας να μην πέσουν στα χέρια αντιπάλων μας, όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν», είχε σημειώσει από την πλευρά του εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Εξαγωγή εξοπλισμού
Στο ένταλμα σύλληψης των ΗΠΑ, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, αναφέρεται ότι ο Νίκος Μπογονικολός συναλλασσόταν με δύο εταιρείες που έχουν την έδρα τους στη Ρωσία. Πρόκειται για τις Serniya Engineering και Sertal, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ αποτελούσαν εταιρείες-κελύφη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και τον Μάρτιο του 2022, μερικές μόλις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καταχωρίστηκαν στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, ο Ελληνας επιχειρηματίας το 2018 και το 2020 προμηθεύτηκε από εταιρεία στη Φλόριντα των ΗΠΑ στρατιωτικές κεραίες (tactical military antennas) για λογαριασμό του ομίλου Serniya, ενώ το 2021 φέρεται να προμηθεύτηκε από την Καλιφόρνια και να εξήγαγε στη Ρωσία συστήματα τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών. Στα επίσημα δικαστικά έγγραφα παρατίθενται υποκλαπέντα emails που αντάλλασσε ο Μπογονικολός με Ρώσους συνομιλητές-συνεταίρους του. Από το περιεχόμενό τους προκύπτει ότι ο Ελληνας συλληφθείς γνώριζε ότι τα αντικείμενα που εμπορευόταν υπέκειντο σε περιορισμούς εξαγωγών από τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, οι αμερικανικές αρχές παραθέτουν email, στο οποίο στέλεχος της Serniya του ζητάει να παρευρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση στη Μόσχα μόνος του, με δεδομένο ότι «η ατζέντα της συζήτησης θα είναι πολύ ευαίσθητη». Σε άλλο email Ρώσος συνομιλητής του Μπογονικολού του υποδεικνύει να επικοινωνεί με συγκεκριμένο στέλεχος της εταιρείας στη Μόσχα για λόγους ασφαλείας, με τον ίδιο να δείχνει κατανόηση απαντώντας ότι αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για «ευαίσθητα αντικείμενα».
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ο Μπογονικολός έχει επαφές με στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Το 2020 η εταιρεία του υπέγραψε σύμβαση για την εγκατάσταση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ασφαλούς συστήματος τηλεργασίας και το 2019 συνήψε σύμβαση με την Πολεμική Αεροπορία, και συγκεκριμένα το Δημόσιο Στρατιωτικό Ταμείο Λάρισας, που έχει την έδρα του στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Επιπλέον, το 2020 πέτυχε να συνάψει σύμβαση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την προμήθεια 3.750 αλεξίσφαιρων γιλέκων.
Ο Ελληνας επιχειρηματίας συνελήφθη στο Παρίσι τον Μάιο του 2023, και έπειτα από 14 μήνες υπό καθεστώς κράτησης δέχτηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων να δηλώσει ένοχος για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Αντίστοιχα, οι Αρχές των ΗΠΑ απέσυραν ορισμένες από τις κατηγορίες που είχαν απαγγείλει εις βάρος του. Η τελική συμφωνία που έχει και οικονομική διάσταση θα επικυρωθεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης το αργότερο έως το τέλος του έτους. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο νομικός παραστάτης του επιχειρηματία, «οι αμερικανικές αρχές αποδέχθηκαν ότι κίνητρό του ήταν η αποκόμιση κέρδους, και ότι οι επαφές του στη Ρωσία δεν είχαν υπηρεσιακό βάθος».