Δύο σημαντικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, που διευρύνουν τις δυνατότητες αντιμετώπισης των ασθενών και των δύο χωρών, ξεκίνησαν από χθες. Η μία αφορά τις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού, όπως ονομάζονται οι ανταλλαγές οργάνων μεταξύ «ζευγαριών» ζώντα δότη και λήπτη, όταν δεν υφίσταται συμβατότητα. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις μεταμόσχευσης από ζώντα δότη (είτε συγγενείς του λήπτη είτε συναισθηματικός δότης), όταν ο δότης με τον λήπτη δεν ταιριάζουν για λόγους ανοσολογικούς, υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής νεφρών με αντίστοιχο ζευγάρι στο οποίο επίσης παρατηρείται ασυμβατότητα. Η πρώτη διασταυρούμενη μεταμόσχευση νεφρού στην Ελλάδα έγινε το 2017 στο Λαϊκό Νοσοκομείο όταν η αλυσίδα των ανταλλαγών μεταξύ ληπτών-δοτών έφτασε τις τέσσερις. Με τη συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη χθες στο υπουργείο Υγείας μεταξύ του υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη και του Κύπριου υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού, η «ανταλλαγή» θα μπορεί να γίνεται μεταξύ δοτών των δύο χωρών αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχημένης μεταμόσχευσης. Η Κύπρος έχει συμφωνία σε αυτόν τον τομέα και με το Ισραήλ, ενώ για τη χώρα μας είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει μια τέτοια συνεργασία.
Επιπλέον, οι δύο υπουργοί επισημοποίησαν με την υπογραφή και δεύτερης συμφωνίας τη συνεργασία των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα. Ειδικότερα, οι Κύπριοι ασθενείς εντάσσονται στη λίστα αναμονής του ΕΟΜ για συμβατό μόσχευμα πνεύμονα, ενώ παράλληλα μπορεί η χώρα μας να λαμβάνει μοσχεύματα από την Κύπρο, όταν αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εκεί. Ατύπως η συνεργασία αυτή ήδη υφίσταται και μέχρι τώρα έχουν ήδη γίνει τουλάχιστον πέντε μεταμοσχεύσεις πνευμόνων ασθενών από την Κύπρο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου λειτουργεί το σχετικό πρόγραμμα.
Και οι δύο συμφωνίες στοχεύουν στην καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων μοσχευμάτων για τη θεραπεία των ασθενών. Αλλωστε, Ελλάδα και Κύπρος υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με πολλές χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ειδικότερα, στην Κύπρο γίνονται μόνο μεταμοσχεύσεις νεφρού. Το 2023 εννέα αποβιώσαντες δότες (6,92 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού), χάρισαν τα νεφρά τους προς μεταμόσχευση, ενώ έγιναν και 17 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη.
Στην Ελλάδα, πέρυσι καταγράφηκαν 8,45 αποβιώσαντες δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (87 δότες), όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 18,05 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταγράφεται στη χώρα μας μια σταθερή αύξηση της προσφοράς οργάνων, η οποία συνεχίζεται και φέτος, όπου αναμένεται οι δότες να είναι περίπου 10 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε χθες, μετά την υπογραφή των συμφωνιών, ότι «εμείς στηρίζουμε πάντα τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους Κύπριους συμπατριώτες μας ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει σε όποια δύσκολη στιγμή και όποιον βρίσκεται σε ανάγκη».
«Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών επιβεβαιώνει τη δέσμευση των κυβερνήσεών μας για καθολική και ισότιμη υγειονομική φροντίδα, διασφαλίζοντας ότι κανένας πολίτης, ανεξάρτητα από τη σπανιότητα της περίπτωσής του, δεν θα μείνει χωρίς την απαραίτητη φροντίδα», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Μιχάλης Δαμιανός. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε, ότι «ο τομέας των μεταμοσχεύσεων είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους τομείς που μπορούν να σώσουν ζωές ασθενών αλλά και να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής τους. Εδώ και χρόνια δουλεύουμε προς την κατεύθυνση να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της επιστήμης στον τομέα αυτό. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται και η χώρα μας αναβαθμίζεται συνεχώς στον τομέα των μεταμοσχεύσεων».
Οι αριθμοί
307 μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2023.
8,45 αποβιώσαντες δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στη χώρα μας. Ο μ.ό. στην Ευρώπη είναι 18,05.
6,92 αποβιώσαντες δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Κύπρο.