Θα μπορούσε να ήταν φάρσα. Σε ψεύτικο βίντεο που αναρτήθηκε στις 29 Αυγούστου στο Facebook ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, υποτίθεται ότι προειδοποιεί για μια «επιδημία για την οποία κανείς δεν μιλάει». «Παράσιτα έχουν ήδη εγκατασταθεί στο σώμα σας. Εγώ μαζί με τους συναδέλφους μου από τη διεθνή ένωση παρασιτολόγων αναπτύξαμε μια μέθοδο που προκαλεί ανοσία», ακούγεται να λέει προτρέποντας τον θεατή να πατήσει σε έναν υπερσύνδεσμο. Είναι η πολλοστή φορά που το πρόσωπο, αλλά και η φωνή του γιατρού χρησιμοποιούνται για την παραπλανητική προώθηση σκευασμάτων. Αρκεί μια προσεκτική ματιά για να διαπιστώσει κάποιος ότι πρόκειται για deepfake βίντεο. Η εικόνα κολλάει, τα χείλη του ομιλητή δεν συγχρονίζονται πάντα με τον ήχο, είναι εξόφθαλμο ότι η συρραφή έγινε πρόχειρα, με απλά τεχνολογικά μέσα. Οσα λέγονται είναι ασυναρτησίες, διανθισμένα με αντιεπιστημονικό και αντισυστημικό λόγο και φράσεις όπως «φαρμακευτική μαφία». Δεν αποκλείεται, όμως, κάποιος θεατής να παρασυρθεί. Στο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση ο κ. Γουργουλιάνης είχε δεχτεί μέχρι και τηλεφώνημα από κάποιον γνωστό του που ζητούσε βοήθεια για να «εξασφαλίσει το σπάνιο φάρμακο» για το οποίο υποτίθεται ότι μιλούσε.
Ο καθηγητής για μία ακόμη φορά προειδοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook για το νέο ψευδές βίντεο. «Αγνοήστε το, δεν έχω καμία σχέση», έγραψε πρόσφατα. Στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως λέει στην «Κ», έχει απευθυνθεί στις αστυνομικές αρχές, έχει υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων, έχει προβεί σε αναφορές των επίμαχων αναρτήσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ακόμη και σήμερα αισθάνεται απροστάτευτος. «Στα βίντεο χρησιμοποιούν τη φωνή μου και είναι όλα ασυνάρτητα», λέει.
Δεν είναι ο μόνος Ελληνας γιατρός που πέφτει θύμα παρόμοιας απάτης. Αντίστοιχο ζήτημα αντιμετώπισε ο καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας, ενώ το 2023 το ίδιο συνέβη και με τον εντατικολόγο Νίκο Καπραβέλο. Ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να επιλέγονται επιστήμονες οι οποίοι κατά την περίοδο της πανδημίας έδιναν τηλεοπτικές συνεντεύξεις, οπότε υπάρχει διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό που μπορεί να αλλοιωθεί.
Ανύπαρκτη συνέντευξη
Στην πρόσφατη ανάρτηση με το ψεύτικο βίντεο του κ. Γουργουλιάνη ένας υπερσύνδεσμος οδηγεί σε μια γραπτή συνέντευξή του, την οποία ποτέ δεν έδωσε. Εκεί ο καθηγητής υποτίθεται ότι αναφέρεται σε μια «επαναστατική θεραπεία», η οποία μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς από τα παράσιτα. Το κείμενο προωθεί το σκεύασμα Detoxil Water. Επικαλείται μάλιστα και υποτιθέμενες «κλινικές δοκιμές σε 1.250 συμμετέχοντες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα».
Η εταιρεία La Crea που παράγει το συγκεκριμένο προϊόν διατηρεί ιστοσελίδα και στα ελληνικά. Οπως φαίνεται από τα συντακτικά λάθη πρόκειται για αυτοματοποιημένη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα φαίνεται πως είναι ενεργή τους τελευταίους δέκα μήνες, ενώ είναι συνδεδεμένη με ουκρανικό πάροχο email. Η «Κ» επιχείρησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία μέσω ενός ελληνικού αριθμού τηλεφώνου που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της. Απάντησε μια γυναίκα στα ελληνικά, με ξενική προφορά. Ισχυρίστηκε ότι είναι πωλήτρια και ότι τα κεντρικά βρίσκονται στην Ιταλία. Δήλωσε άγνοια για το βίντεο και ανέφερε ότι ρόλος της είναι να συνομιλεί μόνο με πελάτες.
Προειδοποίηση ΕΟΦ
Στις 22 Αυγούστου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποίησε με ανακοίνωσή του τους καταναλωτές για τη διακίνηση του σκευάσματος Keto Matcha Blue της ίδιας εταιρείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σκεύασμα δεν νομιμοποιείται να διακινείται με ισχυρισμούς περί απώλειας βάρους και δεν είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ.