Βρετανία: Πρόστιμα εκατομμυρίων στις εταιρείες ύδρευσης

Βρετανία: Πρόστιμα εκατομμυρίων στις εταιρείες ύδρευσης

Στο στόχαστρο κριτικής, αλλά και των αρχών οι ιδιώτες πάροχοι νερού στη Μ.Βρετανία, για μία ακόμη φορά μετά την αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση της Μ.Θάτσερ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία μετρά σχεδόν 1500 ποτάμια αλλά «κανένα τμήμα ποταμού σε Αγγλία και Β. Ιρλανδία δεν είναι γενικά σε καλή κατάσταση» σύμφωνα με έκθεση της Rivers Trust, ενός από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς οργανισμούς της χώρας.

Η διαπίστωση έρχεται να επισφραγίσει καταγγελίες και αναφορές ετών, εδώ και χρόνια, για την ποιότητα των ποταμών και των ακτών της χώρας, όχι μόνο από περιβαλλοντολόγους αλλά και από απλούς ιδιώτες.

Πρόστιμα εκατομμυρίων

Η Ofwat, ρυθμιστική αρχή Υπηρεσιών Υδρευσης, αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο 168 εκατομμυρίων λιρών σε τρεις από τους μεγαλύτερους παρόχους της χώρας: την Thames Water, την Yorkshire Water και την Northumbrian Water.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Ofwat έκανε λόγο για «αποτυχία διαχείρισης έργων και δικτύων επεξεργασίας λυμάτων» από τους τρεις παρόχους νερού, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αρχής Ντέιβιντ Μπλακ να κάνει λόγο για «λίστα αποτυχιών».

Σύμφωνα με «την έρευνά μας απελευθέρωναν λύματα στα ποτάμια και τις θάλασσές μας, αντί να διασφαλίσουν ότι αυτό θα συμβαίνει μόνο σε εξέχουσες περιπτώσεις, όπως ο νόμος προβλέπει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ύψος των προστίμων υπολογίζεται ανάλογα και με τις παραβάσεις. Η Thames Water, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος πάροχος του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένεται να επιβαρυνθεί με 104 εκατομμύρια λίρες, η Yorkshire Water με 47 εκατομμύρια λίρες και με 17 εκατομμύρια λίρες η Northumbrian Water. Το ύψος των κυρώσεων μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση και είναι πιθανό τα πρόστιμα να αυξηθούν. 

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες έρευνες της υπηρεσίας, ενώ στο μικροσκόπιο της βρίσκονται και άλλες οκτώ εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης σε Αγγλία και Ουαλία για παρόμοια προβλήματα και παραβάσεις. Τα αποτελέσματα αναμένονται από τον επόμενο χρόνο.

Από πού θα αντληθούν τα χρήματα;

Σύμφωνα με την Ofwat οι κυρώσεις που θα επιβληθούν πρέπει να πληρωθούν από τους μετόχους των εταιρειών και όχι από τους λογαριασμούς των πελατών. Παρόλα αυτά, ήδη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια οι πελάτες θα δουν αύξηση στους λογαριασμούς νερού έως και 20 λίρες ετησίως. Για παράδειγμα, η Thames Water είχε προτείνει συνολική αύξηση 191 λιρών μέχρι το 2030, με την ρυθμιστική αρχή να συμφωνεί στις 99 λίρες. Πρόκειται για αύξηση 44% με στόχο, όπως δηλώνουν οι εταιρείες, να βελτιώσουν τις υποδομές τους.

Από την άλλη, περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τα λεφτά των πελατών δεν επενδύονται επαρκώς για αναβάθμιση του συστήματος αλλά αρκετές φορές για ικανοποίηση των μετόχων μέσω υπέρογκων μπόνους, για αυτό ζητούν την απαγόρευσή τους. Σύμφωνα με το BBC η κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι τα χρήματα που προορίζονται για αναβάθμιση του δικτύου δεν θα δοθούν ούτε για αύξηση μισθών, ούτε για μερίσματα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Στιβ Ρίντ χαιρέτησε την παρέμβαση της Αρχής, ενώ δήλωσε ότι «όσοι είναι υπεύθυνοι για την απαράδεκτη καταστροφή των υδάτινων οδών θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες». Παράδειγμα των υπέρογκων μπόνους είναι εκείνο του προέδρου της Southern Water, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times μόλις τρεις εβδομάδες πριν, έλαβε 183.000 λίρες επιπλέον, αφού πρότεινε αύξηση 73% των λογαριασμών μέσα στην επόμενη πενταετία.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί και η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτές οι εταιρείες. Η Thames Water μετά βίας επιβιώνει οικονομικά, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της οικονομικής της έκθεσης, έχει χρέη σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων λιρών και διαθέσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες της μέχρι μόλις τον Μάιο του 2025.

Πρόβλημα η μόλυνση των υδάτων

Τα περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πρωτοφανής διαρροές λυμάτων, με το ποσοστό υπερχείλισης στα ποτάμια και τις θάλασσες της Αγγλίας να έχει υπερδιπλασιαστεί το προηγούμενο έτος. Το 2023 καταγράφηκαν 3,6 εκατομμύρια ώρες διαρροών έναντι 1,75 εκατομμυρίων ωρών το 2022, δηλαδή 1,271 διαρροές ημερησίως.

Οι διαρροές θέτουν σε κίνδυνο την άγρια ζωή, τους κολυμβητές και όσους χρησιμοποιούν τις πλωτές οδούς. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT