Γιατροί, φαρμακοποιοί, συγγενείς τους, αλλά και υπάλληλοι φαρμακείων είχαν συγκροτήσει δυο επιχειρησιακά δομημένες εγκληματικές οργανώσεις, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, στο πλαίσιο των οποίων επεδίωκαν τη διάπραξη απατών, πλαστογραφιών και ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Και οι δυο εγκληματικές οργανώσεις προέβαιναν μέσω των μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων κοινών ως επί το πλείστον φαρμακευτικών σκευασμάτων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, είτε εν αγνοία τους είτε και εν γνώσει αυτών μέσω συγγενών και γνωστών τους.
Στη συνέχεια, μέσω των φαρμακείων που είχαν «στρατολογήσει», προέβαιναν στις εικονικές εκτελέσεις, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πετυχαίνοντας έτσι να εξαπατούν τον ΕΟΠΥΥ και να αποζημιώνονται για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις. Αποκόμισαν, έτσι, υπέρογκα ποσά που αγγίζουν τα 3.020.284,98 ευρώ για την πρώτη εγκληματική οργάνωση και στα 551.077,98 ευρώ για τη δεύτερη.
Η πρώτη «ομάδα», όπως προέκυψε, αποτελείται από 10 άτομα.
Βασικό μέλος, φέρεται πως ήταν ένας 51χρονος γενικός ιατρός, ο οποίος είχε καθοδηγητική και κατευθυντήρια συμβολή.
Από τη συνολική έρευνα προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος γιατρός προέβαινε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 στην κατ’ εξακολούθηση έκδοση ψευδών ιατρικών συνταγών.
Οι απαραίτητοι ΑΜΚΑ για τη συνταγογράφηση διαπιστώθηκε ότι προέρχονται είτε από τον ίδιο, που τα έβρισκε από προηγούμενους ασθενείς και συγγενείς του, είτε από έναν 57χρονο, ο οποίος βρίσκεται και εκείνος ανάμεσα στους συλληφθέντες.
Συγκεκριμένα, τις συνταγές που εξέδιδε σε ΑΜΚΑ φαίνεται να τις εκτελούσε σε φαρμακεία της επιλογής του κατόπιν συνεννόησης με τον 57χρονο.
Οι ΑΜΚΑ ανήκαν συνήθως σε ανασφάλιστους, κυρίως αλλοδαπούς, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε ασφαλισμένους που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα να μην ενημερώνονται για την έκδοση και εκτέλεση κάθε συνταγής.
Ετσι, ο γιατρός φέρεται να εξέδιδε τις συνταγές και στη συνέχεια ενημέρωνε τον 57χρονο, κυρίως μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, για να τις εκτυπώσει, να βάλει τη σφραγίδα και την υπογραφή αντί του γιατρού και να τις προσκομίσει προς εκτέλεση στα εμπλεκόμενα φαρμακεία.
Στη συνέχεια, τα φαρμακευτικά σκευάσματα μετά την εκτέλεσή τους από τα φαρμακεία, συγκεντρώνονταν σε αυτά και παραλαμβάνονταν είτε από τον ίδιο τον γιατρό είτε από τον 57χρονο.
Σακούλες και φάκελοι με χρήματα
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, εξακριβώθηκε η παρουσία τόσο του γιατρού όσο και του 57χρονου στα φαρμακεία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, όπου πραγματοποιούσαν συναντήσεις, παρέδιδαν έντυπες συνταγές και παραλάμβαναν κιβώτια ή σακούλες με πλήθος φαρμακευτικών σκευασμάτων και φακέλους με χρήματα.
Στη συνέχεια, όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα των αστυνομικών, φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος γιατρός εξάγει το σκεύασμα Ozempic από την Ελλάδα και το διαθέτει προς πώληση στην Κύπρο.
Μάλιστα, σε συνομιλία –που φέρεται να περιλαμβάνεται στη δικογραφία– φαίνεται να περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθεί. Συγκεκριμένα, ότι συνταγογραφεί ψευδώς το σκεύασμα, πληρώνει το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του ασφαλισμένου, το εξάγει στη Κύπρο, όπου το πωλεί παράνομα σε τιμή που ορίζει ο ίδιος.
Στην προκειμένη περίπτωση του Ozempic, αναφέρει ότι το κέρδος ανά σκεύασμα είναι 50 ευρώ.
Συνταγογράφηση σε συγγενικά πρόσωπα
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο 51χρονος συνταγογραφούσε φαρμακευτικά σκευάσματα σε συγγενικά του πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στους γονείς του, οι οποίοι, ιεραρχικά, βρίσκονται στην 4η και 5η θέση, αντίστοιχα, των ασφαλισμένων με τη μεγαλύτερη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, κατόπιν συνταγογράφησης στον ΑΜΚΑ τους, πλήθους φαρμακευτικών σκευασμάτων.
«Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι γιατί απουσιάζει από τα καθήκοντά του»
Ο 51χρονος γιατρός είχε διοριστεί να εργάζεται στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αντίκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως υπάρχουν καταθέσεις στα χέρια των αρχών όπου αναφέρουν ότι απουσίαζε συχνά από τα καθήκοντά του και οι κάτοικοι της επαρχίας διαμαρτύρονταν λόγω ανεπαρκούς εξυπηρέτησης.
Ο ρόλος του «Μισέλ»
Εξίσου βασικό μέλος της πρώτης εγκληματικής ομάδας φέρεται πως ήταν και ένας 57χρονος με το ψευδώνυμο «Μισέλ» που είχε επιφορτιστεί, μεταξύ άλλων, με το να βρίσκει ΑΜΚΑ ασφαλισμένων και παρουσιάζεται, κατά περίπτωση, ως ιατρός ή βοηθός ιατρού, ανάλογα σε ποιον απευθύνεται.
Επιπλέον, προέκυψε ότι παραλάμβανε φάρμακα τα οποία είτε παρέδιδε στον 51χρονο γιατρό, είτε τα διακινούσε σε τρίτα πρόσωπα.
Επίσης, ένας 60χρονος ιδιοκτήτης φαρμακείου είναι μεταξύ των συλληφθέντων καθώς προέκυψε ότι από το 2020 έως 2024 το φαρμακείο του ήταν το πρώτο σε εκτελέσεις συνταγών που εκδίδει ο 51χρονος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, από το 2020 έως το 2024 έχουν εκτελεστεί στο φαρμακείο του 26.312 συνταγές του 51χρονου.
Μέλη ακόμη φέρεται πως ήταν η σύζυγος του 60χρονου φαρμακοποιού, μια εργαζόμενη στο φαρμακείο τους, ένας 53χρονος, μια 67χρονη και μια 49χρονη φαρμακοποιός, καθώς και μια 57χρονη με την ειδικότητα της ιατρικής επισκέπτριας.
Γυναικολόγος, καρδιολόγος και οδοντίατρος στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση
Ενας 50χρονος που υπηρετεί με την ειδικότητα του μαιευτήρα-γυναικολόγου σε Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό μέλος της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης.
Μάλιστα, όπως προέκυψε, φαίνεται πως είχε ενημερωθεί για τον έλεγχο που διενεργείται από τους αστυνομικούς και προσπαθούσε να χειραγωγήσει τους ασφαλισμένους και να τους κατευθύνει για το τι θα πρέπει να καταθέσουν.
Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται επίσης μια 50χρονη καρδιολόγος, μια 51χρονη οδοντίατρος που εξέδιδαν ψευδείς ιατρικές συνταγές, ένας φαρμακοποιός και μια υπάλληλος φαρμακείου.