Στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η χορήγηση της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική πριν τελειώσει το πρώτο δεκαήμερο από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας arogi.gov.gr, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Χρήστος Τριαντόπουλος είπε ότι μέχρι σήμερα, Τετάρτη, το πρωί (λιγότερο από ένα 24ωρο από την ώρα που άνοιξε η πλατφόρμα) είχαν υποβληθεί 22 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 39 προσωρινές.
Ο υφυπουργός περιέγραψε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πληγέντες, ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις τους: Μπαίνοντας στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxis, ο πολίτης θα δει τα ακίνητα που έχει δηλώσει ότι κατέχει στις περιοχές αυτές. Αν έχει σπίτι με ζημιές, το επιλέγει και ύστερα επιλέγει και τον χαρακτηρισμό κόκκινο ή κίτρινο, που είναι οι δύο περιπτώσεις των ακατάλληλων προς χρήση ακινήτων. Επίσης, κάνει upload το έγγραφο της αυτοψίας που του έχουν δώσει τα κλιμάκια που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του γενικού σαρώματος από προχθές με την παρουσία πάνω από 60 μηχανικών στα κλιμάκια που μεταβαίνουν σε όλες τις πληγείσες περιοχές, αλλά έγγραφο της αυτοψίας δεν έχουν όλοι ακόμα. Επίσης, είπε, έχουν δοθεί τηλεφωνικές γραμμές σε κάθε δήμο για να απευθύνονται οι πολίτες, αν δεν έχουν κάνει αίτηση για αυτοψία, καθώς δεν εντοπίστηκαν όλοι ή δεν προχώρησαν σε δήλωση ή για κάποιο λόγο δεν ήταν στην περιοχή τους.
Για την υποβολή αίτησης και την καταβολή της πρώτης αρωγής είναι απαραίτητο το έγγραφο αυτοψίας, διότι, σύμφωνα με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, «γράφει ότι έχει ελεγχθεί το ακίνητο και έχει αυτές τις ζημιές και έχει και τον χαρακτηρισμό. Αρα ουσιαστικά είναι η διαβεβαίωση ότι το σπίτι για το οποίο ο καθένας αιτείται έχει πάθει όντως ζημιά, ο χαρακτηρισμός της ζημιάς. Οπότε στη διασταύρωση που γίνεται από τα κλιμάκια των υπηρεσιών μας, από τις υπηρεσίες μας, εδώ στο υπουργείο, προχωράει η καταβολή της πρώτης αρωγής».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για τις αιτήσεις
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η χορήγηση της πρώτης αρωγής πριν τελειώσει το πρώτο δεκαήμερο από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας, το οποίο συμπληρώνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής, που πρόσθεσε ότι «δεν περιμένουμε να υποβληθούν όλες οι αιτήσεις» και έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή των αιτήσεων.
«Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον έως τις 4 του Σεπτέμβρη απλώς εμείς θέλουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα, για να δοθούν τα χρήματα όσο πιο γρήγορα (…) Συνήθως δίνουμε παρατάσεις. Απλώς πάντα η πρώτη ημερομηνία που βάζουμε τη βάζουμε κοντά στην έναρξη, για να σηματοδοτήσουμε λίγο και την ταχύτητα με την οποία θέλουμε να κινηθούμε και εμείς σαν κρατικός μηχανισμός. Και αναφέρομαι σε όλες τις πτυχές. Οπότε ο στόχος μας είναι να κινηθούμε όπως κάνουμε και τώρα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά δεν θα υπάρχει άγχος για τον πολίτη όσον αφορά την καταληκτική ημερομηνία» ανέφερε ο υφυπουργός.
Καθώς η πλατφόρμα πρώτης αρωγής βασίζεται στην ΑΑΔΕ, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει δηλώσει στο Ε9 το ακίνητό του, είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, προσθέτοντας ότι το Ε9 «το χαρακτηρίζουμε φωτογραφία. Σημαίνει ότι σταματάμε με τα δεδομένα που υπήρχαν τη στιγμή της φωτιάς στο Ε9. Γιατί το λέω αυτό. Γιατί σε άλλες των περιπτώσεων υπάρχουν μεταβολές στο Ε9 και δηλώνονται σε ύστερο χρόνο της της φωτιάς εντός της πληγείσας περιοχής, έτσι ώστε να διεκδικήσουν αποζημίωση που μπορεί και να τη δικαιούνται, απλώς δεν είχαν δηλωθεί».
Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι από το μέτρο της πρώτης αρωγής καλύπτεται και η κύρια και η μη κύρια κατοικία, ενώ μέσα στην πλατφόρμα περιλαμβάνεται και η πρώτη αρωγή προς τις επιχειρήσεις συν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που είναι και τα θερμοκήπια.
Τι ισχύει για τα θερμοκήπια
Οσον αφορά τα θερμοκήπια, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής μίλησε για «υβριδικό σχήμα», εξηγώντας ότι «κάποια είναι επιχειρήσεις και κάποια είναι μόνο αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Και είναι και τα χωράφια μέσα, οι ζημιές στον πάγιο εξοπλισμό που έχουν οι αγρότες εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Δηλαδή, τα λάστιχα που είχαν για να ποτίζουν, αν είχαν ένα τρακτέρ, αν είχαν τον εξοπλισμό, τα πάγια που είχαν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις καλύπτονται».
Ωστόσο, όπως είπε, η διαδικασία για τους αγρότες είναι διαφορετική από τις επιχειρήσεις.
Εξήγησε ότι για τις επιχειρήσεις που ουσιαστικά υποβάλλουν την αίτησή τους στην Περιφέρεια Αττικής, «ήδη έχουν ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή οι Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής, έχουν γίνει 34 αυτοψίες και νομίζω αυτός είναι και ο αριθμός πάνω κάτω. Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στις ζημιές, στον πάγιο εξοπλισμό, οι αγρότες θα απευθύνονται στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ».
Προϋπολογισμός 2 δισ.
Το ποσό που έχει εξασφαλιστεί μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
«Υπάρχει ένας προϋπολογισμός από φέτος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές που διαχειριζόμαστε εμείς, ύψους σε ετήσια βάση 600 εκατομμυρίων. Αρα, με βάση αυτόν τον προϋπολογισμό, πάντα έχοντας θητεύσει και στο υπουργείο Οικονομικών, κάνουμε πάντα τον προϋπολογισμό μας για να ξέρουμε πού οδηγείται και να ενημερώνουμε φυσικά και τον πρωθυπουργό. Αρα αυτή είναι μια αρχική πρώτη εκτίμηση, η οποία μέσα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι. Εχουμε έναν αστερίσκο για τα έργα που θα χρειαστούν, μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, αντιδιαβρωτικά», είπε.
Πηγή: ΕΡΤ