Βγαίνουν οι υπερήρωες σε μίνι έκδοση; Ασφαλώς. Γνωρίστε την ευγενική και υπομονετική Cupcake που τρελαίνεται να βγαίνει φωτογραφίες, τον πανέξυπνο και γοητευτικό Oreo και την ήρεμη και καλοκάγαθη Κρίστι, μια παρέα μίνι αλόγων πόνυ, που δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο σε ύψος, τα οποία χαρίζουν απλόχερα την αγάπη και τη συντροφιά τους σε όποιον τα έχει ανάγκη.
Ο λόγος για τον οργανισμό εναλλακτικής θεραπείας μέσω επαφής με μίνι άλογα Step by Step, που ίδρυσε πριν από τρία χρόνια η Πέλλυ Πασχαλίδου. «Ως απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, όπου ζήσαμε τον εθελοντισμό στο 100% σε προγράμματα στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, ήθελα πολύ να κάνω κι εγώ κάποια στιγμή κάτι για την κοινότητα, για τον τόπο μου», είπε στην «Κ» λίγο μετά τη βάρδια της στην Πυροσβεστική, όπου εργάζεται ως εποχική. Τα άλογα προέκυψαν από προσωπική εμπειρία. «Ως αθλήτρια ιππασίας από μικρή ηλικία και ζώντας κοντά σε άλογα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου, είχα από νωρίς διαπιστώσει τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η επαφή μαζί τους».
Τα άλογα ήταν η παρέα της σε κάθε «στροφή» ή δυσκολία της ζωής, στην αλλαγή σχολείου, στην περίοδο των εξετάσεων, στην απώλεια του πατέρα της σε μικρή ηλικία. «Οταν έρχεσαι σε επαφή με το άλογο αμέσως χαλαρώνεις, διώχνεις το άγχος. Το ζώο δεν έχει πολλές απαιτήσεις από εσένα, θέλει μόνο να το χαϊδέψεις, να το αγγίξεις, να το φροντίσεις και σου επιστρέφει απεριόριστη αγάπη».
Η ιδέα όμως για τη δημιουργία ενός οργανισμού θεραπευτικής επαφής προέκυψε όταν είδε την αγάπη που έδειχναν φίλοι και γνωστοί σε ένα μικρό πόνυ που είχαν στην οικογένειά της, τον αείμνηστο Pop Corn, έναν μικρό «ιππότη» με μεγάλη αδυναμία στα… καρότα. «Μας έβρισκαν άνθρωποι με αναπηρίες που δεν μας ήξεραν, αλλά ήθελαν να έρθουν σε επαφή μαζί του, το αναζητούσαν». Η αγάπη που ο Pop Corn έδειχνε ιδιαιτέρως σε παιδιά, την ενέπνευσε να τον κάνει το επίκεντρο μιας νέας πρωτοβουλίας, που όμοιά της δεν υπήρχε στην Ελλάδα.
«Μολονότι η ζωοθεραπεία είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σχετίζεται με μικρότερα ζώα. Η ζωοθεραπεία με πόνυ ήταν ένα όνειρό μου που ήθελα να πραγματοποιήσω. Στους σκύλους και τις γάτες όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση, αλλά ο ενθουσιασμός όταν μπαίνει ένα πόνυ σε μια δομή είναι απίστευτος. Μην ξεχνάμε ότι για να έχει κάποιος –ιδίως ένα παιδί– επαφή σήμερα με άλογο πρέπει να ανήκει σε όμιλο ή να είναι αθλητής».
Οπως διευκρινίζει η Πέλλυ, το Step by Step δεν κάνει θεραπευτική ιππασία, αλλά προσφέρει την επαφή με μίνι πόνυ. Ανάλογα με τις ανάγκες των ωφελουμένων, κάνουν ασκήσεις, βάδιση, εργοθεραπεία, γκρουμάρισμα για τη βελτίωση της λεπτής κινητικότητας. Συνεργάζονται με φορείς ατόμων με αναπηρίες, αυτισμό, σύνδρομο Down, οίκους ευγηρίας, ασυνόδευτους ανηλίκους κ.ά. «Δεν πάμε μια φορά κι αυτό ήταν. Με όσους έχουμε συνεργασία τους “παντρευόμαστε”. Πηγαίνουμε τακτικά, οι ωφελούμενοι μας περιμένουν, αποκτούν σχέση με τα άλογα σαν να είναι δικά τους». Ακόμη και τα άλογα τους συνηθίζουν. «Σε ορισμένες δομές νιώθουν άνετα και ύστερα από λίγο κλείνουν τα μάτια και κοιμούνται»!
