Το φαράγγι της Σαμαριάς έκλεισε φέτος πέντε φορές εξαιτίας βροχόπτωσης ή καύσωνα και δύο ημέρες προληπτικά έπειτα από σεισμό. Προχθές, ωστόσο, δεν είχε δοθεί εγκαίρως (πριν δηλαδή εισέλθουν οι επισκέπτες στο φαράγγι) πρόβλεψη καταιγίδας. Αυτό επισημαίνει ο Κώστας Τριάντης, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) που έχει την ευθύνη προστασίας του φαραγγιού και διαχειρίζεται τη λειτουργία του.
Ο κ. Τριάντης εκφράζει τη θλίψη του οργανισμού για τον θάνατο της επισκέπτριας. Οπως εξηγεί, το φαράγγι της Σαμαριάς δέχθηκε πέρυσι περίπου 160.000 επισκέπτες, ενώ πριν από λίγες ημέρες οι φετινοί επισκέπτες ξεπέρασαν τους 100.000. «Το φαράγγι της Σαμαριάς κλείνει προληπτικά, λόγω καιρικών συνθηκών, όταν εκδοθεί έκτακτο δελτίο από την Πολιτική Προστασία για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη. Περαιτέρω, επειδή το φαράγγι έχει το δικό του μικροκλίμα, παίρνουμε εξειδικευμένες προβλέψεις από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς. Το φαράγγι ανοίγει για τους επισκέπτες στις 7 το πρωί, οπότε συμβουλευόμαστε τις προγνώσεις που έχουν εκδοθεί έως και μία ώρα νωρίτερα».
Σύμφωνα με τη Μονάδα Διαχείρισης Δυτικής Κρήτης του ΟΦΥΠΕΚΑ, η πρόσβαση στο φαράγγι της Σαμαριάς απαγορεύτηκε φέτος στις 30 Απριλίου λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών, στις 10 Μαΐου λόγω βροχής, στις 12-14 Ιουλίου λόγω καύσωνα, στις 11 Αυγούστου λόγω πολύ αυξημένης πιθανότητας πυρκαγιάς, στις 29-30 Αυγούστου λόγω σεισμού και στις 31 Αυγούστου λόγω βροχής. Συνολικά, το φαράγγι έκλεισε για 9 ημέρες.
Τα μέτρα ασφαλείας
Οσον αφορά τις συνθήκες ασφαλείας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ, εδώ και 20 χρόνια έχουν τοποθετηθεί πλέγματα για πτώση βράχων στα πρώτα 2 χλμ. του φαραγγιού, τα οποία καθαρίζονται ετησίως. Επίσης σε όλη τη διαδρομή, στα επικίνδυνα σημεία, υπάρχει σήμανση που προειδοποιεί τους επισκέπτες να είναι προσεκτικοί και να διέρχονται ταχέως, ενώ έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης του φαραγγιού, το οποίο έχει παρουσιαστεί στις συναρμόδιες υπηρεσίες. Τέλος, τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου γιατρός εγκατεστημένος στο χωριό Σαμαριά (περίπου στα μισά της διαδρομής). Συνολικά στο φαράγγι απασχολούνται 40 άτομα: στην έκδοση εισιτηρίων, στον καθημερινό καθαρισμό και τη φύλαξη του φαραγγιού, ενώ υπάρχουν και αγωγιάτες με μουλάρια σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να συνεχίσει. «Κύριος στόχος του ΟΦΥΠΕΚΑ παραμένει η ανάδειξη του μοναδικού φαραγγιού της Σαμαριάς ενισχύοντας περαιτέρω την ασφάλειά του», καταλήγει ο κ. Τριάντης.
Το φαράγγι επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, ενώ σήμερα θα ακολουθήσει κλιμάκιο γεωλόγων από την ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ). Μάλιστα το κλιμάκιο θα προσεγγίσει και τα υψηλότερα σημεία με ελικόπτερο, που θα παραχωρήσει για αυτόν τον σκοπό η Πολιτική Προστασία. «Πραγματοποιήσαμε αυτοψία στο φαράγγι της Σαμαριάς και δεν είδαμε κάτι ανησυχητικό. Βρίσκεται στο επίπεδο κινδύνου που αντιστοιχεί σε έναν τέτοιο φυσικό σχηματισμό. Με αυτή την έννοια δεν θεωρώ ότι πρέπει να μείνει κλειστό για τους επισκέπτες», λέει στην «Κ» ο κ. Λέκκας. «Υπάρχουν κίνδυνοι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Οταν εισέρχεσαι σε ένα φαράγγι αποδέχεσαι ότι υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος. Δεν είναι άσπρο ή μαύρο». Η ομάδα του κ. Λέκκα από το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιήσει έρευνα με στόχο να υποδείξει ποια σημεία έχουν πιο υψηλό κίνδυνο και προτείνουν ήπιες παρεμβάσεις. «Ισως χρειαστεί να απομακρυνθούν κάποιοι βράχοι, να γίνει μια επαναχάραξη του μονοπατιού σε κάποια σημεία», εξηγεί ο κ. Λέκκας.