Το κοινό χειροκροτεί και τη σκηνή πλημμυρίζουν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και οι δεκάδες εθελοντές. Συγκίνηση, χαμόγελα, αγκαλιές. Αν η παραδοσιακή φωτογραφία στη λήξη του TEDxAthens είχε ήχο, θα ήταν ένα ανακουφιστικό ουφ. Γιατί η προετοιμασία του event είναι πολύμηνη και επίπονη, ενώ όπως γνωρίζουν οι διοργανωτές, οι αναποδιές είναι μέσα στο παιχνίδι.
«Στραβά, ευτράπελα, αστείες σκηνές; Ουκ ολίγα!» λέει στην «Κ» η κ. Τίνα Χαλόφτη, διευθύντρια συνεργασιών του TEDxAthens, με αφορμή τα 15 κεράκια που κλείνει φέτος η διοργάνωση. «Χαρακτηριστικά, το 2016, στο θέατρο Παλλάς, ήταν η μόνη φορά που οργανώσαμε το συνέδριό μας χειμώνα. Είχε πραγματικά πολύ κρύο, οπότε την άλλη μέρα όλη, μα όλη η ομάδα ήταν άρρωστη! Από το 2017 και μετά λοιπόν το συνέδριό μας πραγματοποιείται άνοιξη ή φθινόπωρο χωρίς συζήτηση».
«Πέρα από το κρύο, όμως, στο Παλλάς και τη Στοά Σπύρου Μήλιου είχαμε να διαχειριστούμε και τους περαστικούς, αλλά και μια… πορεία προς το Σύνταγμα εκείνη την ημέρα», θυμάται από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, ιδρυτής του θεσμού. «Είχαμε συνηθίσει να είμαστε σε περισσότερο απομονωμένους χώρους, βλέπετε, και άρα η διαχείριση επιπλέον και άσχετου με τη διοργάνωση κόσμου στο κέντρο της Αθήνας μας έβαλε έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας».
Στα αναπάντεχα συγκαταλέγεται επίσης και η ξαφνική διακοπή ρεύματος το 2023, λίγο μετά την έναρξη του προγράμματος. Δεν βυθίστηκε μόνο το ΚΠΙΣΝ στο σκοτάδι, με 2000 κόσμο μέσα, αλλά η μισή… Καλλιθέα. Ηταν όμως μια ευκαιρία να διαφανεί η επινοητικότητα της ομάδας. «Μέσα σε 15 λεπτά από τη διακοπή ρεύματος, η ομάδα περιεχομένου αναδιοργάνωσε αποτελεσματικά το πρόγραμμα της ημέρας χρησιμοποιώντας χαρτί και μολύβι. Η αναθεωρημένη έκδοση του προγράμματος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης και το κοινό κατευθύνθηκε να χρησιμοποιήσει αυτή ως τη μοναδική πηγή πληροφόρησης για το ενημερωμένο πρόγραμμα», λέει ο κ. Καλαβρός-Γουσίου. Ταυτόχρονα, μέλη της παραγωγής ανέβηκαν στη σκηνή κρατώντας το κοινό σε δημιουργική εγρήγορση. Ευτυχώς σε 45 λεπτά το ρεύμα επανήλθε και όλα κύλησαν ομαλά.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι το ίδιο άνετοι στη σκηνή. Παρά τις πολλές πρόβες και κυρίως την υποστήριξη από την ομάδα Φιλοξενίας, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις όπου το άγχος κατέβαλε τους ομιλητές. «Είχαμε μια ομιλήτρια από το εξωτερικό, πριν από τον COVID, η οποία από το άγχος της είχε κλειστεί στα καμαρίνια και αρνούνταν να βγει», λέει ο ίδιος. «Την καταφέραμε τελικά, αλλά ήταν εμφανώς αγχωμένη, αν και έμπειρη σε δημόσιες ομιλίες, και η ομιλία της δεν είχε το αναμενόμενο από όλους αποτέλεσμα. Μια άλλη χρονιά, ένας ομιλητής -λιγότερο έμπειρος αυτή τη φορά- έχασε τον ειρμό της σκέψης του και κόλλησε για λίγα δευτερόλεπτα. Το κοινό τον ώθησε με ένα θερμό χειροκρότημα και όλα κύλησαν ομαλά».
Μια φορά χρειάστηκε και ο Καλαβρός να βγει στη σκηνή για να διασώσει την κατάσταση. «Το περιστατικό έχει καταγραφεί και στην κάμερα. Είμαστε στο 2016 και στο κλείσιμο της ημέρας, με τη μεγάλη Αλκη Ζέη στη σκηνή. Το χειλόφωνό της έχει χαλάσει και εγώ ήμουν στα παρασκήνια καθώς μετά την ομιλία της θα ανέβαινα στη σκηνή για το κλείσιμο της ημέρας. Δεν το σκέφτηκα πολύ, πήρα από την παραγωγή μας ένα ασύρματο μικρόφωνο τύπου “μπανάνα” και ανέβηκα στη σκηνή. Κάθισα δίπλα της, κρατώντας το μικρόφωνο για όλη την υπόλοιπη ομιλία για να μας διηγηθεί τη συναρπαστική της ζωή χωρίς παρεμβολές».
Με θέμα X Machina, το TEDxAthens επιστρέφει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στην Πειραιώς 260, με εκλεκτούς ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους ο Πάτρικ Τατόπουλος, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και σχεδιαστής οπτικών εφέ, η Εύη Πούμπουρας, καθηγήτρια Εγκληματολογίας, δημοσιογράφος και πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Γκιζόπουλος, η διδάσκουσα στο King’s College δρ Αντωνία Ποντίκη, έρευνα της οποίας στην 3D εκτύπωση για χειρουργικές εφαρμογές, είχε αναδείξει πρόσφατα η «Κ» κ.α.
Οι πιο δημοφιλείς ομιλητές ανά έτος
2009 Κατερίνα Αϋφαντή (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μίσιγκαν, Επιστήμη των υλικών)
2010 Κωνσταντίνος Λαζαράκης (οινολόγος, συγγραφέας)
2011 Rory Sutherland (αντιπρόεδρος του ομίλου εταιρειών Ogilvy & Mather)
2012 Γιάννης Μπεχράκης (φωτορεπόρτερ)
2013 Ευγένιος Τριβιζάς (συγγραφέας)
2014 Luke Harding (δημοσιογράφος)
2016 Τάσος Φραντζολάς (ιδρυτής του Soundsnap.com)
2017 Ηλίας Αναστασιάδης (δημοσιογράφος)
2018 Massimo Pigliucci (φιλόσοφος)
2019 Victoria Turk (δημοσιογράφος)
2022 Emer MacSweeney (νευροακτινολόγος)
2023 Tunc Tiryaki (πλαστικός χειρουργός)