Να αιτιολογήσει… τα αναιτιολόγητα για την τουριστική επένδυση στην Αστυπάλαια επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφόρηση που παρείχε σήμερα το υπουργείο στους δημοσιογράφους, το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) έδωσε μια πρώτη αλλά όχι την τελική έγκριση (κάτι που βέβαια αναφέρεται σαφώς στο ρεπορτάζ της «Κ»).
«Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν ένας επενδυτής καταθέτει ένα φάκελο με πληρότητα -με όσα ορίζονται για την προέγκριση- και υπάρχει θετική εισήγηση, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ δεν δικαιούται να αρνηθεί να το εξετάσει. Σημειώνεται ότι τα δικαιολογητικά για την προέγκριση είναι πολύ συγκεκριμένα και ο νόμος 4447/16 τα προβλέπει για να υπάρχει μια πρώτη ενημέρωση της Πολιτείας για την πρόθεση ενός επενδυτή να κάνει μελέτες», αναφέρει η πληροφόρηση του υπουργείου.
Αυτό που δεν αιτιολογεί η απάντηση του υπουργείου είναι γιατί η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ στην επενδυτική πρόταση ήταν θετική (το συμβούλιο δεν εξετάζει την… πληρότητα του φακέλου, αλλά τα βασικά στοιχεία της προτεινόμενης επέμβασης κι αν αυτή φαίνεται καταρχήν νόμιμη).
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Κ», το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο δέχθηκε (κατά πλειοψηφία) ότι το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του νησιού (με το οποίο η επένδυση έρχεται σε αντίθεση, ως προς το ανώτατο όριο τετραγωνικών ανά ιδιοκτησία) «δεν είναι πρώτο επίπεδο σχεδιασμού», όπως το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο με το οποίο προωθείται η επένδυση.
Κατά τα λοιπά στην ενημέρωσή του το υπουργείο παραθέτει τα επόμενα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης («έπονται οι απαραίτητες μελέτες, η σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με την αντίστοιχη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, κατόπιν εκ νέου εξέταση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, με τη ΣΜΠΕ, η έγκριση του project από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και στη συνέχεια ο έλεγχος νομιμότητας από το ΣτΕ»). Και υπενθυμίζει ότι το διάστημα αυτό εκπονείται πολεοδομικό σχέδιο για το σύνολο της Αστυπάλαιας, το οποίο «θα εξετάσει συνολικά το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και χωρητικότητας τέτοιων επενδύσεων στο νησί». «Το ΥΠΕΝ απαρέγκλιτα προασπίζεται το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την ιστορία και τον χαρακτήρα κάθε γωνιάς της χώρας μας», καταλήγει η πληροφόρηση του υπουργείου.