Δεν άφηναν τίποτα στην τύχη. Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση τους περιγράφουν ως ετοιμόλογους και εφευρετικούς. Σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες σκιαγραφούσαν προσεκτικά το προφίλ των υποψήφιων θυμάτων τους, συλλέγοντας στοιχεία από ανοιχτές πηγές του Διαδικτύου, από αγγελίες, ακόμη και από συναλλαγές που είχαν ορισμένες εταιρείες με το Δημόσιο και ήταν αναρτημένες στη «Διαύγεια». Προσπαθούσαν με κάθε δυνατό τρόπο να προσδώσουν αληθοφάνεια στα λεγόμενά τους με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη μια δίκη με δεκάδες κατηγορουμένους οι οποίοι είχαν καταφέρει να παραπλανήσουν ιδιώτες, επιχειρήσεις, ακόμη και μια ιερά μονή. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης. Ο ογκώδης δικαστικός φάκελος και το παραπεμπτικό βούλευμα περιλαμβάνει 47 περιστατικά εξαπάτησης ανά την Ελλάδα που τελέστηκαν από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον Μάρτιο του 2023. Επρόκειτο για έναν συνδυασμό τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής απάτης, με θύματα ακόμη και έμπειρους λογιστές εταιρειών.
Ολα ξεκινούσαν με μια τηλεφωνική κλήση. Σε κάποιες περιπτώσεις ο καλών εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της ΔΕΗ ή της εφορίας, έλεγε ότι εκκρεμούσε κάποια επιστροφή χρημάτων και κατάφερνε αρχικά να αποσπάσει από το θύμα του το IBAN. Επειτα έστελνε στο email του θύματος έναν υπερσύνδεσμο που οδηγούσε σε μια ιστοσελίδα-κλώνο η οποία έμοιαζε με εκείνη της τράπεζάς του. Επειθε το θύμα να συνδεθεί συμπληρώνοντας τα στοιχεία του (username, password, αλλά και OTP) τα οποία μπορούσε μετά να υφαρπάξει, να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό και να πραγματοποιήσει μεταφορές χρημάτων. Συχνά οι τηλεφωνητές ζητούσαν από τα θύματά τους να τους γνωστοποιήσουν το ΙΒΑΝ του εταιρικού και όχι του προσωπικού τους λογαριασμού, ιδίως εάν επρόκειτο για επιχειρήσεις που εκτιμούσαν ότι θα είχαν μεγάλο κύκλο εργασιών. Θεωρούσαν ότι εκεί θα ήταν μεγαλύτερη η λεία τους.
Σε μία περίπτωση έβαλαν στο στόχαστρό τους και ένα μοναστήρι στη Σύρο. Υποστήριξαν ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν δωρεά ύψους 3.000 ευρώ και κατάφεραν να αποσπάσουν 49.500 ευρώ από τον λογαριασμό της ιεράς μονής. Αμέσως μετέφεραν το ποσό σε 16 διαφορετικούς λογαριασμούς, οι οποίοι ελέγχονταν από το κύκλωμα, σε μια απόπειρα να κρύψουν τα ίχνη τους. Κατά τη διάρκεια κάθε κλήσης οι δράστες ήταν ιδιαίτερα φορτικοί, προσπαθώντας να αγχώσουν το θύμα τους, να δημιουργήσουν μια ασφυκτική αίσθηση ώστε να μη σκεφτεί καθαρά και να ακολουθήσει πιστά τις υποδείξεις τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ήταν δύο τα πρόσωπα που μιλούσαν στο υποψήφιο θύμα για να εντείνουν τη σύγχυση. Ακόμη προσπαθούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια της κλήσης χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα (συνήθως επικαλούνταν πρόβλημα ή καθυστέρηση του συστήματος) ώστε το θύμα να μην αντιληφθεί εγκαίρως την απάτη και να μην μπλοκάρει τη μεταφορά χρημάτων. Οπως είναι σε γνώση της «Κ», σε αντίστοιχες υποθέσεις τα μέλη των κυκλωμάτων προσποιούνται ακόμη και τους υπαλλήλους τραπεζών όταν καλούν τα υποψήφια θύματά τους.
Λερναία Υδρα
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, κέντρο δράσης αυτής της εγκληματικής ομάδας ήταν οι συνοικισμοί των Ρομά στην περιοχή του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων Κορινθίας. Σε αυτή την περιοχή τον Οκτώβριο του 2022 το τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων συνέλαβε έξι μέλη αντίστοιχου κυκλώματος τα οποία κατηγορήθηκαν για 262 παρόμοια περιστατικά και απόπειρες εξαπάτησης. Χρειάστηκαν μόλις λίγες εβδομάδες για να πάρουν άλλα άτομα τη σκυτάλη και να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο εξαπάτησης. Οπως φαίνεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ενεργοποιούσαν με τις κλήσεις τους οι νέοι δράστες ήταν πλέον πιο προσεκτικοί, δεν πραγματοποιούσαν τις κλήσεις από τα σπίτια τους και είχαν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές της Κορινθίας εκτός των οικισμών Ρομά.
Για τις μεταφορές των χρημάτων που αποσπούσαν χρησιμοποιούσαν λογαριασμούς τρίτων τους οποίους στρατολογούσαν έναντι αμοιβής 300 έως 500 ευρώ. Αυτά τα άτομα πείθονταν να παραχωρήσουν στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τις τραπεζικές τους κάρτες και τα στοιχεία της ηλεκτρονικής τραπεζικής τους. Αφού άρπαζαν τα χρήματα από τα θύματά τους τα μετέφεραν σε διαφορετικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια πραγματοποιούσαν αναλήψεις από ΑΤΜ. Τη νέα δράση αυτής της εγκληματικής ομάδας ξεκίνησαν να ερευνούν οι αστυνομικοί της Κατερίνης με αφορμή την εξαπάτηση της βοηθού στο λογιστήριο μιας τοπικής εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2022.
Οπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, με τα χρήματα που είχαν υφαρπάξει οι δράστες αγόραζαν ακριβά αυτοκίνητα, κατασκεύαζαν πολυτελείς κατοικίες, αποκτούσαν ποσοστά σε καταστήματα και επιχειρήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις επιδείκνυαν τον σπάταλο βίο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βίντεο στα οποία γλεντούσαν καίγοντας χαρτονομίσματα.