Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Παρέλαβε το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών» από τον δήμαρχο

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Παρέλαβε το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών» από τον δήμαρχο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε τη σημασία της Μεταπολίτευσης για την Ελλάδα, ως ένα «νέο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό παράδειγμα για τους Ελληνες. Μια Ελλάδα, με πολλές υποσχέσεις και δυνατότητες».

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, παρέλαβε από τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών», το οποίο απονέμεται στον ελληνικό λαό για τους αγώνες του για δημοκρατία και ελευθερία που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας και στη Μεταπολίτευση.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τους διοργανωτές του Athens Democracy Forum για την πρόσκληση να παραλάβει το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών για το 2024 και τόνισε ότι το «βραβείο που απονέμεται στον ελληνικό λαό, στο όνομα του οποίου το παραλαμβάνω, για τους αγώνες του που οδήγησαν στο τέλος της δικτατορίας και τη Μεταπολίτευση».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για «μια σπουδαία, ιστορική αλλαγή σελίδας» για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, διότι «συντελέστηκαν μείζονες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές, χάρη στις οποίες κατέστη δυνατή η προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Επισήμανε ότι «η Μεταπολίτευση σήμανε ένα νέο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό παράδειγμα για τους Ελληνες. Μια Ελλάδα, με πολλές υποσχέσεις και δυνατότητες. Εφερε την υπέρβαση των διχασμών του παρελθόντος και τη διασφάλιση της πολιτικής ελευθερίας, δίχως διακρίσεις και διώξεις φρονημάτων. Την εμπέδωση ενός ομαλού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού και ενός αδιατάρακτου εκλογικού κύκλου. Την κοινωνική κινητικότητα, την εξωστρέφεια και τη φιλελευθεροποίηση των ηθών. Τη δημιουργική έκρηξη στη λογοτεχνία, το τραγούδι, τον κινηματογράφο. Η Μεταπολίτευση συνοψίζει έναν νέο τρόπο ζωής και συνύπαρξης των Ελλήνων, με κορυφαία στιγμή την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αναφερόμενη στη σύγχρονη εποχή, τόνισε ότι «σήμερα, στην εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων, οι προκλήσεις για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Εχουν υπαρξιακό χαρακτήρα και λαμβάνουν χώρα σε έναν κόσμο που μοιάζει να βρίσκεται σε μια αβέβαιη μετάβαση, προσπαθώντας να ισορροπήσει, ιδίως στην Ευρώπη, ανάμεσα στην ανάγκη της διατήρησης των πολύτιμων μεταπολεμικών κεκτημένων και στην ανανέωση και επικαιροποίηση των αρχών και των σταθερών του».

Στις προκλήσεις αυτές, που όπως είπε μετατρέπονται σε «πραγματικές απειλές» ενέταξε την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, την ενεργειακή κρίση και τις ευμετάβλητες γεωπολιτικές συνθήκες, αλλά και το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, που σημείωσε ότι «εγείρει το αίτημα αφενός της προστασίας των συνόρων, αφετέρου του σεβασμού του ανθρωπιστικού δικαίου και των οικουμενικών αξιών». 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «ο δρόμος τα χρόνια που έρχονται μοιάζει ανηφορικός για τις δημοκρατίες μας, που καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους. Καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να ανταποκριθεί στις δοκιμασίες και τους κινδύνους της συγκυρίας. Η μεγαλύτερη δύναμή μας, σε αυτό το εγχείρημα, έγκειται στις καθολικές αξίες που μοιραζόμαστε, την παρακαταθήκη των Ευρωπαίων πατέρων, που οραματίστηκαν και μας πρόσφεραν έναν καλύτερο κόσμο, μετά την τραυματική εμπειρία των πολέμων και των διαιρέσεων» και κατέληξε λέγοντας: «Η Ευρώπη παραμένει το κοινό μας σπίτι και βίωμα, ο διανοητικός μας ορίζοντας, μέσα στον οποίον θα δώσουμε τον υψηλό μας αγώνα για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT