Σύγχυση στους πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών προκαλεί η έλλειψη ενημέρωσης για το κατά πόσον οι ιδιοκτήτες πληγεισών, μη αποπερατωμένων οικοδομών δικαιούνται επίσης αποζημίωση. Ιδιοκτήτες κτιρίων πληροφορούνται από δήμους, ενίοτε και συνεργεία μηχανικών που πραγματοποιούν αυτοψίες, ότι βρίσκονται σε ένα «κενό νόμου». Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, ξεκαθαρίζει ότι και για τα ημιτελή κτίρια που επλήγησαν από τη φωτιά μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις, αλλά με μια ειδική διαδικασία.
Ο Μιχάλης Αυτιάς είναι ένας από τους ιδιοκτήτες ημιτελών κτιρίων στο Πάτημα Χαλανδρίου τα οποία επλήγησαν από τη φωτιά του καλοκαιριού. «Είχαμε τελειώσει εξωτερικά και πλέον το συνεργείο δούλευε στο εσωτερικό. Η φωτιά προκάλεσε σημαντικές ζημιές: κατέστρεψε τη θερμομόνωση, τα κουφώματα, έκαψε τα μπαλκόνια», λέει στην «Κ». «Μετά την πυρκαγιά απευθύνθηκα στον δήμο για την καταγραφή της ζημιάς και εκεί έμαθα για πρώτη φορά ότι δεν αποζημιώνονται ημιτελείς κατασκευές. Παρ’ όλα αυτά, ήρθε συνεργείο και κατέγραψε τις ζημιές, χωρίς όμως να κατατάξει το κτίριο σε κάποια κατηγορία (πράσινο – κίτρινο – κόκκινο) επικινδυνότητας».
Το συνεργείο των μηχανικών που πραγματοποίησε την αυτοψία δεν γνώριζε κατά πόσο το κτίριο μπορεί να αποζημιωθεί. «Μου έλεγαν ότι υπάρχει νομικό κενό, ότι σε προηγούμενες πυρκαγιές δεν αποζημιώθηκαν οι ημιτελείς οικοδομές. Για να δοθεί αποζημίωση για μια οικοδομή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, να έχει ηλεκτροδοτηθεί και να έχει δηλωθεί στο Ε1, μου ανέφεραν». Τα νέα γρήγορα κυκλοφόρησαν στην περιοχή. «Το Πάτημα είναι μια περιοχή που χτίζεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζω και άλλους ιδιοκτήτες κτιρίων που μου είπαν ότι έλαβαν την ίδια πληροφόρηση και δεν ήξεραν τι πρέπει να κάνουν. Φαντάζομαι ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε περιοχές της Πεντέλης, καθώς και εκεί υφίσταται αξιόλογη οικοδομική δραστηριότητα».
Η «Κ» απευθύνθηκε για απαντήσεις στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο υπάγεται εδώ και μερικά χρόνια η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ, πρώην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων). Οπως αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, η πληροφόρηση που έλαβαν οι πολίτες δεν ήταν σωστή. «Το κτίριο δεν κατατάσσεται σε κάποια κατηγορία επικινδυνότητας γιατί αυτή αφορά το ρίσκο που υπάρχει για τη χρήση του. Ενα κτίριο που δεν έχει τελειώσει δεν χρησιμοποιείται», λέει στην «Κ». «Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δικαιούται αποζημίωση, απλώς ως περίπτωση έχει ιδιαιτερότητες». Οπως εξηγεί, οι ιδιοκτήτες ημιτελών κτιρίων δικαιούνται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες έκδοσης άδειας επισκευής και να τύχουν δωρεάν κρατικής αρωγής.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, μόλις οριοθετηθεί (με κοινή υπουργική απόφαση) η πυρόπληκτη περιοχή, θα οριστεί και ποια υπηρεσία θα είναι αρμόδια για τη συλλογή των αιτήσεων. Οι ιδιοκτήτες ημιτελών κτιρίων θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση επισκευής και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.
Αφού ελεγχθεί ο φάκελος για την τυπική του πληρότητα, θα ακολουθήσει δεύτερη αυτοψία από μηχανικό, ο οποίος θα επιμετρήσει τις ζημιές και θα τις κοστολογήσει με βάση το εγκεκριμένο από το Δημόσιο τιμολόγιο. Κατόπιν ο δικαιούχος θα μπορεί να λάβει την πρώτη δόση της συνδρομής (συνήθως 50%) – και οι υπόλοιπες (συνήθως δύο) θα καταβάλλονται ανάλογα με την πρόοδο και πιστοποίηση των εργασιών.