Δημοσίευση της έρευνας
Το φθινόπωρο αναμένεται να δημοσιευθεί έρευνα που υλοποίησε η ομάδα ψυχολόγων του σωματείου για τα αποτελέσματα της δράσης σε 30 ωφελουμένους, ένα «πριν και μετά» δηλαδή. «Τα αποτελέσματα πάντως είναι εντυπωσιακά. Είναι φοβερό πώς αλλάζει η ψυχολογία τους μετά τις επισκέψεις μας, βλέπεις παιδιά με αυτισμό, εκεί που ονειροπολούν να εστιάζουν το βλέμμα τους ξαφνικά στο πόνυ για σύνδεση. Να γονατίζουν και να αναζητούν τα μάτια του. Πολύ συγκινητικές στιγμές και στα γηροκομεία, όπου σηκώνονται οι παππούδες και μας κάνουν εμάς μάθημα για τα άλογα γιατί φυσικά είχαν τέτοια βιώματα στα παιδικά τους χρόνια. “Φέρε να σου δείξω πώς το χτενίζουν”».
Να σημειωθεί, γιατί δεν είναι αυτονόητο, ότι οι υπηρεσίες του σωματείου προσφέρονται δωρεάν. «Οι οικογένειες με μέλη με αναπηρία έχουν πάρα πολλά έξοδα για να προστεθεί κι αυτό της εναλλακτικής θεραπείας». Εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες της τόσο η ίδια η ιδρύτρια και πρόεδρος του σωματείου όσο και οι συνεργάτες της, περίπου 20 νέα παιδιά από τη Βόρεια Ελλάδα. Τα έξοδα καλύπτονται από δωρεές από Ελλάδα και εξωτερικό, πάντα σε είδος και ποτέ σε χρήμα. Για παράδειγμα η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ προσφέρει δωρεάν την ιατρική περίθαλψη των ιπποειδών.
Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρείται μικρός ο πληθυσμός των πόνυ. «Λογική μας να μην παίρνουμε παραπάνω από όσα χρειαζόμαστε». Step by Step όνομα και πράγμα. Αλλωστε χρειάζονται εξαντλητικά τεστ ώστε ένα άλογο να προστεθεί στην παρέα. Είναι κρίσιμο, για παράδειγμα, να μην είναι κροτοφοβικό γιατί κάποιοι ωφελούμενοι στον ενθουσιασμό τους φωνάζουν και μπορεί να στρεσάρουν το ζώο. Είναι κρίσιμο να μην είναι η δράση του σωματείου επιβαρυντική για τα άλογα.
Το μέλλον
Εχουν πάντως μεγάλα όνειρα για το μέλλον. «Σχεδιάζουμε την αγορά ενός οικοπέδου για να αναπτύξουμε μια υπερσύγχρονη πράσινη δομή που θα παράγει το δικό της ρεύμα και νερό, που θα μπορεί να δέχεται έως και 12.000 άτομα ετησίως, φυσικά δωρεάν. Σύντομα θα “τρέξει” εκστρατεία crowdfunding για αυτόν τον σκοπό, με απόλυτη διαφάνεια, δηλαδή ο καθένας θα βλέπει ποιο αγροτεμάχιο θέλουμε να αγοράσουμε κ.λπ.».
Προς το παρόν η Πέλλυ εκπαιδεύει τον Bueno, γιο της Cupcake και του Oreo, ένα λαίμαργο και ζωηρό πουλαράκι, με σκοπό σύντομα να ακολουθήσει τα βήματα των σούπερ γονιών του.