Το τοπίο στην ιδιωτική εκπαίδευση της Ελλάδας αλλάζει, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ιδιωτικά σχολεία με αποτέλεσμα να προσελκύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ηδη εγχώρια και διεθνή κεφάλαια έχουν επενδύσει στην εξαγορά γνωστών ιδιωτικών σχολείων, με το επίκεντρο να βρίσκεται στην Αττική και την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από στελέχη της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καταγράφεται έντονη κινητικότητα στον χώρο. Ενδεικτικά, διεθνές σχολείο στη Θεσσαλονίκη εξαγοράστηκε από αγγλικά επενδυτικά κεφάλαια. Επίσης, στην Αθήνα πουλήθηκε εκπαιδευτήριο που εστιάζει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγείο και δημοτικό), ενώ προ ημερών η εταιρεία Olympus Επενδυτική Α.Ε., που ελέγχεται από τον πλοιοκτήτη Βασίλη Λαλιώτη, εξαγόρασε το 89% των εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα. Την ίδια στιγμή, ο εφοπλιστής Γεώργιος Προκοπίου προχώρησε στην εξαγορά 4 οικοδομικών τετραγωνικών στο Ελληνικό, στο οποίο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτήριο (με ανάπτυξη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας) με διεθνές πρόγραμμα σπουδών. Ευρύτερα, η ανάπτυξη της περιοχής του Ελληνικού με κατοικίες θα δημιουργήσει ζήτηση για ιδιωτικά σχολεία. Αλλωστε, όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες του κλάδου των ιδιωτικών σχολείων, στα νότια προάστια δεν υπάρχουν μεγάλα εκπαιδευτήρια για να καλύψουν την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες κρούσεις σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων που δεν είναι ακόμη σε ώριμο στάδιο, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να έρχεται από αγγλικά, γαλλικά και αραβικά επενδυτικά κεφάλαια.
Σύμφωνα με έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία είναι ανοδικός σε τριετή βάση.
Μάλιστα, καταγράφονται και αντίστροφες κινήσεις. Συγκεκριμένα, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν και ιδιοκτήτες σχολείων, κυρίως μικρών έως τώρα, οι οποίοι διακρίνουν ότι οι κληρονόμοι τους δεν ενδιαφέρονται να «τρέξουν» το σχολείο στο μέλλον. Ετσι αναζητούν επενδυτικά κεφάλαια στα οποία θα μπορούσαν να πουλήσουν το σχολείο. Η ανάπτυξη της ελληνικής ιδιωτικής εκπαίδευσης επιβεβαιώνεται και από «εσωτερικές κινήσεις». Ενδεικτικά, την τελευταία διετία έχουν ανοίξει νέα ιδιωτικά σχολεία σε Κόρινθο και Λάρισα, ενώ στα σκαριά είναι σε Ιωάννινα, Χανιά. Στην Αττική εξάλλου γνωστός όμιλος φροντιστηρίων θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2027 νέο ιδιωτικό σχολείο.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «Η Ελλάδα με αριθμούς Ιανουάριος – Μάρτιος 2024», ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία είναι ανοδικός σε τριετή βάση. Μάλιστα, υψηλότερη είναι η αύξηση στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, που αποτελούν την είσοδο ενός παιδιού στη δωδεκαετή εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία το 2019 φοιτούσαν 15.982 μαθητές. Τρία χρόνια αργότερα, το 2022, 24.264 μαθητές είχαν επιλέξει ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, με την αύξηση να «κλείνει» στο 51,8%. Ταυτόχρονα, στα ιδιωτικά δημοτικά ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε κατά 6,8% (από 38.027 σε 40.634). Το ίδιο συμβαίνει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα ιδιωτικά γυμνάσια το 2018 (χρονιά αναφοράς της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ) φοιτούσαν 15.311 μαθητές και το 2021 17.471 μαθητές (αύξηση 14,1%). Παράλληλα, το 2018 στα ιδιωτικά γενικά λύκεια φοιτούσαν 14.201 και το 2021 15.113 μαθητές (αύξηση 6,4%). Συνολικά και στις δύο βαθμίδες, στα ιδιωτικά σχολεία ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε από 83.521 σε 97.482 (αύξηση 16,7%). Εντυπωσιακή είναι επίσης η αύξηση του μεριδίου της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο σύνολο των μαθητών: το 2019 ήταν 6,21% και 7,38% το 2022.
«Η πολιτική σταθερότητα και η άμβλυνση της οικονομικής αβεβαιότητας αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που επιτρέπουν στους γονείς να επιλέξουν ένα ιδιωτικό σχολείο», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ).
Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) Γιώργος Χριστόπουλος, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι είναι θετική εξέλιξη το άνοιγμα νέων σχολείων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο παρατηρεί ότι φοβάται την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Οπως λέει, «οι χαμηλότατοι μισθοί των εκπαιδευτικών και η ασυδοσία που επιτρέπει η πολιτεία στον χώρο μας, με αποτέλεσμα πάνω από το 35% της εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να μην αμείβεται, κάνουν την επένδυση ιδιαίτερα “ελκυστική”».