Πλέγμα προστασίας για τα παιδιά που ενηλικιώνονται όντας τρόφιμοι σε δομές παιδικής προστασίας προτίθεται να δημιουργήσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω νέου προγράμματος, που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το υπό σχεδιασμό πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης αφορά παιδιά και νέους 15 ετών και άνω, που είτε ζουν σε ιδρύματα είτε φιλοξενούνται προσωρινά για λόγους προστασίας σε κάποιο νοσοκομείο.
Πρόκειται για μια ηλικιακή ομάδα που δεν έχει κατά κανόνα πιθανότητες για υιοθεσία ή αναδοχή. Σύμφωνα με το υπουργείο, έως το τέλος του 2025 εκτιμάται πως στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους, έτσι ώστε να έχουν το περιθώριο να ολοκληρώσουν κάποιον κύκλο σπουδών ή να βρουν μια ικανοποιητική εργασία και να μπορέσουν να αυτονομηθούν.
«Δεν βάζουμε απλώς τα παιδιά σε κάποια διαμερίσματα θεωρώντας ότι έτσι, ως πολιτεία, κάνουμε το χρέος μας. Θα παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή και ομαλή αυτονόμησή τους. Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν την εξατομικευμένη φροντίδα και υποστήριξή τους ενώ θελήσαμε να διασφαλίσουμε και μια σχετική οικονομική αυτοτέλεια παρέχοντας το οικονομικό βοήθημα των 375 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», αναφέρει η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη.
Αφορά παιδιά 15 ετών και άνω, τα οποία είτε ζουν σε ιδρύματα είτε φιλοξενούνται προσωρινά, για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο.
Οι φορείς μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να χρηματοδοτηθούν για την ίδρυση μιας μονάδας ημιαυτόνομης διαβίωσης έως τις 30/06/2025.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 12.655.080,66 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης μπορούν να λειτουργήσουν είτε δημόσιοι φορείς είτε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δίκαιου, πιστοποιημένα από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.