Ζημιές και σε αρχαία εκθέματα στην Κεφαλονιά

Ζημιές και σε αρχαία εκθέματα στην Κεφαλονιά

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ληξούρι και σε ακόμα τρία χωριά εντοπίζονται οι κυριότερες ζημιές από τον σεισμό που έπληξε την Κυριακή την Κεφαλονιά. Μάλιστα το ένα από τα χωριά, ο Αθέρας, αποφασίστηκε να εκκενωθεί λόγω των κατολισθήσεων. Σημαντικές είναι οι ζημιές που υπέστησαν τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου στο Αργοστόλι. Οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου.

Στο νησί έχουν σπεύσει περίπου 60 μηχανικοί του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (νυν Κτιριακές Υποδομές) και περίπου 30 μηχανικοί από το Τεχνικό Επιμελητήριο (από την Αθήνα και την Πάτρα). Οπως αναφέρουν στην «Κ» ο γ.γ. Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος και ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Νικήτας Παπαδόπουλος, χθες πραγματοποιήθηκαν 150 έλεγχοι σε κατοικίες στην περιοχή του Ληξουρίου (κρίθηκε μη κατοικήσιμο το 60%) και σε 50 στο Αργοστόλι (μη κατοικήσιμο το 25%). «Γενικά, τα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα άντεξαν, καθώς οι ζημιές εντοπίζονται στις παλαιές κατασκευές», λέει ο κ. Σιμόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού, σημαντικές ζημιές υπέστησαν και εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου στο Αργοστόλι, καθώς πολλά αγγεία έπεσαν από τη θέση τους. Επίσης καταγράφηκε κατάρρευση σε τμήμα του κάστρου του Αγίου Γεωργίου και μικρότερες ζημιές σε διάφορα βυζαντινά μνημεία (Αγία Θέκλα, Φανερωμένη, Αγιος Δημήτριος κ.ά.). Ευτυχώς ανέπαφη παρέμεινε η υπό αναστήλωση γέφυρα Ντε Μποσέ. Ηδη χθες έφθασε στο νησί ένα πρώτο κλιμάκιο αρχαιολόγων, που θα εκτιμήσει τις ζημιές στο μουσείο και στα μνημεία του νησιού, ενώ σήμερα θα ακολουθήσει και δεύτερο.

«Φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες βλάβες εντοπίζονται σε μια ευθεία γραμμή, παράλληλα με το ρήγμα, από το Ληξούρι προς τα βόρεια, περνώντας από τα χωριά Αγιο Δημήτριο, Λιβάδι και Αθέρα», λέει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος, διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ.

Οι σεισμολόγοι, πάντως, είναι ακόμα επιφυλακτικοί. «Ο σεισμός έσπασε ένα κομμάτι του ρήγματος του Ιονίου σε μήκος 15 χλμ.», λέει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Επειδή ο σεισμός μπορεί δυνητικά να διεγείρει ένα διπλανό, τυχόν ώριμο ρήγμα και να γίνει άλλος μεγάλος σεισμός, είναι καλό οι κάτοικοι να προσέχουν και να περιμένουν να ελεγχθούν τα σπίτια τους από μηχανικό. Πάντως, είναι ο πρώτος σεισμός ύστερα από πολλές δεκαετίες στο Αργοστόλι. Δοκίμασε τις κατασκευές στις αστικές περιοχές και προσωπικά εκτιμώ ότι πέρασαν τη δοκιμασία με επιτυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή