«Παραγωγικό» δίμηνο των ελεγκτών στις παραλίες

«Παραγωγικό» δίμηνο των ελεγκτών στις παραλίες

Πρόστιμα άνω των 8,5 εκατ. από ελέγχους στις παραλίες - Διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει… και στις παραβάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο φως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η περιοχή συγκέντρωσε τις περισσότερες καταγγελίες από πολίτες για κατάληψη αιγιαλού από επιχειρήσεις. Συνολικά καταγράφηκαν 4.700 καταγγελίες (630 επώνυμες) που αφορούσαν 32 παραλίες. Ακολουθεί η Ανατολική Αττική με 2.082 καταγγελίες (305 επώνυμες) για 32 παραλίες. Εκτός από τους επιτόπιους ελέγχους, στην περιοχή του Λαγονησίου στις 14 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε έλεγχος και με χρήση drones, με αποτέλεσμα να γίνει επανασφράγιση επιχείρησης στο Θυμάρι και να απομακρυνθούν τόσο όλα τα κινητά στοιχεία όσο και η ξύλινη κατασκευή στον αιγιαλό.

Το τελευταίο δίμηνο ήταν ιδιαίτερα «παραγωγικό» όσον αφορά τους ελέγχους. Από τις αρχές Ιουλίου έως και το τέλος Αυγούστου, οι κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησαν σε συνολικά 20.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών σε 630 παραλίες όλης της χώρας. Με τη συνδρομή και των κατά τόπους δήμων και της ΕΛ.ΑΣ. ελέγχθηκαν περισσότερες από 2.400 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις. Συνολικά ελήφθησαν 400 διοικητικά μέτρα και εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 8,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πρόκειται για τους πιο εκτεταμένους ελέγχους –και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα– που έχουν διενεργηθεί ποτέ στις ελληνικές παραλίες. Κομβικό ρόλο διαδραμάτισε η εφαρμογή MyCoast, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης. Κατόπιν της διαπίστωσης παραβάσεων δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ εκδόθηκαν συνολικά 55 διαταγές σφράγισης τμημάτων παραλίας που παράνομα είχαν καταληφθεί στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση.

Πρόστιμα άνω των 8,5 εκατ. από ελέγχους στις παραλίες – Διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις – Κεφαλονιά, Ηράκλειο και Δωδεκάνησα οι περιοχές όπου επιβλήθηκαν τα μεγαλύτερα πρόστιμα.

Μεταξύ άλλων, στις Κυκλάδες εξετάσθηκαν 1.150 καταγγελίες (130 επώνυμες) και πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Νάξο, Τήνο και Ανδρο. Στα Δωδεκάνησα εξετάστηκαν 973 καταγγελίες και επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν το 1,25 εκατ. ευρώ. Στην Πρέβεζα εξετάστηκαν 1.075 καταγγελίες και ελέγχθηκαν 11 παραλίες που συγκέντρωσαν περισσότερες από 600 καταγγελίες. Στην Κέρκυρα εξετάστηκαν 806 καταγγελίες και διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 10 παραλίες στις οποίες έγιναν 170 καταγγελίες. Στα Χανιά εξετάστηκαν 620 καταγγελίες και διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 11 παραλίες στις οποίες έγιναν 375 καταγγελίες.

Οι τρεις περιοχές όπου επιβλήθηκαν τα υψηλότερα πρόστιμα είναι η Κεφαλονιά (2.324.000 ευρώ), το Ηράκλειο (742.000 ευρώ) και τα Δωδεκάνησα (250.000 ευρώ).

«Δεσμευθήκαμε ότι θα επικρατήσει η νομιμότητα στις παραλίες και αυτό έγινε πράξη στη συντριπτική πλειονότητα των παραλιών», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Οι αριθμοί

20.500 έλεγχοι καταγγελιών πολιτών σε 630 παραλίες έγιναν Ιούλιο και Αύγουστο.
 
682 παραβάσεις διαπιστώθηκαν έπειτα από αυτοψίες σε 2.400 επιχειρήσεις.
 
8,5 εκατ. ευρώ το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν.
 
55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων εκδόθηκαν συνολικά.
 
50% του συνόλου των αυτοψιών του έτους πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT